Srbiju jednako vole nemačke i ruske kuce i mace

Тачније, једнако воле храну произведену у Србији. И још тачније, када би се у однос ставила конзумирана храна по псећем и мачећем примерку, ипак нешто више хране из Србије поједу у Немачкој (под претпоставком да Немачка нема већи број пса и мачака, што би требало истражити).

Било би лепо и да нас једнако воле и Немци и Руси, али то је мање важно, ионако имамо пуно зетова и снајки у оба народа.

Храна за псе и мачке заслужила је коментар јер се налази на 99. месту у српском извозу (кобасице су на 97, грешка у претходном тексту), а њен извоз повећан је за 40,4% у периоду јануар-август, са 14,1 на 19,8 милиона евра. На јубиларном стотом месту налазе се фрижидери за домаћинства, компресионог типа (ХС841821) чији је извоз смањен за 13,3%, са 22,4 на 19,6 милиона евра. Посматрани заједно, повећали су вредност извоза јер је тражња за храном за псе и мачке много више повећана у односу на пад тражње за фрижидерима.

Храна за псе и мачке представља веома озбиљно тржиште, у 2016. години вредно 10,5 милијарди евра, а од 2007. године је његова вредност удвостручена. Ни слом светске трговине у 2009. години није утицао да се смањи извоз овог производа, јер све може да се сломи, само се људска усамљеност, у модерној цивилизацији какву имамо, повећава. И тако, са једне стране имамо више од милијарду људи који гладују, а са друге имамо добро подгојене псе и мачке у развијеним земљама… Но, манимо се светских неправди.

За разлику од кобасица, којима никако не можемо да нахранимо становништво ЕУ, храна за псе и мачке не познаје границе: колико се у Србији произведе увек ће се наћи прождрљивих куца и маца по „трулом“ Западу, али и на Истоку. Након Немачке, највише се овог производа извози у Русију, па у Грчку, Пољску, Турску, Израел. Рекло би се на све четири стране света. Укупно у 32 земље у 2016. години, укључујући Танзанију на последњем месту.

Највећи светски извозник хране за псе и мачке је Немачка, па је успех произвођача у Србији тим већи, продати свој производ на најзахтевнијем тржишту са најјачим произвођачима (важи и за Русију која има три пута већу вредност извоза од Србије). Следе Француска и САД, а Мађарска је од наших суседа на високом деветом месту са извозом од 423,7 милиона евра.

Србија је на релативно високом 31. месту, а судећи по високом расту у првих осам месеци, 2017. годину завршиће за пар места више на листи. Ако искључимо Мађарску, све остале суседне земље заједно имају вредност извоза једва преко половине српског.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *