Samo Selo Srbiju Spašava

Пред Први Светски Рат (ПСР) у Европи су само Русија и Турска имале већи удео сељака у укупном становништву од Србије. Просеци сакривају детаље, па је могуће да је то у Аустро-Угарској била БиХ, а у Турској (пред балканске ратове, јер нису имали када бити пописани, Рашка, КиМ, Македонија и Албанија, што би значило да се за 100 година редослед није променио. Како је комунизам прво победио у Русији, а не у Енглеској или Америци, никако ми није јасно, али да је Србији донео огромну штету, то се из свакојаких података може потврдити.

Гранатирања Сарајева, Вуковара, сада Доњецка и Луганска заслепљују елементару чињеницу да у ратовима најгоре страдају села. Јесу гранатирани Сарајево и Вуковар (што је за сваку осуду), али су у Хрватској и Босни и Херцеговини од Срба етнички очишћена стотине села. И док је херојски отпор А-У у ПСР пружило сеоско становништво у Другом Светском Рату (ДСР) неподношљиво добру сарадњу окупатору пружио је Београд.

И тако, док има села има и Србије. А села има све мање, и све брже нестају. Уколико се жели опстанак Србије онда села треба да буду први приоритет сваке политике. И рађање у њима.

На жалост, све се чини да она што пре нестану, да не би било Стида ни Срамоте, ни Савести ни Сећања.

 

Jedan komentar

  1. Istina boga mi ,otud se stalno pitam sta ce biti za Dimitrovgradom i Vranjem ,sa Pesterom i Vojvodinom ako budemo gradili Beograd na vodi. Na posletku i sa Sumadijom kao srcem Srbije i oduvek jedinim potencijalom za krajnju odbranu ..
    Doduse savremene metode ratovanja, koje upotrebljavaju zapadne drzave u okviru NATO pakta, podrazumevaju bombardovanje sa velikih daljina i u tom smislu anulira se umece ratovanja Sumadijskog seljaka. No posle bombardovanja treba sici dole i videti ucinak istog a onda je susret sa Sumadincem neminovan. Secam se onomad koliko je razdora u NATO-u izazvala ideja da se izvrsi kopnena invazija na Srbiju. Samo su blesavi Amerikanci imali zelju da se sretnu sa Sumadincom na njegovom terenu, Francuzima i Britancima to nije padalo na pamet a Italijani i Nemci su otisli nesto da odnesu tetki lek…

    E sad dal ce na onim Arapskim kulama da budu puskarnice kao na Kalemegdanu ostaje da se vidi ali jedno je sigurno, onaj poslednji srbin sto ostane pod sljivom zasigurno ce biti Sumadinac i smeo bi da se kladim da je pod tom istom sljivom zakopao neku tandzaru..Da se nadje i prenese pozdrav …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *