Održiva agrarna rešenja

Poljoprivrednici, životna sredina i društvo imaće koristi od neprestanih istraživačkih i razvojnih poduhvataSemena, proizvodi za zaštitu bilja i digitalne usluge za još održivija poljoprivredna rešenja. Potvrđen predviđeni vrhunac prodaje od preko 7,5 milijardi evra

Nemački BASF najavljuje nova ulaganja u istraživanje i razvoj na polju poljoprivrede. Ovim investicijama BASF želi da stvori održiva poljoprivredna rešenja, kao i da pruži podršku poljoprivrednicima u prevazilaženju ekonomskih izazova i izazova očuvanja životne sredine. U BASF-u navode da, do 2030. godine, planiraju da podrže poljoprivrednike u smanjenju emisije ugljen-dioksida za 30 odsto po toni proizvedenih useva i da primene digitalne tehnologije na više od 400 miliona hektara poljoprivrednih useva.

Rešenje za pametno raspršivanje koje prepoznaje korove i omogućava preciznu primenu sredstava za zaštitu bilja jedan je od načina na koji BASF pomaže poljoprivrednike širom sveta. Osim toga, pomoću xarvio® HEALTHY FIELDS nemački BASF poljoprivrednicima nudi strategiju zaštite bilja koja je po njihovoj meri, optimalnoj upotrebi zemljišta i prilagođena sezoni, i tako im omogućava da dostignu planirane prognoze prinosa.

BASF nastavlja ulaganja na polju istraživanja i razvoja (R&D) u cilju stvaranja održivih poljoprivrednih rešenja, te pružanja podrške poljoprivrednicima kako bi prevazišli ekonomske i izazove očuvanja životne sredine, kao i razumevanja potreba potrošača za hranom čija je proizvodnja održiva. Sa rešenjima koja će se na tržištu naći tokom naredne decenije, najnovija linija proizvoda podržava ideju kompanije da poveća godišnji udeo prodajnog asortimana poljoprivrednih rešenja koja imaju značajan doprinos održivosti od sedam odsto. Do 2030. godine, preko 30 vodećih R&D projekata obogatiće ponudu kompanije BASF semenima i proizvodima za njihovo tretiranje, hemijskim i biološkim rešenjima, kao i digitalnim uslugama. To dalje znači da je procenjeni potencijal zarade na najnovijoj liniji proizvoda preko 7,5 milijardi evra. Tokom 2020. godine BASF je uložio 840 miliona evra na istraživanje i razvoj u sektoru Poljoprivrednih rešenja, što je oko 11 odsto prodaje ovog sektora. U 2021. godini kompanija će nastaviti da ulaže u istraživanje i razvoj poljoprivrednih inovacija na visokom nivou.

„BASF je vodeća kompanija po pitanju rešenja za održivu poljoprivredu. kaže Vinsent Gros, predsednik sektora Poljoprivrednih rešenja u kompaniji BASF. BASF se posvetio ostvarivanju ambicioznih održivih ciljeva za svoja poljoprivredna poslovanja do 2030. godine Osim uvećanja godišnjeg prodajnog udela od održivih poljoprivrednih rešenja, poljoprivrednicima će biti pružena podrška u smanjenju emisije CO2 za 30 odsto po toni proizvedenih useva. Takođe, kompanija ima nameru da kumulativno primenjuje digitalne tehnologije na preko 400 miliona hektara poljoprivrednih površina do 2030. godine, a da pritom nastavi da obezbeđuje sigurnu upotrebu svojih proizvoda. BASF ostaje posvećen razvoju rešenja kojamenjaju poljoprivredne sisteme proizvodnje hrane nabolje. „Održivost se prožima kroz celokupan R&D proces. Ona usmerava razvoj naših inovacija, a samim tim podstiče poljoprivrednike da proizvode više i bolje, uz očuvanje prirodnih resursa”, naglasio je Gros.

Udružena ponuda

Do 2050. godine poljoprivrednici će morati da nahrane približno 9,7 milijardi ljudi, što je uvećanje proizvodnje od 50 odsto. Digitalizacija ima potencijal da ovoj potrebi pruži značajan doprinos. Kompanije je stoga unapredila svoje digitalne tehnologije i uskladila ih sa drugim inovacijama iz celokupnog proizvodnog asortimana. Ovakva sprega omogućuje poljoprivrednicima da ostvare bolje prinose na postojećem obradivom zemljištu, a da pritom doprinose očuvanju biodiverziteta.

U novembru prošle godine kompanije BASF i Boš (Bosch) potpisale su ugovor o zajedničkom ulaganju kojim će u budućnosti globalno plasirati na tržište i prodavati pametna poljoprivredna rešenja iz zajedničkog izvora. Na temelju ove saradnje, koja još uvek nije odobrena od strane relevantnih zvaničnika za borbu protiv monopola, kompanije planiraju da ove godine plasiraju rešenje za pametno raspršivanje (Smart Spraying). Nova tehnologija prepoznaje korove i omogućava preciznu primenu herbicida, što pospešuje produktivnost iskorišćenosti zemljišta i smanjuje uticaj na životnu sredinu, jer se smanjuje količina upotrebljenog herbicida. Takođe, novi model poslovanja koji se zasniva na krajnjem rezultatu po nazivu xarvio® HEALTHY FIELDS poljoprivrednicima nudi strategiju zaštite bilja koja je po njihovoj meri, optimalnoj upotrebi zemljišta i prilagođena sezoni, i tako im omogućava da dostignu planirane prognoze prinosa. Na ovaj način, BASF daje rešenja za moderne izazove u poljoprivredi, zahteve društva i političke akcione planove, a ujedno doprinosi održivoj poljoprivredi. Objedinjena BASF usluga se dalje nastavlja na razvoj tolerantnosti na herbicide, kao i hemijskoj zaštiti bilja koja odgovara toj tolerantnosti. U kombinaciji sa rešenjima za kontrolu sprečavanja pojave korova, to će omogućiti uzgajanje bez prethodnog oranja, što će smanjiti emisiju CO2 koja se oslobađa iz zemljišta, umanjiti eroziju tla i pospešiti stvaranje humusa.

Potražnja za održivo-proizvedenom hranom

Kako bi se neometano razvijao proizvodni asortiman ka još održivijim rešenjima, BASF primenjuje metod za upravljanje održivim rešenjima (Sustainable Solution Steering), koji je jedinstven u industriji i ima nadzor trećeg lica tokom rane faze istraživanja i razvoja. „R&D pristup poljoprivrednim rešenjima se u poslednje dve decenije izmenio iz korena. Mi uspešno pokrećemo održive inovacije tako što se usredsređujemo podjednako na potrebe poljoprivrednika, društva i okoline u budućnosti”, rekao je Peter Ekes, predsednik sektora Bionaučnih istraživanja u kompaniji BASF.

Napredni proizvodni asortiman kompanije samo je jedan od primera uspešnog upravljanja održivim rešenjima. On nudi rešenja koja povećavaju poljoprivrednu proizvodnju i smanjuju uticaj na okolinu, što ima veliki značaj za društvo. U ovom kontekstu aktivni sastojak proizvoda Axalion™ koji je razvio BASF, a koji takođe čeka na zvanično odobrenje, predstavlja najsvežiju inovaciju na polju insekticida. Sa usavršenim načinom delovanja, on pomaže poljoprivrednicima da zaštite svoj prinos bez negativnog uticaja na organizme u zemljištu i vodi, niti na ptice. Ukoliko se primenjuje u skladu sa propisanim uputstvima na deklaraciji, proizvodi zasnovani na  sastojku Axalion neće naškoditi korisnim insektima. Nova komponenta je i osnovno oružje protiv rezistencije na insekticide. Drugi primeri iz asortimana kompanije uključuju i nedavno plasirane, regionalno prilagođene proizvode na bazi supstance Inscalis® za tržište Severne i Južne Amerike i Azije, kao i prve globalno registrovane upotrebe Broflanilida u Južnoj Americi i Aziji.

Upravljanje održivim rešenjima

Nove vrste semena kompanije BASF pomažu poljoprivrednicima da proizvedu dovoljno zdravu i pristupačnu hranu na ekološko prihvatljiv način. Na primer, najnovije vrste semena spanaća otporna su na plamenjaču, jedno od najgorih gljivičnih oboljenja. Ona sprečavaju potpuni gubitak useva, pokrivaju sve sezone uzgajanja i imaju značajan udeo na tržištu svežeg organskog spanaća. Ove osobine imaju veliki značaj za uzgajivače, prerađivače, prodavce i potrošače. BASF takođe ulaže u razvoj sistema za uzgajanje u zatvorenom, poput uzgajanja zelene salate u hidroponskim sistemima. Ovaj način uzgajanja zahteva manje zemljišta, štedi vodu u poređenju sa tradicionalnom obradom zemljišta na otvorenom i smanjuje potrebu za uobičajenom zaštitom bilja. Tehnologija uzgajanja u zatvorenom omogućava da se zelena salata uzgaja bez obzira na geografsku lokaciju, pa se može proizvoditi bliže samim potrošačima. Time se izbegava transport sa udaljenih lokacija i smanjuje emisija koju bi on proizveo.

BASF je razvio metod upravljanja održivim rešenjima kako bi poboljšala održivost svog proizvodnog asortimana. Ovakva dobrovoljna procena jedinstvena je u hemijskoj industriji i nezavisno je nadzire treće lice. Do kraja 2020. poslovne godine, kompanija je sprovela analizu i procenu održivosti za 98,4% svog relevantnog asortimana sa preko 57.000 različitih primena proizvoda. Transparentna klasifikacija proizvoda kompaniji BASF omogućava da ih sistematski unapređuje i tako celokupan asortiman čini održivijim. Proizvodi koji imaju značajan doprinos održivosti u lancu vrednosti su Akceleratori, koji će dostići 22 milijarde evra zarade u BASF-u do 2025. godine. Sektor Poljoprivrednih rešenja kompanije BASF takođe ocenjuje svoj celokupni proizvodni asortiman na osnovu jasno definisanih kriterijuma održivosti. Integrisanjem sopstvenih kriterijuma održivosti kao vodeće industrije, ali i kroz nadzor trećeg lica u ranoj fazi R&D procesa, ovaj sektor nastavlja da upravlja istraživanjem i razvojem ka još održivijem asortimanu.

Poljoprivredna rešenja

Budući da se populacija naglo uvećava, raste i globalna potreba za našom sposobnošću da razvijamo i usavršavamo održivu poljoprivredu i zdravo okruženje. U saradnji sa poljoprivrednicima, agronomskim stručnjacima, ekspertima za suzbijanje štetočina i ostalima, naša je dužnost da sve to omogućimo. Stoga ulažemo u sigurnu R&D inovativnu liniju proizvoda i širimo asortiman novim sortama semena, karakteristikama, hemikalijama i biološkom zaštitom bilja, rešenjima za upotrebu zemljišta, zdravlje biljaka, kontrolu štetočina i digitalnu poljoprivredu. Sa timom stručnjaka u laboratoriji, na terenu, kancelariji i proizvodnji, povezujemo inovativna razmišljanja sa rešenjima u praksi kako bismo stvorili stvaran svet ideja koje funkcionišu – za poljoprivrednike, društvo i planetu. Tokom 2020. godine naš sektor je ostvario zaradu od 7,7 milijardi evra.

Hemija za održivu budućnost

U kompaniji BASF, mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kombinujemo ekonomski uspeh sa zaštitom životne sredine i društvenom odgovornošću. Više od 110.000 zaposlenih u kompaniji BASF doprinosi uspehu naših kupaca u gotovo svim segmentima i gotovo svakoj zemlji na svetu. Naš portfolio organizovan je u šest segmenata: Hemikalije, Materijali, Industrijska rešenja, Površinske tehnologije, Ishrana i nega i Poljoprivredna rešenja. BASF je ostvario prodaju od 59 milijardi evra u 2020. godini. Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS) i Sjedinjenim Američkim Državama (BASFY).

                                                                                                        B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *