Slovenačke, albanske i turske kompanije zamenile srpske na Kosovu i Metohiji

Пре нешто више од три године Хрватска је, због неконтролисаног прилива миграната, затворила граничне прелазе са Србијом. Србија је узвратила контрамером и након пар дана проблем је решен: поново је функционисао робни и људски саобраћај (линк).

Поставља се питање зашто Србија није затворила саобраћај према Косову и Метохији када је несразмерно економски, људски, војно и на све друге начине јача од привремених власти шиптарских терориста?

Пошто није, можемо да меримо штету која је направљена фирмама у Србији, а нашем народу власт од мајушне терористичке владе неактивношћу ствара привид џиновског и моћног непријатеља који само што није ускочио у Смедерево и Кикинду.

Шта нам кажу подаци (link)?

Пласман робе из српског Косова и Метохије у новембру 2018. повећан је за 15,4%, у односу на новембар 2017, што је у еврима 4,6 милиона. При томе је у мајчицу Србију смањен за 1,9 мииона евра, док је повећан у Словенију 35 пута, за 1,2 милиона евра, па се вероватно ради о књижењу продаје електричне енергије, док се раст извоза у Индију за 2,3 милиона евра, вероватно односи на извоз руда.

Увоз Косова и Метохије повећан је за 5,5% што је 14,3 милиона евра. При томе је смањен са територије Централне Србије за 21,4 милиона, док је повећан из: Турске (6,9), Албаније (4,8), Кине (6) и Словеније (4,8 милиона евра). Словенија је једина овде која користи транзит преко Централне Србије, док се увоз из осталих земаља обавља преко БЈР Македоније и Албаније.

Извоз КиМ у БиХ повећан је за 73,5% док је увоз из БиХ преполовљен (са 6,2 на 3 милиона евра) те су и овде ефекти већих царина видљиви.

Косово и Метохија је смањило набавке из Аустрије, Хрватске, Швајцарске и Немачке, а одакле роба долази кроз Централну Србију.

На основу ових података можемо наслутити и децембарске вредности: набавке из Србије на минималном нивоу уз већу вредност набавки из свих споменутих и неспоменутих земаља.

И зашто се сада не реагује?

Макар док су новогодишњи празници и док су десетине хиљада Албанаца из Западне Европе на КиМ? Само да се мало зауставе у Мердарима, по пар сати, када журе на посао у Аустрију, Швајцарску и Немачку? Као навијачи Хајдука по повратку из Софије.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *