Korekcija podataka o robnoj razmeni Hrvatske za 2011. godinu

Prema saopštenju Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske:

Pri obradi podataka za cijelu 2011. u Državnom zavodu za statistiku, kontrolom podataka koja obuhvaća svih dvanaest mjeseci, ustanovljena je nedosljednost u podacima. Stoga je Državni zavod za statistiku od Carinske uprave zatražio provjeru, a nakon toga i ponovnu dostavu podataka za cijelu 2011. Tijekom obrade, analize i usporedbe naknadno dostavljenih s već obrađenim i objavljenim podacima ustanovljeno je da Državnom zavodu za statistiku tehničkom pogreškom, na koju Državni zavod za statistiku nije mogao utjecati, nisu dostavljani sveobuhvatni podaci od Carinske uprave, tj. da je nedostajao dio Jedinstvenih carinskih deklaracija s početka svakog mjeseca za razdoblje od veljače do prosinca 2011.

 

Pošto je došlo do značajne korekcije podataka naviše otpadaju sve dosadašnje konstatacije o stagnantnoj robnoj razmeni i slično. Naprotiv, rast izvoza Hrvatske bio je 7,7% a uvoza 7,5%.

 

Izvoz je korekcijom povećan za 774 miliona evra, a uvoz za 1.645 miliona evra. Uvidom u podatke u tabeli može se videti da se radi o sistemskoj grešci koja je sve podatke potcenila, a ne o recimo brodovima ili drugom proizvodu kod koga je došlo do bitne greške.

 

Bilo bi lepo i da naš RZS razvrsta milijarde evra nerazvrstane robe u uvozu Srbije u prethodne tri godine kako bi smo dobili valjane podatke o stvarnim vrednostima uvoza po proizvodima, kao i stvarnu dinamiku uvoza po grupama proizvoda.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *