ZADRUGARSTVO SRBIJE: Trasiran evropski put

Zadruge su imperativ koji proizilazi iz malog, a usitnjenog poseda. Zadrugarstvo Srbije kao sektor, ali i kao širi društveni pokret, u celosti baštini evropske zadružne standarde i vrednosti. Transfer odgovarajućih znanja i novih tehnologija uz ne mala državna ulaganja i punu političku podršku predsednika Aleksandra Vučića, predstavlјaju realan okvir za ubrzan razvoj zadruga, koje čine okosnicu opstanka sela Srbije“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u banatskoj opštini Žitište gde je, u Srpskom Itebeju, otvorio „Drugu letnju zadružnu školu. Krkobabić je dodao da “naša zadružna tradicija datira iz 1846. godine i naš duh zadrugarstva je imanentan evropskom zadrugarstvu. I mi tu nastavlјamo, prešli smo 1.000 novoosnovanih zadruga i u narednom periodu u planu je da iz tog kvantiteta pređemo u novi kvalitet, pravih specijalizovanih zadruga horizontalno i vertikalno povezanih.“ naglasio je ministar Krkobabić.

Trodnevnu školu sa stručnim predavanjima, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, koja se održava u zemlјoradničkoj zadruzi „Mrkšićevi salaši“ pratili su i praktični obilasci nekoliko uglednih zadruga Vojvodine. Pohađalo je 50 učesnika iz 20 zadruga sa teritorije čitave AP Vojvodine i namenjena je svim članovima zadruga koji žele da svoje znanje obogate praktičnim stručnim savetima. Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić podsetio je na značaj edukacije, predavanja, stručnih skupova, letnjih i zimskih praktičnih škola sa različitim temama „Moramo dovršiti rejonizaciju, menjati strukturu useva i uvesti nove tehnologije u proizvodnji“ bio je jasan akademik.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov-Bizonj istakla je da je ova letnja škola namenjena, pre svega, mladim lјudima koji rade u zadrugama, sa cilјem da obogate svoja znanja, steknu kontakte, razmene iskustva i primene ih u svojim zadrugama i sredinama iz kojih dolaze. „Zadrugama su najvažnije investicije u tehnološki razvoj, a zadrugarstvo je u današnjem agrarnom milјeu svakako doživelo pravi preporod. Sve više je mladih lјudi koji se udružuju i uviđaju prednosti ovakvog poslovanja“ izjavio je Nandor Vereš, polaznik škole i direktor zadruge Agrosoj iz Neuzine.

ZZ Mrkšićevi salaši“, zadruga domaćin ove letnje škole, posluje već 28 godina, ima 21 člana, 307 kooperanata i čak 330 zaposlenih. Danas ovo banatsko mesto ima 1900 stanovnika i skoro trećina stanovništva je na neki način ekonomski vezana za zadrugu, a ako se tom broju dodaju i članovi njihovih porodica može se reći da mesto opstaje zahvalјujući zadruzi. „Mi smo uspeli da zadržimo život na selu, imamo 300 đaka u seoskoj školi, a zapošlјavamo i stručne lјude iz grada. Srpski Itebej je specifično selo, koje je imalo čak osam zadruga do Drugog svetskog rata” objasnio je direktor Vojislav Mrkšić. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *