Uticaj organizovanja evropskog prvenstva u rukometu na rast dolazaka i noćenja stranaca u Srbiju

Dok je trajalo evropsko prvenstvo u rukometu često je u medijima naglašavan porast posete Makedonaca Nišu, zbog mečeva njihove reprezentacije. Tada sam razmišljao kako ću tek 29.2.2012. godine saznati stvarni efekat ovog takmičenja na rast dolazaka i noćenja stranaca u Srbiju.

Organizacije sportskih takmičenja imaju pozitivne efekte na rast broja registrovanih dolazaka i noćenja stranaca. Na primer, rekordan broj noćenja je ostvaren u julu 2009. godine kada je Beograd bio organizator univerzijade, a i u septembru 2005. godine je evropsko prvenstvo u košarci produžilo letnju sezonu velikog broja noćenja.

U januaru je registrovano 48.113 dolazaka i 132.648 noćenja stranaca u Srbiji, što je za 39,4% i 56,3% više nego u januaru prošle godine.

U ovom broju noćenja Beograd je povećao broj za 62,6% (60.919), Novi Sad 117,4% (11.049), a Niš za 240% (4.932).

U priloženoj tabeli su rangirane zemlje prema povećanju broja registrovanih noćenja u odnosu na januar prošle godine. Među prvih 18 zemalja po rastu posete 14 je iz zemalja učesnica na prvenstvu u rukometu. Rast broja noćenja iz Italije, Crne Gore, Bugarske i Rumunije verovatno je uticao na rast posete u planinskim centrima.

Iz 14 zemalja koje su učestvovale na prvenstvu, ukupan porast posete izneo je 8.904, a noćenja 33.289, što je uticalo sa 65% u ukupnom porastu broja dolazaka i sa 70% u porastu broja noćenja u januaru.

Prema podacima o izvršenju platnog bilansa u januaru prošle godine registrovan je priliv od 37 miliona evra. Ukoliko pretpostavimo da je u januaru ove godine priliv pratio rast broja noćenja, onda će on izneti 58 miliona evra. U ovom porastu od 21 milion evra, korist od održanog prvenstva u Srbiji je oko 15 miliona evra (ne računajući, naravno, sve druge koristi od TV prenosa, i svega ostalog, osim štete koja je naneta privatnim licima iz Hrvatske u Novom Sadu).

 

 

Jedan komentar

  1. Uticaj slavljenja slave na porast broja poseta prijatelja tih dana…

    Izvini MZ ali morao sam …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *