Home » 0 Miroslav Zdravković, Zaposlenost, nezaposlenost, zarade, fond zarada » Srbija 1955-2011: Odnos broja zaposlenih, penzionera i nezaposlenih lica

Srbija 1955-2011: Odnos broja zaposlenih, penzionera i nezaposlenih lica

Priča o poremećenim odnosima među socijalnim strukturama stanovništva nadovezuje se na podatke o BDP-u, zaposlenosti i produktivnosti. Priloženi grafikoni prikazuju kretanje broja zaposlenih, nezaposlenih i penzionera od 1955. godine, kao i “odnos zavisnosti” ili odnos broja zaposlenih prema zbirnom broju penzionera i nezaposlenih lica.

U vremenskim serijama postoje “lomovi” koji su posledica promene u obuhvatu podataka:

  1. Broj penzionera sam povećao za oko 190 hiljada lica od 2008. godine, za broj korisnika poljoprivrednih penzija. Ukupan broj ne obuhvata korisnike vojnih penzija.
  2. Broj lica koje traže zaposlenje promenjen je brojem lica koja su nezaposlena, što je smanjilo broj nezaposlenih lica sa 947 hiljada u 2003. godini na 844 hiljada u 2004. godini.
  3. Broj zaposlenih lica je povećao obuhvat te je sa 2.013 hiljada u 1998. godini povećan na 2.153 hiljade u 1999. godini.

Uprkos ovim izmenama mislim da su tendencije u kretanju osnovnih podataka veoma očigledne i upućuju na “svetlu” budućnost, kako u pogledu održivosti penzionog sistema, tako i u pogledu pojačanog odliva mladih iz Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>