Izveštaj o neto obrtnom kapitalu za privredu Republike Srbije u 2012 godini

U 2012 dolazi do neznatnog povećanja sopstvenog kapitala koje je manje od povećanja stalne imovine, što prouzrokuje dalji rast negativnog sopstvenog neto obrtnog kapitala. Povećanje dugoročnih rezervisanja i dugoročnih obaveza smanjuje ukupni negativni neto obrtni kapital. Međutim povećanje zaliha prouzrokuje povećanje nedostatka neto obrtnog kapitala u odnosu na zalihe za 4,39%.

Iz izveštaja se vidi hronična bolest srpske privrede nedostatak kvalitetnog dugoročnog kapitala pre svega onog najkvalitetnijeg, sopstvenog kapitala.

Napomena: Do iznosa sopstvenog kapitala se došlo oduzimanjem od iskazanog kapitala u Saopštenju APR-a neuplaćenog upisanog kapitala i gubitka iznad visine kapitala.

Kakav uticaj negativni neto obrtni kapital ima na dugoročnu finansijsku strukturu možemo videti nakon obračuna EMS modela
za predviđanje bankrotstva koji predstavlja modifikovani Altman Z skor za tržišta u nastajanju. Ovaj skor se računa pomoću sledeće formule:

6,56x(neto obrtni kapital/aktiva) + 3,26x(zadržana zarada/aktiva) + 6,72x(poslovni dobitak / aktiva) + 1,05 (kapital/ukupne
obaveze) + 3,25

Ovaj pokazatelj za privredu Srbije iznosi 5,23. Rejting BB je u intervalu 4,95-5,25 i u ovom modelu predstaavlja sivu zonu.
Distres zona počinje od skora od 3,20. Privreda Srbije je pod snažnim pritiskom finansijskih rashoda tako u slučaju da uzmemo umesto poslovnog dobitka neto dobitka imamo vrednost 5,00

Napomena: U obračunu ukupnih obaveza su isključeni spontani izvori finansiranja ukupne obaveze u obračunu predstavljaju ukupne kredite.

Jedan komentar

 1. Sta se podrazumeva tj. koji je model kojim APR odredjuje poreklo izkazanog kapitala. Mislim da oni to uzimaju samo kao fakt da je neko privredno lice upisano u APR i to je sve..
  Hocu da kazem da je pokazatelj u iznosu od 5,23 fantastican ali plasim se da nije realan.
  Prvi dokaz za to je desavanje na trzistu kapitala prilkom negativne procene neke strane investitorske kuce sto smo nedavno mogli videti. Sa tako cvstom „sivom 5 “ oscilacije bi bile znatno manje ,gotovo neprimetne ..
  Na stanovistu sam ,jos od 2008, a da se slikovito izrazim Altmanovom skalom da Srbija jedva prelazi 2,5 ….
  I uveren sam da Srbiju iznad vode drzi samo opsta nestabilnost na trzistu EU i SAD jer da je suprotno ovde bi odavno nastupio bankrot.
  Kako se i ako se prilike budu poporavljale na trzistima u okruzenju tako ce Srbija biti u sve vecem finansijskom bunaru..
  Ovo je sustina necega sto predocavam svima vec godinama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *