Srpske domaće firme među digitalno najpreduzimljivijim u Evropi!

Предузећа у ЕУ све више користе електронску продају како би максимизовала профит (линк). Растућа употреба интернета и побољшање стандарда сигурности учинили су лакшим могућност да предузећа опслужују клијенте онлајн. У времену пандемије корона вируса са затвореним шопинг центрима интернет продаје могу само још више да расту.

У 2018 је 17% предузећа у ЕУ имало бар 1% од својих продаја преко интернета. Удео је био исти као и у две претходне године и повећан је са 13% у 2009.

Ирска је имала рекордан удео предузећа, њих 36%, испред Данске (34%) и Шведске (31%). Највећи раст удела предузећа, у односу на 2017, имала је Аустрија, за 6 процентних поена, са 14% на 20%.

У бази има података и за Србију и са 29% предузећа која остварују више од 1% прихода преко интернета Србија се налази у европском врху, након Ирске, Данске, Шведске, Белгије и Чешке.

Готово двоструко већи удео предузећа која пласирају производе и услуге преко интернета у Србији у односу на просек у ЕУ доказ је српске предузимљивости, способности наших предузетника да преживе у најнеповољнијим условима и да искористе могућности, уколико им се укажу, а дигитализација пословања је једна од тих могућности.

Да се ради о предузетности домаћих фирми, а не о страним инвестицијама доказује чињеница да је највећа разлика у корист Србије код малих предузећа (10-49 запослених), мања је код средњих (50-249 запослених) а код великих предузећа имамо мањи удео интернет продаја у односу на просек у ЕУ.

Од 32 делатности (неке се преклапају) у 27 је у Србији већи удео предузећа која користе продају преко интернета, у 3 делатности је већи удео у ЕУ а у две области је удео исти. Мањи удео имамо код поправке рачунара, пословања са некретнинама и прераде дрвета. Једнак код електричне енергије и аутомобила док је већи удео Србије у свим осталим делатностима.

Највећа разлика у корист Србије је код индустрије намештаја, издавања, штампе и репродукције и код компјутерског програмирања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *