U aprilu je, drugi mesec uzastopno, povećan broj zaposlenih u pravnim licima

Što je u skladu sa mojom tezom da kada 6 meseci političari ne bi sistemski i sistematski šokirali privredu, da bi nam u većini bilo malo bolje. Najveći pad broja zaposlenih, u odnosu na mart, imali su informisanje i komunikacije (za 868 lica), građevinarstvo (za 523) i državna uprava (142), dok je najveći rast zabeležen u saobraćaju i skladištenju (774), zdravstvu (523), administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima (337), i u vodoprivredi (151).

U odnosu na april 2012 godine broj zaposlenih u pravnim licima smanjen je za 6.692 lica, što je pad za 0,5%. Najveći pad imali su trgovina (za 5.053 lica), prerađivačka industrija (4.271), ostale uslužne delatnosti (3.045), obrazovanje (3.002), građevinarstvo (2.009) i zdravstvo (1.814).

Najveći rast broja zaposlenih u 12 meseci imali su administrativne i pomoćne uslužne delatnosti (za 5.219 lica), stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (3.028), vodoprivreda (1.414), državna uprava (927), umetnost, zabava i rekreacija (841) i finansijske delatnosti (837).

 

4 komentara

  1. Ja, nasuprot, mislim da dve trecine zaposlenih su novi budzetski korisnici.
    To se vidi i u poredjenju sa aprilom 2012-e. Pad su zablezeile trgovina, preradjivacka industrija i ostale usluzne delatnosti, sve ono sto placa porez…

  2. Zorica Gvozedenovic

    U pravu ste Mile,danas se zaposljava samo u drzavnim sluzbama.Privatni sektor je u ocajnoj situaciji,i o tome se negovori javno.Opstina Sabac,preduzece Interkop sa preko 1000 zaposlenih je pred stecajem,a i Farmakoma ocekuje slicna situaciji.Mi koji radimo u privatnom sektoru smo u nepovoljnoj situaciji,jer i sa fakultetskim diplomama pristajemo na minimalnu zaradu,a deo zaposlenih u proizvodnji 100% radi na crno.Manje su obaveza za poreze i doprinose a privatnici grabe sebi.Nemamo prava na bolovanje,regres je mislena imenica,nestrajkujemo a i da to radimo to nikoga ne zanima.

  3. Hteli ste kapitalizam, sad uzivajte. Kapitalisti najvise vole takve radnike koje ne moraju da placaju.

    • Misho, koliko puta treba da ti ponovim? Ja i dalje hocu kapitalizam, ali ovo u cemu mi zivimo u Srbiji NIJE kapitalizam. Vise lici na feudalizam, ako cemo posteno. Politicke kabadahije na dvoru i po lokalnim feudima zaustavili su zivot, jer samo tako mogu da budu gospodari zivota i smrti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *