DEDA MRAZE, DEDA MRAZE

Privrednici zamolili Deda Mraza da reši deo problema nagomilanih u privredi.

Postoji jedan kontinuitet u „faraonskom“ ponašanju vlasti; ignorisanje svih privrednih problema koje su aktuelne vlasti bile obavezne, i dobro plaćene, da provedu. Nijedan zakon u poslednjih 10 godina nije donesen, naprotiv, privreda trenutno plaća 65 različitih  obaveza i svakodnevno joj se pogoršavaju uslovi privredjivanja.

Dragi Deda Mraze, organizuj  nam državu kojom vladaju institucije a ne partije, u kojoj vladaju profesionalci a ne partijski jurišnici, u kojoj obim crnog tržišta i sive ekonomije ne prelazi 50%, izvrši nam strukturnu poresku reformu, reformu javnog sektora, poboljšaj obrazovni nivo u državnim institucijama, donesi Zakon o zanatstvu, poboljšaj efikasnost rada sudova, smanji zelenaške kamatne stope na kredite, provedi do kraja giljotinu propisa, razvlasti komunističku birokratiju i demokratske oligarhe, da kadrove ubuduće biramo medju gradjanima a ne partijskim poslušnicima, zabrani onima koji su na poziciji aktuelne vlasti upotrebu futura i suoči ih sa stvarnošću. Reci im da više neće biti jeftino posedovati  a skupo zapošljavati….

Reci „demokratskim komunistima“ da ne prete više, inače ćemo javne nabavke staviti pod kontrolu i uštedeti državi milijardu evra. Izvršićemo licitaciju poslovnog prostora i državne imovine. Otećemo komunistima legate kojim nezakonito upravljaju. Poćećemo i mi trošiti ono što zaradjujemo. Nije to rezervisano samo za budžetske potrošače.

Mi znamo da ti znaš i možeš. Na sistematske probleme samo sistem može dati odgovore. Upozori one gore u zamku da se milion nezaposlenih ne može zaposliti dovitljivim rešenjima. Reci im da kriza nije oluja koja dodje i prodje sama od sebe. Mnogo znanja, truda, rada i funkcionisanja sistema može privredu pokrenuti sa dna.

A ona je jadna i čemerna, 30% preduzeća ima negativan saldo, dvostruko smo više dužni ove nego prošle godine, kratkoročni subvencionisani krediti su omča oko vrata privrednika, u 58 hiljada blokiranih preduzeća i preduzetničkih radnji zaposleno je 128 hiljada radnika. Sto hiljada zaposlenih radnika ne prima platu duže od godinu dana.

Svi privredni trendovi su i dalje negativni bez izgleda da se u narednoj godini bilo šta poboljša. Samo će izvoz blago rasti. Vlast će i dalje privrednike i gradjane prezirati kao „neželjene“ svedoke  sopstvene političke inprovizacije.

Deda Mraze, iako nije moguće,  s’ tobom barem ima nade. Sa faraonima nikako.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *