Višnje, najveći svetski proizvođači, izvoznici i kupci iz Srbije

Шта је заједничко Русији, Пољској, Турској, Украјини, САД-у, Ирану и Србији? Одговор је у наслову текста. Ове земље су највећи светски произвођачи вишања.  Међу 20 највећих у свету налазе се од земаља са којима се граничимо и Мађарска, Албанија, БЈР Македонија, Хрватска и Босна и Херцеговина.

Највећи произвођачи одређеног пољопривредног производа не морају нужно да буду и његови највећи извозници. На пример, Кина је највећи произвођач већине пољопривредних производа али је и велику увозник код знатног броја јер није у могућности да исхрани становништво. Србија је супротан пример: она има мале унутрашње потребе у односу на могућу и произведену количину хране.

Мада је тек седми произвођач вишaњa Србија је трећа према вредности извоза, након САД и Мађарске! Хрватска и Бугарска су међу 20 највећих од граничних земаља.

Најинтересантније је где извозимо вишње: у Русију која је највећи светски произвођач вишања! Следи извоз у Немачку, Мађарску, Пољску и у Аустрију. Након малина где смо највећи светски извозник вишње су други производ према овом показатељу – рангу у светском извозу.

И тако, најукусније су уз Џонијеву песму „Усне вреле вишње“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *