HRVATSKA NAJVEĆI UVOZNIK SVINJETINE

Srbija podmiruje svoje potrebe

Hrvatska je u odnosu na broj stanovnika najveći evropski uvoznik svinjentine, dok Srbija sa domaćom proizvodnjom svinjskog mesa podmiruje sopstvene potrebe

Od početka pandemije Kovid-19,  počeo je blagi pad cena evropske svinjetine da bi pre desetak dana cena doživela strmoglav pad nakon pojave afričke svinjske kuge u Nemačkoj. Do sunovrata cena, kako se objašnjava, došlo je zbog uvođenja zabrane uvoza nemačke svinjetine u zemlјama Dalekog istoka. “Viškove, a to je oko 30 posto proizvodnje, Nemačka plasira po niskim cenama, kako neki stručnjaci kažu, u zemlјe nesređenog tržišta kakva je Hrvatska, navodi se između ostalog u ,,Slobodnoj Dalmaciji’’.

U Ministarstvu polјoprivrede napominju da početkom godine sektor svinjogojstva u Hrvatskoj u prvi mah nije zabeležio značajne probleme u poslovanju jer je održan nesmetan plasman po dobroj ceni. Zatim je usledio pad potražnje pa čak i stagnacija, te je došlo do pada cena.

“Svinje koje su stavlјane u tov u periodu viših tržišnih cena, nakon završetka tova prodate su u uslovima pandemije po znatno nižim cenama od očekivanih, što je još jedan od razloga smanjene profitabilnosti proizvodnje”, kažu u Ministarstvu polјoprivrede. Dodaju da je jedan od najznačajnijih izazova s kojima se susreće hrvatski sektor svinjogojstva nedostatna proizvodnja prasadi za tov, i da se problem zavisnosti tovlјača od uvozu najviše oseti u otežanim uslovima poslovanja.

Ivica Pivac, predsednik uprave Mesne industrije braća Pivac, već duže vreme naglašava da je Hrvatska što se tiče svinjogojske proizvodnje, na samom dnu evropskih zemalјa, te da je u Nemačkoj, Holandiji, Danskoj i Austriji svinjogojstvo strateška privredna grana i izvozni proizvod. “Te su zemlјe, kao i Srbija na primer, ostvarile stopostotnu samodostatnost po pitanju svinjskog mesa, dok je Hrvatska, u odnosu na broj stanovnika, najveći evropski uvoznik svinjetine”, rekao je Pivac.

                                                                                                                     B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *