Top 100 naselja prema površini pod jagodama

Пошто сам рођен у Јагодини а мајка ми је из Трешњевице могу слободно рећи да сам бобичастог порекла. Тако се и понашам: све што могу уситњавам на најмање делове.

Када се спомену јагоде прва асоцијација су ми шабачка села. И ту нисам у праву. Тачно је да се највише узгајају јагоде у општини Шабац, али Шабачка (Мачванска) област није на првом месту, већ Расинска што ме по оцу (Ћићевац) враћа у бобичасто порекло.

Укупно је у време пољопривредног пописа под јагодама било 1.801 хектара што је 18 квадратних километара територије Србије. Само једна петина је била у северном делу а чак четири петине у јужном делу. Регион Шумадије и Западне Србије (1.026ха) учествовао је са 57% у укупној површини, а Јужна и Источна Србија је имала већу површину под јагодама (409ха) од Војводине (365ха).

Посматрано по областима само три су довољне да објасне половину од све површине под јагодама и то Расинска, Мачванска и Јабланичка област. Изгледа невероватно али Пиротска (3,44) и Браничевска (4,11) област имале су мање од 5 хектара под јагодама.

Посматрано по општинама Шабац је први са 292 хектара испред Варварина (184), Крушевца (160), Гроцке (130) и Лесковца (122). У збиру ове четири општине учествују са непуних 50% у свим површинама под јагодама. Насупрот њима имамо пет општина (4 београдске и Мали Иђош) без ара под јагодама и 56 општина са мање од једног хектара под овом воћком.

У Србији 100 насеља има више од 4 хектара под јагодама. Међу њима је (ако сам добро избројао) чак 15 насеља из општине Шабац. Грушић из општине Шабац је на првом месту. Варварин има 9 насеља од којих су Залоговац и Парцане на другом и трећем месту у Србији. Исто толико има и општина Крушевац а Каменаре из ове општине је на 6. месту. Лесковац има 9 насеља, како и Варварин и Крушевац, а Душаново је на 10. месту у Србији. Гроцка има 7 насеља а Дражањ је на 5. месту по површини.

Јагодина има само село Ковачевац (поред Драгоцвета) који брани част имена општине.

Након села из споменутих општина највећу површину под јагодама, на 15. месту има Лесковица у општини Александровац, па Мало Орашје у општини Смедерево. Миличиница у општини Ваљево је на 23. месту и након ње почиње да се разгређује концентрација насеља из општина Шабац, Варварин, Крушевац, Лесковац и Гроцка.

И тако, након јагода видећу како стојимо са трешњама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *