Sinteza ekonomije u Srbiji

Gospodin Milan Knežević mi je lično blizak pa smo temu nedostatka sinteze već raspravljali. Moj kontraargument je da sintetičara imamo previše, a da analitičara u Srbiji gotovo da nema ili se ne mogu na prste jedne ruke prebrojati.

 

Kako bi izgledala sinteza koju bih ja napisao? Sledi.

 

U Srbiji je korupcija pravilo a poštenje izuzetak koje se najčešće još časti pridevom “ludi” ili nekim srodnim.

 

Od rođenja deteta (plaćanje babica, doktora, čašćavanja) do smrti (pogrebne usluge, grobno mesto…) sve je začinjeno korupcijom. Kako bi rekao Ivo Andrić koliko volimo sebe shvatimo kada krenemo da čašćavamo doktora pred operaciju.

 

Dakle, lopovluk je u Srbiji pravilo, a poštenje i poštovanje pravila izuzetak.

 

Gde je sve korupcija? Od vrtića, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, podmićivanje za mesto u vrtiću, plaćanje dodatnih časova u školama, plaćanje ocena na fakultetima, guranje novca policajcima da ne pišu kazne, administrativnim radnicima za prekoredne upise i potpise, plaćanja za zasnivanje radnog odnosa, napredovanja kroz institucionalnu hijerarhiju bez adekvatnog znanja i iskustva, podmićivanje carinika radi knjiženja manjih vrednosti faktura, usluge advokata i plaćanja sudijama po godini smanjenja robije…

 

Političke partije su najteži kancer Srbije kao vid interesnog udruživanja bez ideologije i bez ideje vodilje.

 

Krupnu korupciju čine milionske malverzacije oko privatizacija preduzeća i mere ekonomske politike usmerene na rast profita odabranim firmama (subvencije, specijalizovane usluge…).

 

Ova opšta i krupna korupcija uništavaju kreativni potencijal i radnu motivaciju većini ljudi u Srbiji, magnetski privlače u uobičajeno koruptivno ponašanje jer ne biti takav znači biti LUD.

 

Stoga je moj pogled na mogućnost da se prekine jedini kontinuitet u Srbiji – propadanje – jačanje funkcija tužilaca, sudija i policije kako bi se korupcija kao model života poništili ili makar prigušili a otvorio prostor za kreativne i radne aktivnosti. Zatvori bi bili prepuni, a oni za koje ne bi bilo mesta kaznu bi služili kroz izgradnju novih zatvorskih kapaciteta. Ovakvi javni radovi bi bili slični po efektu dobrovoljnim radnim akcijama nakon Drugog svetskog rata: besplatna radna snaga i radni élan bi u kratkom roku ekonomski preporodili Srbiju. Desetine hiljada uhapšenih od sestra u porodilištima do najtežih tajkuna bi izveli infrastrukturne radove impozantnih razmera. Ne bi se, kao do sada, kraduckalo na svakom kilometru autoputa.

 

Tada bi dobili i desetine kvalitetnih analitičara, a i sinteze nam ne bi nedostajalo.

 

P.S. Čuo sam vic o Berluskoniju i našem političaru. Ode u Rim impresionira se bogatstvom Berluskonija. Ovaj, raspoložen, odluči da mu oda tajnu. Dođu na prozor i kaže mu da pogleda u autoput. Nedostaje 7 milimetara.

Dođe u uzvratnu posetu na Balkan Berluskoni i začudi se kako je naš političar bogatiji. „Kako si uspeo“ kaže Berluskoni. „odaću ti tajnu, vidiš li autoput kroz prozor?“. Ne, reče Berluskoni. Eto vidiš, tako sam se obogatio.

18 komentara

 1. Zasto bi neko dozvolio da jaca funkcija tuzilaca, sudija i policije? Oni su ih sami i postavili. Svako njihovo jacanje znaci problem za te sto su ih postavili. Cak i da krenu da jacaju, smenice ih. Primer je NBS. Ako nesto ne moze po zakonu , promenicemo ga.

  • Gosn. Marin

   Dobrodošli među komentatore.
   Srbija je mala zemlja, te su i ponašanja, pojedinci, grupe, mnogo lakše vidljivi nego u Nemačkoj, UK ili SAD.
   Sve je stvar volje ili njenog odsustva. A nakon metastaze prljavog, pročišćenje će morati da nastupi. Ili nas neće biti.

   • Gosn. Administratore,

    čini mi se da ste jedan važan nivo korupcije zaboravili u vašem nabrajanju.

    Korpciju u školskim ustanovama od Prvog razreda osnovne škole.

    Poznati su pokloni učiteljici za rođendan, kojom srećno korumpirana deca, svesrdno pomognuta od strane na isti način vaspitanih roditelja, započinju svoje vaspitanje u društvu.

    Da se na ovom nivou započinje učenje korupcije u praksi je dobro poznato.

    cerski

    • Gosn Dragane

     Novi ste, slučajno zalutali na sajtu, pa sada veoma dobrodošli kao komentator, a više bi vredelo i kao autor.

     Ispratite link na predškolska iskustva:
     http://www.makroekonomija.org/0-miroslav-zdravkovic/tesko-nama-drugi-deo/

     A sin mi je prošao kao najgori u predškolskom. Kao i ćerka znao je napamet celu priredbu ali je ispričao jednu rečenicu.
     Najgori, jer se „tata i bake nisu dovoljno interesovali za njegove aktivnosti“. A svako jutro sam osećao mučninu kada bi on morao da se provlači kroz vrata zakrčena trokrilnim mamama zainteresovanim za svoje dete, ili mamama koje su donele voće i slatkiše „ovo je za vas, nije za decu“.

     Sutra ga ispraćam u osmogodišnje muke. Setim se čupanja kose i udaranja glavom u tablu jer se moji roditelji nisu dovoljno interesovali.

     Srdačan pozdrav od administratora
     Miroslav Zdravković

     • Dragi moj Zdravkovicu, nije to sa predskolskim nista, sta te tek ceka. Ni ja, naravno, nisam nikome nosio slatkise, a mnogi prosvetni radnici cak i znaju kakvo misljenje imam o toj bransi.. Moj sin danas krece u treci razred gimnazije, pubertet u punom jeku, pa pored poludelih profesora, sada imamo i poludelo dete…

   • Mislim gospodine Zdravkovicu da smo mi daleko o metastaze, a pitanje da li ce procisenje ikada doci u pravom obliku. Dno je jos daleko. Dno piramide je dotakao samo proizvodni deo stanovnistva.

 2. Nesto se mislim-pa i ovo je nekakav sistem.
  Zamisli kontra sistem-vozis auto, zaustavi te policajac,a tebi neispravan auto, pod gasom i jos prekoracio brzinu-po zakonu jedno 50-60000,plus poeni i besplatno prenociste.Das par crvenih i mirna Bosna.

  Ili cekas na posao,a radno mesto dobije neko ko je ispred tebe na listi. I jos cekas danima na izvestaj konkursne komisije,nerviras se i zderes-isprsis se za iznos godisnje plate kome trebe i nema glava da te boli.

  O bolnici i lekarima da ne pricam.

  Ili najgore od svega-konkurises na tenderu za neki posao,naravno u postenim uslovima-danima sakupljas papire,izvestaje,bilanse i ko zna sta jos,i na kraju posao dobije neko ko je par procenata jeftiniji,ili kvalitetniji.A ti izgubio sate i dane na pripremu dokumenacije samo.
  Mislim,ovo sad je jednostavnije-znas sta te ceka i to je to.

  • Upravo tako. To pricam godinama. Ovo u cemu zivimo je savrseno razradjen sistem. On nije podesen da se u zemlji nesto stvara, da raste proizvodnja, ali je savrseno podesen da oligarhija (koju cine i pomenutni policajci) vecno vlada. Tacno se zna kako se napreduje u ovom sistemu, tako da niko ne moze reci da ne postoje jasno utvrdjena pravila. E, sad, sto je taj sistem poputno nakaradan, to je drugi par cipela.

  • Gosn. Milojeviću vi ste dodirnuli suštinu korupcije u zadnjoj rečenici teksta a ipak vam se otima prava spoznaja ovog društvenog procesa.*

   Da je korupcija kao što iznosite u dva i anonsirate u jednom (zdravstvo) primeru, „sistem“ je potpuno jasno, ali zašto je toliko atraktivna to vam izmiče, pa da dovršim vašu misao.

   Korupcija je atraktivan „sistem“ čija se atraktivnost sadrži u predvidivosti ponašanja učesnika „sistema.“

   Ovo definišete rečima: „daš par crvenih i mirna Bosna,“ u Americi bi to bilo: „daš par zelenih i mirna Amerika“ itd.

   Korupcija osim što je atraktivna(poželjna), je i vrlo efikasan „sistem,“ jer učesnicima pruža mogućnost postizanja pozitivnog rešavanja nastale situacije:

   – u najkraćem vremenskom roku,
   – bez ikakvih ili uz najminimalnije napore,
   – pruža unapred predvidiv
   – po učesnike optimalan rezultat

   naravno uz postizanje unapred predvidivog i naročito željenog stanja.

   Korupcija kao model ponašanja, nastaje i pogađa sve slojeve i sva ljudskog društva, i ne potiče kao što cenjeni gosn. Miša, ispod pretpostavlja, od vlasti već je proces koji postoji kao prirodna posledica međuljudskih odnosa.

   Korupcija u međuljudski odnosima:

   – deluje represivno na većinu učesnika ljudskog društva,
   – deluje favorizujuće na privilegovane učesnike.

   Naravno po meni, korupcija je kognitivan proces u ljudskom društvu a ne pojava ili sistem kako je mnogi karakterišu.
   Kako korupcija poprima oblike sistema, u zatvorenim ljudskim društvima opisano je u gornjem tekstu

   Pošto je u pitanju proces definisan međuljudskim odnosima, ona je mnogo teža za uočavanje. Polaziti od tvrdnje, da je korupcija pojava, je samo po sebi korumpiranje spoznaje pravih osobina korupcije kao kognitivnog procesa u međuljudskim odnosima, dok isto važi i za tvrdnju da je korupcija „sistem.“ Korupcija je dakle proces koji poprima oblike sistema u zatvorenim ljudskim zajednicama. Da su u naše vreme, države kao najviša organizaciona forma, to što nazivam „zatvorenim ljudskim zajednicama,“ jasno je iz mog izlaganja, kao i stav da proces poprima osobine sistema baš u zatvorenim zajednicamaa. Da ovo učesnike dovodi u zabludu, da je korupcija „sistem,“ ili da potiče od vlasti, sam čini mi se dovoljno jasno izneo.

   cerski

   *
   E. C. Tolman, „Purposive Behaviour of Animals and Man“
   Karl R. Popper, „Objectieve Knowledge“
   Konrad Lorenz, „Die Rückseite des Spiegels“

 3. Korupcija uvek potice od vlasti, i predstavnici vlasti od toga imaju najvecu korist.
  Kakav je njihov motiv da se bore protiv pojave od koje oni najvise profitiraju?

 4. Poštovani,
  Čitam ove vaše reči:“Stoga je moj pogled na mogućnost da se prekine jedini kontinuitet u Srbiji – propadanje – jačanje funkcija tužilaca, sudija i policije kako bi se korupcija kao model života poništili ili makar prigušili a otvorio prostor za kreativne i radne aktivnosti“.Čitav tekst lep, a ova pozitivna energija mi se baš svidela, jer negativna tema – Korupcija – sama po sebi je oličenje crnila, koje guta kao CRNA RUPA U KOSMOSU. Komentatori su lepo krenuli da prate netativna odredjenja,ali oni su u sledu crnila korupcije, a ja nisam baš pobornik takvog misaonog sleda.
  Podržavam Vaše opredeljenje da se ponudi rešenje problema. To smatram pozitivnim sledom, a verujem da je on pravi put jer imam dete koje tek ulazi u pubertet, pa imam i za koga da se borim. Odgovoran sam za njegov život, pa meni pripada i borba protiv korupcije. Bar dok ne stasa za odlazak iz ove države.

 5. Iskreno mislim da se preteruje sa tom pricom o korupciji.Meni to zvuci kao izgovor onih koji se prosto ne snalaze u zivotu. Ja recimo ne poznajem niti sam cuo u svojoj okolini da se neko suretao sa svim tim problemima koji su gore navedeni. Ranije sam cuo za korupciju u zdravstvu i to prilikom stavljanja na listu operacija ili kod m. rezonance ali iskreno poslednjih godina i to je gotovo nestalo..
  Ne kazem da korupcije nema jer ’70 i ’80 nisi mogao zakljuciti nijedan posao u Srbiji a da nije zamascen ali sa tim sam se sretao sirom sveta i to na jos bezskrupulozniji nacin.
  I ja nemam utisak da je nivo korupcije u Srbiji veci nego u Nemackoj ,Grckoj,Italiji Kanadi ili SAD… U Istocnim i Azijskim drzavama on se podrazumeva i on je deo kulturno poslovnog ambijenta.

  Kod nas je to postao opstenardoni alibi jer ovde je lenjost na daleko vecem nivou od korupcije. Ovde lenjost caruje i medju zaposlenima ali i medju nezaposlenima. Radan covek uvek nadje posao i dva i tri ..
  Nece proci dugo i nekom ce konacno pasti na pamet da reformise sluzbu za zaposljavanje i onda ce se doci do neverovatnih podataka a to je da po broju zahteva za direktorska ,sefovska i uopste rukovodeca mesta Srbija kaska samo za Crnom Gorom.

  Da se vratimo na korupciju … U Srbiji nema tajne ili bar svaka traje pet minuta.Brat se sudi sa bratom ,sin oca potkazuje zbirima i verovati da u takvoj drzavi postoji enorman broj onih koji nude ,daju i uzimaju mito je prosto neverovatno. To bi prstalo na sve strane po tabloidima a i ostalim medijima..

  Bio je Kralj,pa Tito,komunisti,Milosevic,sankcije,rat,tranzicija…itd, sada je korupcija ta koja ne da Srbiji zivljeti kao sav normalan svet..
  Nece biti …jer kad zasviraju trube i potekne rakija niz grlo svi ko jedan late se puske a ne motike ..

  To je savremeni mit u sluzbi samoobmane…

 6. Poštovani AUTORU,
  citiraću Vas, jer je i „.. moj pogled na mogućnost da se prekine jedini kontinuitet u Srbiji – propadanje – jačanje funkcija ..“ u ovom slučaju službe za zapošljavanje. Pitam se koliko se može dobiti sintetičkog u borbi protiv korupcije, ovim pozivom da „Nece proci dugo i nekom ce konacno pasti na pamet da reformise sluzbu za zaposljavanje i onda ce se doci do neverovatnih podataka…….“. Pitanje je otvoreno za sve jer je došlo do prekomponovanja ministarstava i Sektor zapošljavanja je opet u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.Eto izazova za sve koji su pisali o korupciji, jer je to nov početak za rešavanje problema (koruptivnog) zapošljavanja u Srbiji. Tu je i novi Ministar (čovek sa velikim radnim iskustvom u oblastima za koje je sada odgovoran u Vladi R.Srbije).Gde tu da se započne antikorupcijsko delovanje…….????????.

 7. Intersantno vidjenje gospon Darko i dosta precizno i tacno rekao bih. Medutim ja bi ipak dodao da smo skloni da iskorumpiramo, i onda da se naviknemo na korupciju, u stvarima gdje nas sve to gusi i visestruko nam skodi. U pravu ste da kurupcije ima svukuda npr Njemacka privreda je odredjenim stvarima sokantno netransparentna.
  Medjutim kod nas problem sa korupcijom nije taj sto ona sluzi da podmaze “da bi se svijet i planeta sto kazu lakse okrecali”, vec je korupcija cesto konstrukcija u funckiji odbrane nekog status quo-a, cija je sustina odbrana preferencijalnog polozaja, kada zato nikakvi validni opsti razlozi ne postoje. Jednostavno korupcija kao poluga usko koncentrisanioh interesa i masine za pravljennje para.
  Vjerovatno ste u pravu da je nivo korupcije u Njemackoj, Italiji, SAD itd. je takoder jako veliki ali se radi o drugacijem tipu korupcije koja se drugacije manifestuje I koja nise stetna kao neki od vidova nama svojstvene korupcije.
  A potpuno ste u pravu za ovu inertnost, pa da bas I ljenost ljudi, ljudi koji ocekuju istovremeno koji kritikuju sve zivo, vlast drzavu, krive vlast za sve ali isto tako ocekuju da im vlast rijesi sve probleme.
  Ne bi se slozio da u Srbiji nema tajne. Ima tajne I te kako, barem iz perspektive malih ljudi. Sto su veci korupcija i malverzacija veca je I tajna. Evo slucaj agrobanke, to se sve godianama desavalo sve u tajnosti. Da li je par prosvjecenih znalo za malverzaciju u pozadini agrobanke je nebitno ako o tome nije znala javnost I relevantni drzavni organi. Cak sta vise ovo bi sugestiralo da iz perspektive prosjecnog stanovnika Srbije koji placa taxe I postoje zakone, tajne ima mnogo vise nego sto je dopustivo.
  Medjutim opet ste apsolutno u pravu da je djelimicno i korupcija postala instrument saboobmane. Tacna I promucurna konstatacija. Mnogo ljudi mnogo energije trosi na iznalazenju razloga za vlastite neuspjehe a da su pri tome utonuli u inertno stanje tijela I duha. Specijalnost nasih ljudi je da kritikuju sve i sva, Vladu sistem, ada pri tome od te Vlade i sistema ocekuju sva rjesenja za vlastite probleme. Malo je ko spreman da stvari uzme u vlastite ruke i iynalazi vlastita rjesenja za probleme. Da barem uzmu pa dobre knjige kuci citaju nego ni za to volju nemaju.

 8. Evo vam dokaz inertnosti…
  Slucaj Agrobanke je opevan u pisanim medijima na desetine stranica jos 2004 ,cini mi se. Elem pazite ko je sve bio upoznat sa Agrobankom ,NBS,Ministarstvo Finansija ,Vlada, KzHoV,Berza,mediji …i to sve pre 7-8 godina.
  Inertnost ili korupcija …
  Nije korupcija to je Srbija, sve sa tom bankom pocelo je pripisivanjem duga od strane EBRD sto je samo po sebi nonsens ali i dopustanje svih da banka udje u dokapitalizaciju pre nego sto su akcionari saznali za tu odluku drzave . Jos veci hohstapleraj je ucinjen konverzijom tog duga u vlasnistvo.

  To nije korupcija to je kriminal u organizaciji belih kragni.

  I tu je ta kvaka 22 u Srbiji jer vecina mesa kriminalnu ektivnost u sprezi sa drzavnim cinovnicima sa korupcijom. Nije korupcija ako je organizator ili saucesnik u planu dravni cinovnik.To je kriminal i to nema blage veze sa korupcijom a inace to je najcesci slucaj u Srbiji.
  Otud nije lako ni naci neki opipljiv sudski relevantan dokaz…

  Ne verujem u mogucnost da uzmete nasem coveku novcanice iz ruku a da isti cuti o tome.Ovde ljudi pricaju cak i ono sto ne treba a kamo li nesto drugo.
  U vecini slucajeva to je rekla kazala kao folklor nase dokonosti ..
  A da ne prodje bez paradoksa treba reci i da ovde ljudi nude novac vise nego li im neko trazi..
  Ovde se jos uvek salterskim sluzbenicima nosi kafa ,sok i cokolada a doktoru flasa rakije.. To nije korupcija to je genetski poremecaj i stari srpski obicaj APP…( ako prodje prodje) Naravno posle par minuta istom psuju krvavu majku ako ta kafa nije donela neku privilegiju…

  Na mufte…

 9. „Što više država planira, to je manje prostora za plan pojedinca” – Hayek

  “Društvo koje stavlja sigurnost ispred slobode izgubiće i jedno i drugo. Društvo koje stavlja slobodu ispred sigurnosti steći će više i jednog i drugog“ – Fridman

  Mislim da su ove dve recenice kljucne za razumevanje problema korupcije. Korupcija je kako neko rece kognitivni proces, duboko utkan u ljudsko bitisanje. Zapravo ona pociva na prirodnoj potrebi da se neki problem resi na najjednostavniji, najbezbolniji, najjeftiniji i najbrzi nacin. Dakle potpuno prirodno ponasanje. Kada se zdravi motivatori i moral potpuno izgube u jednom drustvu, sve sto korupciju moze da drzi pod kontrolom je puko sistemsko uredjenje. Minimalna drzava, koja ceni ucinak, je resenje velikog dela problema.
  Licno iskustvo Srbija: Dobar dan doktore, kcer izgleda ne vidi najbolje i verovatno su joj potrebne naocare. Dobro, dajte knjizicu, hm, dobro da vidimo, hm znate sta, dodjite u moju privatnu ordinaciju jer tamo imam kvalitertniji aparat, pa pregled mozemo obaviti kvalitetnije, a i imamo veliki izbor modernih okvira pa naocare mozemo odmah srediti i sve to za samo 100 eur. Dobro, hvala, doci cu. Sestro, ne mogu bre vise nikog da primam, dosta mi je pet sest pacijenata dnevno za ovu bedu od plate.
  Licno iskustvo New Zealand: Dobar dan doktore, povredio sam ruku na terenu, nezgodan pad i veoma nezgodna posekotina. Hm, dobro, bice potrebno da uradimo analizu krvi zbog eventualnog trovanja, zatim snimak zbog sigurnosti da nema lomova, odmah potom poslacu vas kod specijaliste da vam ranu ocisti i usije a dok vi to zavrsite stici ce i rezultati prethodnog testiranja. Nakon obavljenog uputa i usivanja usledilo je detaljno objasnjenje da nema nikakvih tezih posledica, te da je ipak neophodno da sledecih nekoliko dana povremeno dolazim na previjanje. Hm, da gospodine, za kraj, moram da vam prepisem i neke lekove za bolove i antibiotik sirokog spektra, i necete zameriti, zamolicu da mi donesete polisu vaseg osiguranja, ili vam racun ukoliko istu nemate, mozemo ispostaviti na kucnu adresu. Naravno racun je potpuno uskladjen sa regulativom i posebno prilagodjen za poresko oslobodjenje kada podnosite godisnju poresku prijavu. Zahvaljujem, ukupno to je 6o dolara NZ.

  Molim komentatore da pokusaju da instalitraju korupciju u NZ zdravstveni sistem. Lazna socijalna drzava, i drzava koja se mesa u sve , poseduje sve i zivi zivote umesto svih nas, plodno je tlo za korupciju i nema sanse da se ista smanji a kamoli iskoreni. Minimalizujte drzavu, povecajte slobodu i odgovornost pojedinca, i dobicete sistem bez korupcije. Kako god i u Srbiji i u NZ placate usluge lekara. Na NZ lekara i osiguranje birate, pa dobri napreduju a losi ne, ovde, znate i sami. Zali boze skolovanja i zakletve za ogroman broj njih. Skolstvo je jos gluplje i jadnije. Pocev od rasporeda dece po zanimanjima na osnovu bodova (sta ako to nekoga ne zanima, kako da on uspe ikada u zivotu kada od malena radi i uci nesto sto niti voli niti ga interesuje), pa do jadova od fakulteta na kojima se izucavaju nebuloze a svrseni kadrovi nisu u stanju da samostalno obavljaju ni najjednostavnije poslove. Inace o raznim aferama index na BU ovom prilikom i da ne govorimo. Ima milion primera, a postoje i pogresne pretpostavke da ako nekog zaposljavate preko „veze“ to je korupcija. Na zapadu bilo koji ozbiljniji posao ne mozete dobiti bez debele preporuke (veze) ali tamo svako odgovara za svoju kompaniju. Srbijanska Javna Preduzeca su ustanove za nezbrinute kadrove, u kojoj je logicnio da se podmaze jednogodisnjom platom komunjara koja ce da vam da „namestenje“ a ne posao. Namestenje vam garantuje, dozivotnu apanazu, bolovanja, letovanja, zimovanja,… i da vas niko ne sme maltretirati, terati vas da radite i ne daj boze otpustiti. Na kraju zastitu od „mobinga“ mozete potraziti i pred komunjarskim sudom koji ce vas uvek vratiti na posao i izdejstviovati „obestecenje“. Za takav posao, svako normalan daje godisnju platu. Ponudite tako nesto u Nemackoj, SAD, Rusiji, Japanu, nece biti razlike. Dakle, ubiti drzavu, ubiti administraciju, ubiti javna preduzeca, onda ni politicari nece imati toliku moc a za glasove ce se boriti realnim programima a ne „uhlebljenjem“ stranacko birackog tela. Naravno, mozete nastaviti da „negujete“ socijalisticke i komunisticke ideje, te utopiju socijalne dzave, ali stvarnost ce vas brzo postaviti na odgovarajuce mesto. Srbija nije Engleska, bogata stara kolonijalna sila koja moze jos 200 godina da zivi od pokradenog u proslosti, niti je SAD, niti je Rusija prebogata i prevelika a ipak vojno dovoljno snazna da joj se ne sme silom otimati. Srbija nema izbor ukoliko u danasnjem svetu zeli napred.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *