Home » 2 BiH » Rekordna mesečna vrednost izvoza BiH u julu: 414 miliona evra

Rekordna mesečna vrednost izvoza BiH u julu: 414 miliona evra

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у јулу је остварена вредност извоза у износу од 414 милиона евра. То је рекордна месечна вредност извоза, а остварена је захваљујући рекордним месечним вредностима извоза у Италију (66,2 милиона евра), Немачку (62,3) и у Кину (1,9 милиона евра).

Вредност увоза у јулу (759 милиона евра) није била рекордна (801 милион евра), али је остварена рекордна месечна вредност увоза из Србије (78,5) и из Кине (69,3 милиона евра).

У првој половини 2015 године извоз је вредео 2.654 милиона евра и повећан је за 4,1%, док је увоз износио 4.665 милиона евра, и повећан је за 0,7%.

Из кумулативних података приметно је окретање пословних људи од Хрватске ка Србији, јер размена са првом опада, са другом расте, и за пар месеци ће Србија постати значајнији трговински партнер од Хрватске. Наиме, извоз у Хрватску је смањен за 3%, а увоз из ње је смањен за 10,4%, док је извоз у Србију повећан за 9,5%, а увоз из ње је повећан за 8,5%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>