Sa kvalitetnim kobasicama u svetlu budućnost

Прошле су тачно две године од како сам се бавио кобасицама као светлим примером у нашој међународној сарадњи (link). Имам навику да квалитетне сувомеснате производе купујем у Републици Српској (произведене махом у Федерацији БиХ) и у Црној Гори. У Србији говеђе специјалитете купујем у Сјеници. За пар недеља ће бити сланинијада у Качареву на којој се снабдем кобасицама и сличним производима до Ускрса (а онда на пут из Студенице у Сјеницу). Набавке ових производа у локалним трговинским објектима сматрам нужним злом, док је задовољство у овим истраживачким успесима и проналасцима.

Мотив за овај текст ми је такав истраживачки успех у Јагодини. Купио сам суву говедину за 1.200 динара по килограму и пријатно ме је изненадила чињеница да је произвођач из села поред Јагодине, да има велики асортиман махом свињских производа, и да има и релативно велики капацитет за производњу сувомеснатих специјалитета.

Овај догађај ме је наравно заинтересовао да погледам статистике трговине кобасицама након две године и имао сам зашта отварати базу СТО/УНКТАД-а: Српски кобасичари освајају свет, а имају и са чиме! Извоз је достигао 31,6 милиона евра у 2017. и удвостручен је у петогодишњем периоду.

Кобасице и слични производи највише се извозе у БиХ, Црну Гору, БЈР Македонију и Русију, а почео је значајан извоз и у Белорусију и Мађарску. Регистрован је извоз још и у Шведску, Аустрију, Хрватску и Ирак.

Кобасице се увозе највише из Италије, Хрватске, Словеније и БЈР Македоније, а има још пуно земаља одакле се набављају.

Србија је у 2017. имала рекордан суфицит у трговини кобасицама и сличним производима – 18 милиона евра. У 2018. ће бити остварена нова рекордна годишња вредност извоза, али не и суфицита јер увоз, посебно из Хрватске, расте по знатно вишој стопи од извоза.

Трговина кобасицама у свету, изражена у еврима, стагнира од 2013. Ово је високо заштићен тржишни сегмент, што због здравља потрошача, то и због заштите локалних произвођача. Немци и Американци су највећи кобасичари на свету, испред Италијана, а Кинези су скандалозно ниско на осмом месту. Али то је последица јединствених тржишта и заједничке и високе царинске заштите, па је већина водећих извозника кобасица из ЕУ због лакоће пласмана на тржишта било које од чланица интеграције.

Од земаља у окружењу већу вредност извоза имају Мађарска и Румунија, Србија извози као Хрватска и Бугарска заједно, а онда следе БЈР Македонија, Црна Гора и БиХ, док Албанија нема извоз ових производа.

И тако, уз WC папир, четке и метле, могли бисмо да додамо и кобасице као светао пример извозних могућности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *