Светско поређење: удео СДИ у БДП-у у 2022. години

ММФ има базу података Coordinated Direct Investment Survey (CDIS) са низом показатеља о страним улагањима. Овде смо искористили податке о кумулативним приливима СДИ како би их упоредили са подацима о БДП-у по текућем курсу (IMF World Economic Outlook), а да би дошли до показатеља удела укупног прилива СДИ у БДП-у.

За Србију постоје подаци о кумулативном приливу до 2019. па смо овде додали израчунате податке на основу табеле Међународна инвестициона позиција Србије, и курса долара према евру на крају сваке године.

Подаци о кумулативном приливу СДИ постоје за 121 земаљу и територију.

Четири земље имају више од десет пута веће вредности укупног прилива директних инвестиција у односу на БДП и то су: Луксембург, Маурицијус, Кипар и Малта.

Од 100% до 550% прилива према БДП-у има 13 земаља и територија и међу њима се налази Мађарска из нашег окружења.

Србија се налази на 23. месту и само је још Црна Гора на 21. (89,5% СДИ у БДП) испред ње од суседних земаља. Према овом показатељу Србија је упоредива са Чилеом, али и Панамом, Бахреином, Костариком и УК. Рекло би се: „Без Енглеза нигде не можемо“.

Србија је у 2020. достигла рекордни удео од 98,1% директних инвестиција у БДП-у, али је бржи раст (номиналног) БДП-а у 2021. и у 2022. утицао да се овај показатељ смањи.

ММФ и НБС

У нашем окружењу Бугарска (64,5%), КиМ (60,6%), Албанија (58,2%), С. Македонија (55%) и Хрватска (54,4%) имају „умерен“ удео СДИ у БДП-у, у распону између 50% и 65% БДП-а.

Релативно нижи ниво удела имале су БиХ (38,8%) и Румунија (38,2%).

Русија (27,1%) и Немачка (26,7%) налазе се у последњој трећини земаља са најмањим уделима СДИ у БДП-у.

Највеће светске економије Кина (20%) и САД (20,6%) имају готово идентичне уделе СДИ по текућем курсу долара. По куповној снази валута то значи да је удео код Кине знатно мањи.

При дну листе на 119. месту налази се Јапан са уделом од само 5,3%. Јапан има језичке, културолошке и сличне препреке које онемогућавају приступ страним инвеститорима.

ММФ, НБС и прорачуни аутора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *