Istražujemo: Da li je bolje izdavati nekretninu na duže ili kraće staze?

Kratkoročno izdavanje apartmana u poslednjih nekoliko godina zaživelo je i kod nas, a kao rezultat toga smanjio se broj stanova za dugoročno izdavanje na tržištu nekretnina. Da li ovo znači da je bolje izdavati stan na dan ili je ipak bolje to činiti na duže staze? U nastavku sam predočavamo prednosti i jednog i drugog načina izdavanja stanova i sa vama delimo savete kako da unapredite vaš posao.

Zarada vs obaveze

Pitanje da li je bolje izdavati nektreninu na kraće ili duže vreme se uglavnom svede na pitanje šta je isplativije. I naravno pitanje je sasvim na mestu. Međutim, trebalo bi da uključite još par faktora pre nego što se opredelite za ovaj vid izdavanja nekretnina.

U slučaju kratkoročnog izdavanja stana, obaveze su gotovo svakodnevne i na to morate biti spremni. Te obaveze istina, nisu teške, ali se zahteva vaša dostupnost tokom boravka gostiju. Iako se privatni smeštaj bira upravo zbog samostalnosti i privatnosti, gosti žele da znaju da imaju priliku da vam se obrate. Koliko ste spremni da izađete u susret gostima toliko ćete imati uspeha u poslovanju. 

Ukratko, zarada je bolja. Koliko će da bude bolja zavisiće od definisane cene i popunjenosti. Naravno, nije potrebno da stan bude popunjen svakodnevno tokom celog meseca  da bi vaša zarada bila na zadovoljavajućem nivou. Ovo i jeste značajna razlika između kratkoročnog i dugoročnog izdavanja stanova.

 U prvom slučaju su zarade dosta oscilirajuće, dok su u drugom slučaju one stalne i jednake. Tako je teško reći koliko je zarada veća, ali definitivno je da je na godišnjem proseku i te kako osetna. Da je reč o finansijski unosnom poslu možete se uveriti i pretraživanjem pojma kratkoročno izdavanje stanova Niš ili Novi Sad, Beograd i videćete sijaset ponuda, a videćete i veliki broj popunjenih termina.

Saveti za buduće kratkoročne stanodavce

Ukoliko ste se opredelili da se upustitite u posao izdavanja stanova na dan, evo par saveta za vas koji će vam pomoći.

Opremljenost nekretnine je itekako važna gostima! Poslednja istraživanja pokazuju da je mladima upravo opremljenost, pogotovo u pogledu tehnike jako važna. Udobni ležajevi su takođe nešto što se očekuje o kojoj god grupi posetilaca da se radi. Dakle, ako vaša nekretnina nije već nova, predlažemo da uložite nešto novca u renoviranje, jer će vam to se to na duže staze i te kako isplatiti.

Autentičnost objekta je reklama sama po sebi i to odlična! Istaknite autentičnost objekta i iskoristite tu prednost, na način na koji to čine Divčibare brvnare. Zahvaljujući popularizaciji i isticanju razlika ovog smeštaja u odnosu na ostale, ova vrsta smeštaja je postala jako popularna i tražena.

Naš savet bi bio da poradite na svojim veštinama i da razvijete sposobnosti turističkih vodiča i recepcionara. Očekujte da će vam se gosti najčešće obraćati povodom pitanja šta mogu da vide u okolini, koja su dobra mesta za jelo, izlaske i slično. Uglavnom je reč o tehničkim informacijama koje gostima dosta olakšavaju boravak, a ostavljaju vrlo pozitivan utisak.

Potencijalni problemi

Zajedničko za dugoročno i kratkoročno izdavanje stanova jeste da ih dobra lokacija odlično prodaje. Ukoliko imate nekretninu u centru grada, banje, ili planine posao će vam biti znatno olakšan. Ono što se javlja kao mogući problem u ovom slučaju jesu problemi sa komšijama, pogotovo ako izdajete stan. Moguće su prijave i druge neprijatnosti zbog buke i galame. 

Naš savet je ukoliko je vaša nekretnina u centru, da strogo definištete pravila ponašanja, prvenstveno misleći na žurke i okupljanja. Ukoliko želite da proširite mogućnosti vaše nekretninine i da one budu spremne i za okupljanja u njima, a da to pritom ne bude narušen kućni red, moraćete da uložite novac u zvučno izolovanje apartmana.

            Nažalost, nelojalna konkurencija, tačnije stanodavci koji nisu kategorizovali svoju nekretninu kao nekretninu za zakup, odnosno stan na dan je problem. Iako su kazne, ukoliko inspekcija utvrdi da je nekretnina nekategorizovana, jako visoke to ne sprečava veliki broj stanodavaca da nastave rad “na crno”. Ovakve nekretnine su vrlo često jeftinije, što ugrožava vlasnike koji poštuju propise plaćajući porez na dobit i boravišne takse.

            Van sezone biće znatno manje novca, ali i posla. Ovo pravilo generalno važi za sva mesta, mada je najizraženija razlika na poznatim turističkim mestima. Na ovo bi trebalo da budete spremni i da ne klonete duhom i da znate da je sa vašim biznisom sve u redu! U periodu van sezone očekujte uglavnom zahteve i upite za kraćim boravcima. Ovaj period možete da iskoristite za uređivanje vaše nekretnine, renoviranje i slično.

            Nadamo se da je vaša dilema razrešena i da su vam naši saveti bili od koristi. Ako ste odlučili da pređete na kratkoročno izdavanje vašeg stana, želimo vam puno uspeha u poslovanju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *