Националист: Траг црногорског режима у организовању нереда у Београду

Протеклих дана, извештавајући о насилним протестима и нередима у Београду, бројни медији су указали на утицај страног фактора, било директним ангажовањем иностраних обавештајних служби у распиривању протеста и нереда, било коришћењем домаће агентуре

Протеклих дана, извештавајући о насилним протестима и нередима у Београду, бројни медији су указали на утицај страног фактора, било директним ангажовањем иностраних обавештајних служби у распиривању протеста и нереда, било коришћењем домаће агентуре.

Тако смо могли да се упознамо са идентитетом четворице страних држављана који су били умешани у изазивање нереда, а иако за сада није објављен његов идентитет, директор српске Полиције Владимир Ребић је саопштио да је приликом последњих нереда међу изгредницима ухапшен и један држављанин Црне Горе, који је био опремљен шлемом. Иначе, подсећања ради, поједини медији су претходних дана најављивали могућност да ће неколико десетина црногорских држављана, припадника криминалних кругова, покушати да преко територије КиМ, алтернативним путним правцима, пређу у централну Србију, одакле би се потом запутили у Београд, како би узели учешће у изазивању нереда.

Међутим, да то није само пука спекулација потврђују нам сазнања кругова блиских владајућој црногорској Демократској партији социјалиста (ДПС), који су затражили да не откривамо њихов идентитет. Према овим сазнањима, план за упућивање већег броја црногорских криминалаца у циљу изазивања нереда и дестабилизације прилика у Србији заиста постоји, и у његово осмишљавање и реализацију укључене су црногорске безбедносне структуре. Наиме, недавно прикупљена сазнања су указивала на намере црногорског режима да, у циљу сузбијања ауто-литија као концепта протеста против накарадног тзв. Закона о слободи вероисповести и отимања вековних светиња Српске православне цркве (СПЦ), а потенцијално и других скупова у организацији СПЦ у наредном периоду, употреби део криминалних структура, будући да се суочава са све већим одбијањем припадника полиције и војске да учествују у насиљу над сопственим народом.

За спровођење овог пакленог плана задужен је помоћник директора Управе полиције (УП) Црне Горе и некадашњи високи функционер Агенције за националну безбедност (АНБ) Зоран Лазовић, познат по везама у црногорским криминалним круговима, који је за групу криминалаца у претходном периоду организовао додатну физичку обуку и обуку у руковању ватреним оружјем на полигонима на више локација у Црној Гори. У томе је имао свесрдну помоћ и подршку свог дугогодишњег најближег сарадника у АНБ Душка Голубовића, сада такође запосленог у УП, ни мање ни више, у Сектору за борбу против организованог криминала и корупције.

Ипак, имајући у виду да су, услед мера прописаних због погоршане епидемиолошке ситуације, протестни скупови, литије и молебани за одбрану светиња СПЦ на неко време обустављени, црногорски режим се суочио са чињеницом да свеже обучене криминалце и батинаше неће имати где да искористи. У том смислу, избијање насилних протеста и нереда у Београду је дочекао “као поручене”, и то из барем неколико разлога.

Наиме, аутократски властодршци у Подгорици су покушаје дестабилизације ситуације у Србији доживели као својеврсну релаксацију, након што је пажња међународне заједнице месецима била уперена ка њима и недемократским и антицивилизацијским средствима којима се служе у циљу опстанка на власти, попут хапшења црквених великодостојника. Осим тога, у врху црногорског режима процењено је да би допринос покушају насилног свргавања легално и легитимно изабраних власти Србије било могуће искористити као веома позитивну ставку пред водећим западним центрима моћи. Најзад, црногорски режим је нереде у Србији схватио као још једну добру прилику за “извоз” сопствених криминалаца, којима је претходно пружио сву потребну обуку за изазивање физичког насиља.

На тај начин, поменутим криминалним круговима омогућен је квалитетан “издувни вентил”, како не би улудо траћили време у Црној Гори, и ко зна, пошто су чудни путеви криминалне работе, можда у перспективи дошли у сукоб и са неким од представника тамошњег режима.

На основу свега изнетог, евидентно је да умешаност црногорског режима, безбедносних структура и криминалних кругова у изазивање нереда у Србији није само празна прича. Због тога нам не преостаје ништа друго осим да се уздамо у способност српских органа безбедности да ће ове и сличне покушаје дестабилизације Србије из иностранства умети да на време уоче, препознају и спрече.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *