Kako obavljamo poslove?

Према подацима Евростата (линк) 39% запослених у ЕУ, у 2017. години, послове је обављало седећи, 20% стојећи, 30% је имало средње физичке напоре а 12% је имало теже физичке напоре. У бази су и подаци за Србију па је лепо упоредити је са другим европским земљама.

У Србији је 30,7% запослених радило седећи, 17,3% стојећи, 40,2% је имало средње физичке напоре а 11,7% теже физичке напоре. Просеку ЕУ били смо најближи код тежих физичких напора, па код обављања послова у стојећем положају.

Када се рангирају земље према проценту оних који седе само четири земље у Европи су имале мањи удео од српских 30,7% и то Грчка, Северна Македонија, Румунија и Италија.

Код послова који се раде у стајаћем положају Србија је била у средини листе, упоредива са УК (16,3%) и Француском (17,7%).

Код средње тешких послова само три чланице ЕУ су имале већи удео од српских 40,2% и то Латвија, Грчка и Литванија.

Код тешких физичких послова 10 чланица ЕУ је имало већи удео од Србије, док је 20 имало мањи удео. Ипак смо у европском просеку јер су Француска (13%) и Пољска (16,1%) повукле просек ЕУ навише.

И тако, не одступамо битно од европских просека, нити стрчимо по било којој карактеристици. Још када би тако нешто важило и за плате били бисмо сасвим обична држава у Европи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *