Začeci penzionog sistema u Srbiji – oslobađanje od poreza

2. септембар 1824. године

Ослобођење од пореза и кулука

Бр. 1750 – Д. 2.- Дана ослобођенија пореза и осталих кулука Неши Дамјановићу и Милићу Јовановићу, оба из Вратара, Н. Јагодинске, због старости.

(Василије Крестић-Никола Петровић, Протокол кнеза Милоша Обреновића 1824-1825, САНУ, Посебна издања књига СDLX, Одељење историјских наука књига 1, Београд, 1973, стр. 43.)

376

Шуљковац,

14. октобра 1825. године

Кмет Милета Станојловић, Анђелко Марковић, Живко Савић и други кметови кнезу Милошу – моле да сиромаха Обрада Миловановића ослободи од пореза.

Милостиви Господару здравствујте на многаја лета

Молимо милост вашу заради овога сиромаха Обрада Миловановића, одвише је ослабио и осиротео – да би га от давања пореза ослободили а има један син његов јопет да дава порез, а имао је још једнога сина жењена пак му умрео. Зато сви ми кметови шулковачки молимо за ову сироту и жена му ослепила не види ни мало и обоје остарели

Сотим остајемо молећи бога за ваше здравље

1825 октомвра 14

у

Шулковац

Кмет Милета Станојловић, Анђелко Марковић, Живко Савић и прочи кметови

Оригинал, АС, КК XII, 462

389.

Пољна,

Кметови из Пољне кнезу Милошу – моле да се пореза ослободи Лазар Павловић који је запао у велике тешкоће.

Вашему сијателству милостиви Господару здравствујте

Ми кметови пољански просимо од вас милост заради овога Лазара Павловића како је допао велике муке и никако живети не може него је прешао код таста пребива, зато молимо заради порезе да би се ослободио.

Кмет Ђорђе, Стари Вучко, Павле Николић, Живко Колар, Васа Орлић и прочи кметови.

У Пољну

Оригинал, АС, КК XII, 475

390.

Медвеђа,

7. мај 1828. године Максим Милић и кметови села Медвеђе кнезу Милошу – моле да се њихова три мештана ослободе плаћања пореза.

Високо благородни и милостиви Господару Милошу Обреновићу здравствујте

Јављамо вама покорно и целивамо вашу десницу и госпотски скут и молимо господа Бога за ваше здравље и досађујемо вама Господару и молимо се Богу и вама од нас села Медвеђе од све нас кметове и сиротиње молимо те сви ми велико и мало заради ова 3 сирома што се вама моле заради пореза зашто они с рада изгубили се тај Цветко Милковић ето има седам година како је остао без домаћице и ето година како је осакатио нема ништа само има 2 детета  друго нема ништа и тај Рака Злегинац ништа нема живо пред кућомсамо има једну жену и она глуха никакве вајде нема од ње и тај Радисав Томић он нема ништа живо пред кућом ни око куће како гаа но сам тако као што га видиш имао једну жену била је улогава три године боловала саде је умрла нема куће ни живота ни баштине ни шливака ни винограда само тако што је остао. Молимо Господару и досађујемо вама досле смо њима помагали и они и они могли помало живети али сада не могу нимало велика невоља – то вама досађујемо.

Остајемо ваши покорни кметови Максим Милић и сиротиња вашу десницу целујући.

У Медвеђе

1828. маија 7 дан

Оригинал, АС, КК XII,

476

Сабанта,

29. април 1829. година

Живко Шокорић кнезу Милошу – јавља и моли да се ослободи пореза Милосаве Трифуновић из Сабанте, јер је убога сиротиња.

Ваше сијателство милостивејши Господару. Код мене су пристали кметови Горње Сабанте заради овога детета именом Милосаве Трифуновића из истог села да је остало без оца и да је врло убога сирота не може порезе давати, проче милост од вас да му се одлакша од пореза колико буде ваша воља и милост и ми молимо у согласију с кметовима, за ову сиротицу.

Ваш на служби.

У Сабанти

Живко Шокорић

Априла 29. 1829.

Оригинал, АС, КК XII, 50

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *