Srbija u svetskoj trgovini balonima, dirižablima, jedrilicama i zmajevima

Срби су небески народ. Можда баш из тог разлога не користе своју основну компаративну предност: способност да ствари посматрају са висине. Али наше сагледавање са висине је духовно, а не материјално, па од њега нема вајде.

Узмимо на пример дрон са заставом велике албаније на фудбалској утакмици пре пар година. Зар су Албанци требали да нам покажу тадашње чудо технике, дрон, а сада летелицу која је нашла свакодневну употребу: од терористичких напада до обрађивања њива.

Председник Србије је био у Кини са револуционарном идејом да Кинези праве летеће аутомобиле у Србији а за тржиште пребогатих емирата. Сад, нису Кинези блесави да најмодерније технологије употребе у Србији – па ваљда је Трамп кренуо у трговински рат са њима због наводног трансфера најнапреднијих технологија у Кину чиме се угрожава америчка светска доминација. Има толико нижих технологија које могу бити примењене у Србији, а да се упосли српска радна снага која је конкурентна и по цени и по квалитету.

Прилажемо податке о трговини летелицама из наслова текста. Мада је и светско тржиште и наша размена симболично мала ипак им треба посветити пажњу: ако ЕУ објављује књигу о њиховој трговини, производњи и проценама тржишта и ми бисмо могли да им посветимо макар једну страницу.

Србија је извезла ових производа прошле године за 10 хиљада евра, а увезла за 33 хиљаде и некакве тенденције у трговини не постоје, већ ад-хок куповине и продаје.

Светска трговина балонима, змајевима и осталим ненаоружаним летелицама смањена је са 47,8 милиона евра у 2008. на 42,6 милиона у 2017. Главни губитници овог пада вредности, ионако минијатурног тржишта, су Немци, који су смањили извоз са 20,3 на 4,2 милиона евра. Сличну вредност извоза у 2017. имали су још и Чешка и Јапан.

Србија је привилегована земља у овој трговини јер је и са 10 хиљада евра на 44. месту од 54 земље које су успеле да продају ове производе на међународном тржишту. Из окружења ни једна земља није на списку, што доказује нашу небеску посебност.

И тако, можда би требало почети размишљати о производњи балона, дирижабла, једрилица и змајева у Србији. Ипак смо небески народ и треба искористити ову компаративну предност. Јапанци су просторно скучени па су се специјализовали у микро технологијама и производњи минијатурних производа. Немци су перфекционисти и никада неће изгубити лидерску производњу у машинској индустрији. Што се и ми не ускладимо са нашом природом и Бог да нас, из веће близине, погледа?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *