ANALITIČARI BEZ SINTETIČARA

Skoro da smo dostigli ideal ekonomski visoko razvijenog društva: da svaki građanin ima svog menadžera. Naročito su na ceni menadžeri sa Univerziteta iz Donje Surdulice ili Omoljice. Menadžera u Srbiji ima više,recimo, od stolara ili zidara. Menadžere privrednici definišu kao lepo obučene ljude koji o poslu ništa ne znaju. Pošto smo potpuno obesmislili zanimanje menadžera, sličnu sudbinu moglo bi da doživi i zanimanje analitičar.

Ima ih raznih . Politički analitičari, ekonomski, kulturni, sportski …itd. Kako se izgovori reč analitičar ona izaziva strahopoštovanje jer sugeriše da su to ljudi posebnih znanja. Problem je što je analitičar  usko specijalizovano znanje. Nikad se pod ovim značenjem nije krilo kao sada toliko besmislenih tvrdnji i saznanja. Svi analitičari  rastavljaju celinu na sastavne delove, intelektualno i naučno tretiraju i sagledavaju  probleme,  a potom rezultate svojih analize pompezno  saopštavaju javnosti.  Ne postoji škola za analitičare. A i zašto bi postojala kad analitičari sami sebi dodele to zvanje . Zbog velikog broja analitičara najveći deo naše  stvarnosti je rastavljen na sastavne delove. Potpuno smo izgubili smisao za  sagledavanja celine. Kada se problemi iskažu u svojoj celovitosti  tek tad ćemo uvideti  svu tragičnost naše loše beskonačnosti.

Činjenica da analitičari ne mogu biti sintetičari. Zato predlažemo da se u obrazovnoj nomenklaturi usvoji zanimanje sintetičar. Njihov zadatak bi bio da  uobliče u celine sve što su analitičari rastavili, a nisu znali da sastave. Tad bi iz opšteg rasula vrednosti ponovo vaskrsle figure mrske istine.

Dalje je moguće samo sa sintezom. Analiza nam samo odmaže.

35 komentara

 1. Lepo primeceno. Problem je samo kako ce i koju ce sastaviti celinu jer se od ovih delova moze sastaviti i uobliciti nekoliko celina..
  Figure mrske istine bi mogle izneti na svetlo dana vise istina a da se nijedna nikome ne svidi. Svaka istina koja odmah i sada ne predvidja i ne poima opste bogatsvo i blagostanje osudjena je na ignorisanje.

  Analiza pomaze svesnom da nauci i unapredi,ostalima ne….

 2. Ne razumijem poentu ovoga teksta. Ovo mi je, sto mi bosanci kazemo, slajdranje u prazno, mozda duhovito ali ipak slajdranje u prazno od kojeg nema prevelike koristi.
  Ja konkretno imam problem se dijelom teksta koji kaze: “ Menadzere privrednici definisu”…
  Koji privrednici? Nasi privrednici? Kod nas tesko da ima iti jedan oveci privrednik ciste savjesti i koji je tu gdje jeste, samo zbog toga sto je od sistema privilegovan i zasticen na ovaj, ili onaj nacin. Ne tvrdim da ovakav privrednik nije i sposoban ali drugi, isto tako sposobni privrednici, nemaju ovu vrstu protekcije i zastite i u sistemu ne mogu da funkcionise (Mile, siguran sam bi mogao o ovome detaljnije).Ti nasi privrednici su dio sistema zbog kojeg smo zadnjih deset godina tu gdje jesmo. Njihov sud o menadzerima I analiticarima nije dovoljno mjerodavan obzirom da oni sami nisu dio transparentnog sistema.
  Ti nasi privrednici su ili tipa koji uvoze I valjaju robu na domacem trzistu, ili ako proizvode imaju domace osigurano trziste na ovaj ili na onaj nacin Iz ovih ili onih razloga. Ili imamo privrednike koji imaju “licencu” da iyvoze robu koja nam je bogom kvalittetno data koju vec vjekovima izvozima u svom prirodnom, “od boga datom” obliku I koja ima svoje stabilno trziste. Ovaj tip privrednika za 200 godina uglavnom nije uspio da osmisli nacin kako znatnije da stvori dodatnu vrijednost ovoj izvezenoj robi. Nije, jer se to od njega ne trazi ili ocekuje niti mu to treba jer njegova pozicije kao izvoznika nisu ugrozena. Razlika koju on stvori je dovoljna da pokrije sebe I one koje treba, o vecim stvarima se nema potrebe razmisljati…Ovakav privrednik ne treba manadzere, analize… St ace mu?
  Ovaj tekst je izuzetno duhovit jer dobro zapaze i koristi svu terminologiju I fraze: menadzeri, analiticari, smisao za sagledavanje cjeline, sinteticari, medjutim on, mada mu nije namjera, sustinski daje potporu stetnim nacinima razmisljanja, mada sam I ja sada pretjerano strog sa tekstom koji je u stvari zgodna zeza.
  Medjutim, evco kad bi I za moment se bavili sagledavanjem cjelina ovim kojim se bavi tekst, pitanje koje se samo postavlja: Koje cjeline, kakve cjeline, cije cjeline? Ovdje na ovim stranama jos od vremena makroekonomija.org npr Darkovo I Miletovo shvatanej sagledavanja cjeline podrazumjeva razlicite stvari.
  Kod nas je inace I previse nadobudnih sujeta koji sto elokventnosu sto svojim nadrndanim stavovima sa olimpijskih visova bas pokusavaju zauzetui poziciju I stvoriti oreol tih koji razumeju cjelinu.
  Medjutim, istina je ta da celinu niko ne razumije a ne razumije je jer ta cjelina kompleksna, svakim danom sve kompleksnija. Kad smo Misa Zdravkovic, ja i ostali sa ekonomija.org otpoceli sa sajtom, taj sajt je bio prvi koji je kod nas ukazivao na ozbiljnost situacije, nalete krize i moguce posljedice. Mi tada nismo sagledavali vec bas analiticki pristupili stvarima. Tada se kod nas o krizi nije ozbiljno ni razmislljalo, pogotovo nije bilo nikavog “sagledavanja”, u smislu kakvog clanak sugstira. Jer da je bilo drugacije bi ekonomska politika bila vodjena. Ili pak situaciej jeste sagledana ali je pogresno sagledana pa je ekonomska politika zadnjih 4 godine bila kakve je vec bila sa svim greskama. Druga opcija je da je situacija korektno “sagledana” ali je ekonomska politika namjerno vodjena tako da pocini sto je moguce vise stete sto je logicki nekonzistentno.Svakako niti jedna opcija nije prijatna. No sve u svemu mi smo tada bili kao grupa zloslutnika, cije same namjere nisu bile jasne paje bilo I manjih neprijatnosti, (hakovanje sajta). Medjutim sve sto je uradjeno ovdje I na ekonomija.org je uradjeno analitickim pristupom .
  Ja inace ne reagiram na ovaj text per se vec me iziritira ponekad bahat stav u odnosu na ekonomiste i nerealna ocekivanaja u odnosu na ekonomiste a toga ma ovdje dosta kao sto je bilo na stranicama ekonomija.org takodjer. Od ekonomista se ponekad ocekuje izanaliziraju podatke, identifikuju problem, predloze rjesenje, sprovedu rjesenje… Osim strucnosti u vlastitoj struci od ekonomista se ocekuje da otkriju neefikasnosti (ukljucujuci korupciju), pravosudna rjesenja i mjere, sprovodjenje…
  Sagledavanje cjelina na nacin kako clanak o njemu razmislja je nemoguce zbog kompleksnosti svijeta u kojem zivimo. U bilo kojoj vrsti “pepsi challenge-a” sagledivac stvarnosti koji ne analizira dovoljno podatke ce imati losijiu procjenu od svakoga solidnijeg analiticara. “Sagledivac” moze biti elokventniji i rjecitiji sto prodaja magle i zahtjeva, a analiticari i pored uze specijalizacije u jednoj oblasti obicno imaju odlicnu idejo o sirem kontekstu. Po meni sam ovaj koncept sagledavanja cjeline je dinosaurski relikt proslih vremena stvar pluskvamperfekta I nacina razmisljanja iz tih vremena. Svjet je toliko danas kompleksan da ozbiljan pristup osim gomile analiticara zahtjeva I sofisticirane modele koje simuliraju stvarnost…
  Sto se tice kvazi menadzera kvazi analiticara cega takodjer ima, ako rade u privatnom sektoru su tudji problem. Javni sektor I onako zahtjeva siru reformu te je tako i ova kvazistrucnost mala stvar u gomili problema. A nasi privrednici? Pa trebao bi neki analiticar da temeljito odradi I da da objektivan sud 🙂

 3. Primer nedostatka sinteze se vidi upravo na ovom sajtu.
  Niko da odgovori zasto je doslo do krize 2008me. A bez odgovora na to pitanje ne mozes dati ni odgovor zasto propada euro, kada ce se kriza zavrsiti i kako, i na masu drugih ekonomskih problema.

  Inace slazem se sa Sasom nema u Srbiji uspesnog privrednika, koji nebi u Evropi ili SAD sedeo u zatvoru. Ne moze od mafijasa biznismen.

  • „Niko da odgovori zasto je doslo do krize 2008me“
   Ne, nikako nisi u pravu. Da budemo precizni – niko nije napisao obrazlozenje koje se tebi svidja. Obrazlozenje krize 2008-e je savrseno prosto – zapadna civilizacija hoce leba bez motike. Svako pametan je mogao da zna sta ce jednog dana biti kada su fabrike iz Evrope i Amerike pocele da se sele na Istok. Zapadni covek uvek hoce da kupi jeftinije, ali ne razmislja pri tome da ce jednom mecka zaigrati i pred njegovim vratima.

 4. Misa tema krize i zbog cega je doslo do nje je apsolvirana na bivsem sajtu ekonomija.org
  dosta uspjesno rekao bih.
  niste vi nas tada pratili pa vam promaklo

  • Pa možda je poenta da se ukaže na proces obezvređivanja dva zvanja ili dve vitalne društvene funkcije.

   Malo je i brdo analitičara za svet u kome živimo dok se modeli, koje spominjete u predhodnom tekstu, takođe mogu menjati, dopunjavati i aktualizovati skoro jednom mesečno.

   Malo ko na ovom svetu shvata šta nosi pojam Globalizacija jer je u pitanju strahovito dinamičan proces koji je velikom brzinom na velika vrata ušao drugom polovinom prošlog veka, a od tada brzina ovog procesa samo raste.

   Ni mnogo bolje organizovane privrede nisu se dobro snašle u tom procesu, dok je Srbija kao što sam već jednom prilikom napisao oko sebe podigla unutrašnji zid sankcija koje je nametnula samoj sebi.

   Tačnije ono što kažete za „privrednike“ da 200 godina nisu osmislili način kako da povećaju vrednost svog produkta je potpun opis ovog stanja koje ja nazivam unutrašnjim zidom bivših spoljnih sankcija, a koji je ostao intaktan posle ukidanja spoljnih.

   Sounder, Nashar i Padmanabhan(1990) define the knowledge transfer process as continuous, complex process of human ineteractions, arguing that ideas travel best in the mind of the people. From a study and cluster analyses of many cases, they identified some best practices for a knowledge transfer process such as hands-on workshops and meetings.

   Šta ovo znači u kontekstu Srbija Ltd. kad se valjda nije potrbno reći.

   cerski

 5. a inace Misa bio bi se spreman opkladiti da evro nece propasti. ne u neku veliku kintu ali u picei veceru svakako

 6. ovo Srbija Ltd je vjerovatno ispalo slucajan lpus ali bas tako ispada Srbija Ltd umjesto Srbija plc

 7. Nažalost ja Srbiju vidim kao Ltd upravo onih prvrednika koji za 200 godina nisu uspeli da za 200 godina osmisle…….
  koje vi navodite.

  cerski

  • Stvari stoje prosto. Ako Srbija ima toliko nepsobne privrednike kao sto se prica, znaci da je konkurencija slaba, otud, sta cekate, krenite u vode biznisa, sa naglaskom na industriju i pokazite svima kako se privredjuje.

   • Mile, da vam spomenem da sam u penziji, a i ako bih hteo da započenem bilo kakav posao svakako ga ne bih počeo u Srbiji.

    Po mom mišljenju u Srbiji samo u poljoprivredi je čovek oslobođen trpanja birokratskog nosa u posao.

    Kakvi su srpski privrednici najbolje je pokazao Kostić prepakivanjem šećera za EU.

    Stara poslovna etika koja je jedan od stubova privređivanja je u Srbiji nepovratno izgubljena, a nova hm. „etika“ se ni po jednom parametru nazvati, ni poslovnom, ni moralnomm a ni etikom.

    Ako recimo mislite da su Dinkić fiskalne kase sa daljinskim očitavanjem, ili obaveza nošenja dnevnog pazara u banku normalna stvar, onda je to nešto drugo. U svetu u kome ja živim spomenute aktivnosti spadaju u nenormalne aktivite nasilnih birokratsko-diktatorijalnih sistema.

    cerski

    • Dragane7557, ja zivim taj zivot gde se daljinski kontrolise fiskalna kasa i gde je, sto je mnogo gore, porez na dohodak Miskovica tek malo veci od mene privrednika siromaha. O tome niko ni od ovih ozbiljnih analiticara ni slovo nije napisao, cak ni na ovom sajtu, jer ih to ocigledno ne pogadja. Dinkic je tamo neke 2003-e doneo zakon da porez na dohodak na mislim tadasnjih 2 miliona dinara pa do 2222 miliona bude isti. Na milion je porez na dohodak bio, ako se dobro secam nekih 400.000, tako da je vlasnik malog d.o.o. koje je ostvarilo dobit placao 400-500.000, a oni koji su zaradili milijarde, platili su milion dinara. Stvarno neobicno da poreske stope na oporezivanje vlasnika preduzeca niko nikada nije komentarisao, niti analizirao.

     • G. Mile, na sreću ja samo čitam šta se u Srbiji dešava, a vaša priča se ne razlikuje, od stotina drugih koje sam čuo.

      Da se osvrnem na vašu (tačnu) tvrdnju, da je Dinkić doneo zakon.

      Kao prvo, već sam takve „akcije“ nazvao nasiljem, a da je to naslilje ustanovio i sporvodi sam Dinkić ne bih rekao.

      Evo zašto.

      Prvi stub državne moći je zakonodavno telo države Srbije tačno rečeno Skupština Republike Srbije a ne Dinkić(poznata mi je osionost i bahatost ovog kvazi demokrate), pa je samim tim spomenuta skupština odgovorna za donošenje zakona a ne Dinkić.

      Da pojasnim, drugi stub upravljanja državom, je izvšni državne uprave, i zove se vlada Srbije. Njena ovlašćenja su regulisana relevantnim zakonima.

      Treći stub državne moći(ne vlsti vlast i moć su dve različite kategorije) je sudska moć.

      U normalno organizovanoj državi sva tri stuba državne moći uporedo i optimalno funkcionišu uz najviši mogući stepen međusobne nezavisnosti. Da je Srbija daleko od toga je činjenica.

      Da se vratim na vašu primedbu u vezi sa analitičarima. Uraditi analizu nekog fenomena(engleski), je proces koji se završava rezultatom koji se prezentira naručiocu analize sa kojim rezultatom naručilac može da radi šta mu volja, pa čak i da potpaljuje vatru u šporetu.

      Na osnovu analize se konstatuje određeno stanje i tu se posao analitičara završava.

      Zašto se po Srbiji i Kurta i Murta bave analizama(inače vrlo ozbiljan posao koji zahteva angažovanje kako sredstava tako i ljudstva), osobito analizama koje nikome nisu potrebne je stvar naručilaca analize.

      Takođe poznate su i pojave „analiza“ koje sa analitikom, takođe ozbiljnom disciplinom, nemaju ništa zajedničko.

      cerski

   • Mile pa vi nekako bas godinama insuirate tezu d auslovi poslovanja nisu svima isti. Je li se varam ili ste ogranicili sve na jed naspram privatnog sektora?

    • sAsa, naravno da uslovi poslovanja nisu isti, cak je to i blago receno, neki mogu, a neki ne, ali nije poenta Knezevicevog teksta u tome. On je privrednike samo usput pomenuo, a osnovna teza teksta je hiperinflacija laznih strucnjaka sa brzopoteznim dipolomama.

     • pa odakle vama da sam ja striktno o knezevicevom tekstu. zaiste mislim da inflacija strucnjaka i diploma je u nontesktu nasih problema zaista mali problem a nasrtaji na ekonomiste i analiticare na drugim mjestima su vec vise iritantni i ozbiljnija stavar gdje isto tako ljudi koji su nedovoljno strucni prozivaju bez dovoljno kredibilitet ai argumenta. ja cisto povezao dvije stvari jer mi se ucinilo zgodno. a sa Knezevicevim tesktom to najma nje ima veze. ja sam mislio da sem se i ogradio u tom smjeru ali ocito nisam dovoljno

      • Slazem se sa tobom da ekonomiste generalno svi dozivljavaju kao neke mlatise. I mene to iritira. Ozbiljnije shvataju ljudi nekog nadobudnog pesnika nego ekonomistu, pogotovu u Srbiji gde i dan-danas niko ne zna koliko sta kosta. U Srbiji je i dalje pretezno sve u vlasnistvu drzave i stvari se ne resavaju na nivou ekonomije, nego pregovorima sa vladom. Zato tu ekonomisti i nisu potrebni. Najvis strajk, odes kod Dacica i dobijes pocevanje 2 posto, plus novogodisnja (sic!) nagrada. Dacic uzme kredit i pici dalje. Tako se u Srbiji zivi poslednje dve decenije. U takvim uslovima rad i ekonomija su potpuno nepotrebni, time se bave iskljucivo oni koji nista drugo ne znaju.
       Kupis diplomu na visokoj metalurskoj skoli diplomu menadzera, uclasnis se u DS, G17 ili SPS i eto posla u javnom preduzecu ili nekoj banci. Koga briga za privedu i ekonomiju…

 8. Sasa, moram da podrzim Knezevica. Ti ne zivis ovde i, ociglendo, ne mozes da osetis sta se ovde desava i bukvalno si shvatio rec menadzer. Mi koji zivimo ovd znamo o cemu Knezevic prica. Svako selo ovde ima neku „visoku“ skolu koja stanca menadzere, tako da imamo hiperinflaciju menadzera. Oni, naravno, sa pravim menadzerima nemaju nikakve veze, ali dzaba, on ima diplomu na kojoj mu pise da je menadzer. Ista je stvar sa ovim „analiticarim“, koje nepisemni novinari dovode na teve i oni bulazne o svemu i svacemu. Ovo sto je Knezevic napisao je kratak ironicni osvrt na ludilo koje je uhvatilo nase drustvo i normalan covek kroz ironiju pravi otklon. Nasa vlast namerno daje mladim ljudima lazne dipolome, jer je to brz nacin da se dodje do zaposlenja preko partije ili rodbinske veze.
  Sve u svemu, Sale, ni slucajno nije Knezevic hteo da bude bahat. Da sam ja ovo isto pisao, bio bih gori i uvredljiviji deset puta. A onda bi morao Zdrakovic da me podseti na lepo ponasanje…

  • Ne bih se složio da imate hiperinflaciju menadžera. Koliko vidim užasavajući nedostatak menadžera je u pitanju.

   E sad sa svim tim diplomama se može brisati gu..ca, a teže potpaljivati vatra, zbog same hartije i štamparske boje.

   Inače i ja sam Kneževićeb tekst tako shvatio mada isto ne živim u Srbiji, ali znam o čemu piše.

   cerski

  • Mile sta da kazem. Ne zivim tu i ne shvacam i ovo mi vis eput rekoste i ja to prihvatam. Zato odnosu na vremena ekonomija.org ja sam dobrano i smanjio pisanje i ucesce. Ne pisem jer se kod nas uzimaju za normalno ne nenormalnosti. Ako se i primjete onda i kad ih primjetis ne shvacas sutinu jer ne zivis tu. I to postane kvadratura kruga. No ovo ovdje i bivsa ekonoomija su zamiljeni kao ekonomski sajtovi sa ekonomksim temama. sa kojih pozicija da posmatramo stvari. Mjesta zivljenjnja?

 9. Poštovani Mile,ako dopustiš,bio bih supotpisnik vašeg komentara.Prosto je neverovatan epski traktat gospodina Saše.Opasna je komunistička teza da nema u Srbiji preduzetnika koji ne treba da završi u zatvoru.Svašta!Bilo bi interesantno čuti šta bi nam savetovali veliki ekonomski stručnjaci.Kako raditi u sankcijama,hiperinflaciji.zemlji koja sve radi da uništi privrednike bacajući ih u naručje bankarske i političke mafije? Zar bilo ko može poverovati da smo mi toliki zatočenici sujete i gluposti pa ne pristajemo da angažujemo menadžere koji će nam doneti bezbrižnost a firmi profit?Menadžer je dar od Boga,ne uči se u školama.Svi naučimo slova ,morfologiju ,sintaksu ali tek poneko postane Gete.Svojevremeno sam javno na B92 pozvao menadžera koji će da vodi moju firmu.Plata 2000E
  i automobil.Jedini uslov je da vajni menadžer ne obara zatečeni bilans firme a da za to garantuje privatnom imovinom.Do danas se niko nije javio.Konkurs je idalje otvoren pa izvoli gospodine Saša.Primeni znanje jer će neko morati upravljati firmama kad nas sve pošalješ u aps.Baviti se spoznajom potencija i imati stajalište u sferi mogu veoma retki.Oni prebivaju u neznanom svetu.

  • Ih gospodine Milane vi ste bas iskarikirali pa jos i ideoloski obojili. Ja komunizam nisam pominjao vec samo cinjenicu da uspjesni privrednici su u vecini slucajeva kod nas privilegovani na ovaj ili onaj nacin od sistema. Nije valjda da ce neko tvrditi da smo model transparentnosti.
   Ekonomki strucnjace ce vam sasvim lijepo objasniti da u oslovima sankcija, hiperinflacije … privrednici posluju bas onako kako su poslovali. E sad kako su ovi poslovali
   oni sami znaju. Da je drustvo bilokriminalizovano tih godina to je cinjenica.
   Medjutim ova vremena su davno iza nas. Nikoga ja ne bi u haps jer je takodjer mislim da su i nasi privrednici zrtve nakaradnog sistema, medjutim mi je besmisleno da privrednici imaju jak stav o menadzeriam kad u nasim uslovima jako dobro znaju kako sistem funnkionise.
   Vasa ponuda je losa zato se niko ne javlja. Je li vam uopste palo na pamet da je ponuda losa. Vi ste se ogradili od rizika i ocekujete da nekona sebe primi poslovni rizik i da garantuje licnom imovinom. Zbog cega bi neko u ovakvim uslovima to prihvatio? zbog toga nema niko ziv zainteresiran.

   Ovo je sve otislo u neki tok koji meni i nije bio namjera. ali etoto tako biva

  • Mada nije moje da se mešam, ali ako hoćete pravog i uspešnog Manager-a moraćete da dublje posegnete u džep pošto za izuzetno smešnu sumu koju nudite od € 2.000, možete iznajmiti nekog srednjoškolca da vam vodi posao.

   Pogledajte na evropskim portalima, službi za zapošljavanje, ima ih dovoljno, koje zarade se nude profilu koji tražite, naravno ne onim, koji imaju dar Svevišnjeg. Automobil pride nije nikakav argument, mada možda u Srbiji jeste?

   Nije mi poznato šta znači obaranje bilansa firme, pa pretpostavljam da mislite na gubitak?

   Zavisno od pravnog sistema i management nivoa snosi se određena odgovornost za poslovanje firme, ali garancija privatnom imovinom je čak i da ste ponudili € 10.000 (takođe niska ali prihvatljiva cifra za Manager-a osrednjeg kvaliteta), je u najvećem broju EU država i zakonski isključena.

   E sad da se osvrnem na bogomdani talent, koji vi niste u stanju da nađete. Management se uči kao i svaka druga veština ali ne na seoskim višim školama već na renomiranim ustanovama koje čini mi se još ne postoje u Srbiji.

   Naravno ako smatrate ovde spomenute seoske Više Škole smatrate ozbiljnim naučnim ustanovama, onda je to druga stvar.

   Mešati komunizam u celu priču je nepotrebno jer sa celom pričom nema nikakve veze.

   Takođe pozivati se na prošlovekovno stanje hiperinflacije i sankcija, je vrlo neozbiljno jer to vreme je daleka prošlost, naravno osim ako vas za to vreme ne vezuju drage uspomene.

   Još jednom moje izvinjenje za ovu netraženu repliku.

   cerski

 10. Ne bi nista uradio kao sto niko i ne uspeva jer na ovako malom trzistu roba nije bitna, bitna je „glava“.Trguje se u glavu ?! Danas to moze biti tekstil a sutra sardina ali kad mandrkne vlasnik sve se rusi za 24 sata kao kula od karata..
  I nema veze da li je proizvodnja ili uvoz ili sta god…

 11. Prvi put pisem komentar, ali vec neko vreme citam tekstove i komentare na sajtu i cini mi se da kao i sve kod nas pre ili kasnije dobije neki oblik licnog.

 12. Koja je razlika izmedju tog „menadzera“ i svrsenog studenta sa drzavnog ekonomskog fakulteta?

 13. Angažman nekog menadžera zavisi isključivo od njegovog angažmana i rezultata u prethodnom periodu ili valjana preporuka.U nekim zemljama postoji rang lista o uspešnosti menadžera na osnovu opipljivih i merivih rezultata postignutih u karijeri.Stvarnost je mnogo kompleksnija i uvek kao tajna izmiče knjiškom znanju.Potrebno je iskustvo.

  • G. Kneževiću meni zbilja nije jasno šta vi podrazumevate pod pojmom Menadžera(koji po vašem pisanju poprima mitske razmere), pa sam za svaki slučaj dole sam pojam Management i Manager objasnio.

   Nadam se da sam vam ovim pomogao da izađete iz terminološke zavrzlame u kojoj se očigledno nalazite.

   cerski

 14. Sve je to meni jasno, ali ko potpise diplomu diplomirani menadzer ekonomije? Diplomu iz ko zna kog mesta. Tog nekog je neko ovlastio da to moze da uradi i da je to validno.

  • I sam sa svrseni student drzvanog ekonomskog fakulteta i od momenta diplomiranja do sada, a to je vece par godina jednom bio unutar njega i to samo da uzmem diplomu. Kada sam se zaposlio decko koji me je obucao za posao je zavrsio ko zna koju srednju skolu. Par meseci sam radio i otisao napolje kao i mnogi drugi mladi jer nema svrhe boriti se protiv nekih stvari. Lakse je otici i krenuti od nule. Zato i ono pitanje kakva je razlika izmedju „menadzera“ i svrsenog studenta drzavnog ekonomskog fakulteta. U sustini je nema i jedan i drugi nista realno ne znaju.

   • Pokondirenost

    Ovde se koliko vidim brka Management i Ekonomija bez ikakvog povoda.

    Managemnt i Ekonomija imaju dodirnih tačaka ali su u potpunosti dve različite naučne discipline. Ekonomisti su isto toliko udaljeni od Management-a koliko i magacioneri političari i doktori medicine.

    Mangement ozančava veštinu i/ili nauku upravljanja sa ljudima ili stvarima:

    Definition of management-Oxford Dictionaris:

    Management

    noun

    1. the process of dealing with or controling things or people.

    2. archaic- trickery; deciet

    Najbliži srpski pojam pojmu management-a je upravljanje.

    Centralna podela Managementa je na:

    – Management profitnih organizacija
    – Management non profitnih organizacija

    U Management-u postoje sledeći nivoi na kojima funkcionišu sledeći kadrovi:

    – Nizak Management (nivo)
    – Srednji Management (nivo)
    – Viši Managemnt (nivo)
    – Top Management CEO (nivo)

    Skoro je nepotrebno pisati o bastardizaciji ovog pojma nakaradnim uvođenjem anglosaksonske terminologije.

    Izgleda da je u Srbiji, novadays otmenije reći Manadžer nego Upravnik(valjda zvuči previše komunistički ili možda prostački!?), a zašto je takvo pokondireno stanje, opisano je u „Pokondirenoj tikvi.“

    Da je u Srbiji važeća arhaična definicija Managementa pod 2. trickery; deceit – je jasno svakom ko poznaje terminologiju i zmačenje samog pojma, kako u školstvu tako i u praksi. Nažalost profesionalaca i na radost seoskih đikana sa diplomama Menadžera u džepovima.

    cerski

    • Kazete brkaju se Menadzment i Ekonomija. Na drzavnom ekonomskom fakultetu se izucava smer Menadzment kao jedan od smerova, naravno bez ikakve prakse.

     • Pa čini mi se da u mom postu jasno stoji šta je Management.

      Kakav je kvalitet robe, koju državne ili privatne školske ustanove, po svojim zgradama prodaju kao i nazivi te robe, je njihova stvar kao i stvar zakona.

      Roba koju prodaje državni fakultet, ne mora da bude bolja od robe koju prodaje privatna radnja viteza, rektora i vlasnika Miće čini mi se Jovanovića. Što kod spomenutog viteza predaje ministar prosvete ne znači, i garanciju da da je roba dobra i bez mane.

      „Praksa“ u Managementu je posebna stvar i obično se svodi na tzv case sudies. Ima naravno i drugih načina ali to je stvar odnosa visokoškolske ustanove i privrede odnosno uslužnih delatnosti.

      Pogledajte podelu na profitne i non profitne organizacije.

      cerski

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *