STANOVNIŠTVO EVROPE OD 1960: Tri zemlјe su neslavni rekorderi, a evo gde je Srbija

Nedavno se na pojavila mapa koja pokazuje koliko se promenio broj stanovnika u svakoj evropskoj zemlјi od 1960. do 2020. godine. Na ovoj karti, napravlјenoj prema podacima Svetske banke, vidi se snažan uticaj emigracije, naročito sa Balkana u zemlјe zapadne Evrope, ali i sve niži prirodni priraštaj koji beleže mnoge države.

Jasno se vidi da je Turska rekorder po povećanju broja stanovnika u poslednjih šest decenija, što je donekle i posledica snažnog priliva migranata iz Sirije, a Luksemburg je od 1960. godine udvostručio svoju populaciju. Zanimlјivo, stopa porasta stanovništva u Turskoj nije čak ni toliko visoka u poređenju sa prosečnom globalnom stopom rasta stanovništva od 1960. do 2020. koja iznosi 157 odsto. Samo je visoka za evropske standarde.  Neslavni rekorder u Evropi po broju stanovnika su Bugarska, koja je izgubila čak 12 odsto svog stanovništva, veliki broj u poslednjih 10-ak godina, koji su zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlјi šansu za bolјi život potražili u zemlјama zapadne Evrope, zatim Litvanija, u kojoj je broj stanovnika opao za 8,9 procenata, ali i Hrvatska, koja danas ima dva procenata manje stanovnika nego pre 60 godina.

Prema podacima Svetske banke, broj stanovnika Srbije se u tom periodu povećao za 4,5 procenata, što je daleko od evropskog proseka (od 6,608 miliona 1960. došli smo do 6,908 miliona 2020. godine). (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *