Broj rođene dece

Dragan Marković Palma nije genije, ali njegove mere koje preduzima u Jagodini jesu genijalne. Razlog je jednostavan: Palma je oličenje moravskog seljaka duboko ukorenjenog u okruženju iz koga proističe, i kome pripada.

„Spajanje“ omatorelih momaka i devojaka na letovanju u Grčkoj je jedan u nizu primera njegove genijalnosti. Ako budu sedeli i doručkovali zajedno, ako budu na plaži u šetnji postoji nekakva verovatnoća da će se roditi bliskost i ljubav. Kolika je verovatnoća i koliko će jesenas biti sklopljenih brakova, i koliki će biti trošak po novopečenom paru letovanja svih videćemo. U odnosu na usamljeničko sedenje kući verovatnoća ipak postoji.

Problem sa formiranjem porodice na selu je opšte poznat. Odlazak u Albaniju po supruge je dao rezultate kad već srpskinje neće da žive na selu. A neće. Ujak mi je sa 44 godine postao otac zahvaljujući izbegličkoj koloni iz Hrvatske, i mojoj ujni koja je pristala da se za njega uda i živi na selu. Brat od tetke mi ima 36 godina, lep je, pametan, vredan ali neoženjen. Zajedničko obojici da je pretraga po selima u radijusu od 80 kilometra od Jagodine da nađu ženu bila neuspešna. Ne vredi ni imanje ni lepota: neće seljanke u selo, hoće u grad.

Pad broja rođene dece od 2002. do 2009. godine (koji je delom posledica i promene obuhvata) posledica je smanjenog broja rođene dece na selu, dok se u gradovima rađa isti broj dece.

Priloženi podaci jasno ukazuju na trend: što je manja opština to je i veći pad u broju rođene dece.

Zato je Palma došao na genijalnu ideju: nek idu u Grčku, pa nek se zagledaju, u Jagodini i okolini se svakako ne bi videli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *