Dragan Radović: Telekom smo verovatno izgubili, a EPS?

http://www.koreni.rs/telekom-smo-verovatno-izgubili-a-eps/

Telekom smo verovatno izgubili, da li je i EPS na istom putu…

Poslednjih godina mnogo puta smo slušali priče o našim najvećim javnim preduzećima koja godinama posluju sa gubitkom, Srbijagasu i Železnicama Srbije. Sve češće kao gubitaš se pominje i EPS. Kako je moguće da naše najveće javno preduzeće, umesto da pravi dobit od više stotina miliona evra godišnje, se nađe u trojci gubitaša? Prostim pogledom na zvanično objavljene podatke u EPS-ovom biltenu može se dobiti odgovor.

Tabela 1 Tabela 1. Gubitak električne energije u periodu 2012.-2014.g.u milionima kWh.

(videti u originalnom izvoru:)

http://www.koreni.rs/telekom-smo-verovatno-izgubili-a-eps/

Podaci iz Tabele 1. govore o ogromnim gubicima električne energije, u periodu 2012.-2014.g. neverovatnih 15,071 milijardi kWh! Zvaničnici EPS-a imaju jedan izgovor: nije se ulagalo u sistem, zato su gubici ogromni. Ovo obrazloženje je potpuno paušalno izrečeno, netačno, neodgovorno. U prenosu struje, tačno je, postoje odredjeni gubici, svetski prosek je 3 do 5%. Neka bude da je u Srbiji mreža loše održavana, prihvatamo tehničke gubitke od 5%, što znači da su netehnički gubici u prikazanom periodu bili po godinama: 9,1%, 9,8% i 13,5%. U kWh izraženo izgleda ovako: ukupni gubici EE za tri godine iznose 15,071 mlrd.kWh, kada se umanje za 5% dozvoljenih tehničkih gubitaka iznose neverovatnih 10,314 mlrd. kWh.

Tabela 2 Vrednost naše izgubljene električne energije po cenama kWh u više evropskih zemalja u milionima evra

Podaci iz Tabele 2 prikazuju gubitke preračunate po cenama kWh u više evropskih zemalja. Gubitak električne energije po prosečnoj ceni kWh u Evropskoj uniji za tri kalendarske godine, po zvanično objavljenim podacima, ukupno iznosi 1,883 milijarde evra!!! Prosečno 627 miliona evra po godini!!! Netehnički gubitak u Srbiji ima još jedno ime, UKRADENA STRUJA!

„Vlada Republike Srbije usvojila je u utorak Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Reč je o kreditu namenjenim za projekat restrukturiranja Elektroprivrede Srbije u ukupnom iznosu od 200 miliona evra“ – objavili su dnevni listovi. Više se i ne zna koji je ovo kredit po redu, namena je uvek ista: restrukturiranje EPS-a. Pod restrukturiranjem se podrazumeva „…modernizacija, razvoj, upravljanje i operativna efikasnost energetske infrastrukture u Srbiji“ – nigde, ama baš nigde ne piše smanjenje krađe struje, odnosno, netehničkih gubitaka.

Ovaj problem kao da ne postoji, o njemu se uopšte ne priča, čak i ako se priča uvek se iznose isti podaci: krađe struje su 1,2 milijarde kWh i to državu košta 80 miliona evra.

Niko ne pominje ogromni nesklad između prosečnih 5% tehničkih gubitaka i 1,2 mlrd.kWh, koliko se po zvaničnicima ukrade. Samo jednom, prošle godine u avgustu predsednik Vlade Aleksandar Vučić je pomenuo krađe od 18%, da neće biti povećanja cene dok se ne utvrdi ko krade struju. I više niko. Direktor Obradović kao da ne zna da ovaj problem postoji, njemu je najveća briga da smanji broj direktora za 40. I da EPS postane akcionarsko društvo.

Zašto je krađa struje tabu tema u Srbiji? Ko to ima interesa da se ne otkriju kriminalci koji urušavaju naše najveće javno preduzeće?

Da u EPS-u ipak ima „odgovornih“ pokazuje pokretanje projekta za smanjenja gubitaka u ED mreži. Projekat će se realizovati u periodu 2016.-2020.g., sastojaće se iz pet potprojekata sa vrlo precizno određenim zadacima i planiranim uštedama.

1. Program za poboljšanje upravljanja osnovnim sredstvima – očekivana dobit od projekta 3,6 mlrd. din. (30 miliona evra, 6 miliona evra prosečno po godini)
2. Program poboljšanja održavanja osnovnih sredstava – očekivana dobit 500 miliona dinara (4,2 mil.evra)
3. Program za unapređenje upravljanja mrežom – očekivana dobit 600 miliona dinara (pet miliona evra)
4. Program za smanjenje netehničkih gubitaka – očekivana dobit 11,7 milijardi dinara (97,5 mil.evra, prosečno 19,5 mil.evra godišnje)
5. Program izmene modela poslovanja i regulative – očekivana dobit 36 mlrd.din (300 miliona evra, 60 mil. evra prosečno po godini).

Pogledom na precizno odredjene zadatke vidimo da će EPS i dalje biti urušavan, nestručno vođen ka još većem urušavanju, verovatno sa ciljem da se bud-zašto proda u bliskoj budućnosti. Na takav zaključak nas navodi redosled prioriteta zadataka: u firmi gde se na tenderima gubi više stotina miliona evra, gde više hiljada radnika ima viška, netehnički gubici odnose stotine miliona evra, prvi zadaci su bolje upravljanje i održavanje osnovnih sredstava koji će doneti dobit od 7 miliona evra na godišnjem nivou!

Staviti na četvrto mesto smanjenje netehničkih gubitaka može samo neko ko uopšte ne razume materiju, ne poznaje faktično stanje, ili ko sa namerom želi da uruši sistem još više. I poslednji zadatak je vrlo diskutabilan, čudan bolje rečeno: izmena modela poslovanja??? Eksperti EPS-a verovatno znaju nešto što mnogi drugi ne znaju? Ili je ovo još „jedna magla“ koja treba da zavara nekoga – da li to ekspertski tim želi da zavara rukovodstvo EPS-a i Vladu, svesno ih obmanjujući ili se to radi po instrukcijama određenih interesnih grupa? Ili je i jedno i drugo! U svakom slučaju navedeni projekt vodi EPS ka totalnom urušavanju, sa organizovanjem konferencije za novinare na kojoj će (za dve godine) predsednik Vlade objaviti: sistem je neodrživ, moramo ga privatizovati!

Sredinom novembra u Beču je organizovan sajam novih tehnologija gde je predstavljen novi sistem „pametnih brojila“ koji će u budućnosti u potpunosti sprečavati krađe struje.

Najveće svetske kompanije procenjuju da potrošnja struje bez plaćanja na godišnjem nivou odnosi preko 85 milijardi dolara. Kako mnoge kompanije friziraju podatke, vrlo je moguće da krađe odnose dvostruko više novca. Do kraja 2020.g. očekuje se da će 72% evropskih domaćinstava koristiti nova brojila. Vrlo važan zaključak je da se investicija u zamenu sadašnjih brojila, sprečavanjem krađe i većom naplatom, vraća se za samo dva meseca.

Da li su pametna brojila spas i za EPS-a? Kako dočekati 2020-u? Sa sadašnjim godišnjim povećanjem netehničkih gubitaka, do 2020. g. jedva da će jedna trećina struje ostati potrošačima platišama, sve ostalo će biti pokradeno! Srbija ne može da čeka šest godina da bi se sprečile krađe struje!

Još davne 1994.g. ekipa domaćih stručnjaka počela je da razvija Sistem za eliminaciju netehničkih gubitaka. Punih 20 godina istraživanja i rada je trebalo da dodju do konačnog proizvoda, jedinstvenog u svetu! Sistem za eliminaciju netehničkih gubitaka otkriva svaku tačku na kojoj nestaje kWh! I sprečava krađe 100%!

Jedinstveno svetsko rešenje, ovaj tim stručnjaka, preko dve godine pokušava da „pokloni“ državi Srbiji kako bi se napravila fabrika za proizvodnju uređaja, za ceo svet. Kao i u mnogim drugim prilikama, Država nije zainteresovana. Najmanje 6 do 8 hiljada radnika bi se zaposlilo, proizvodnja Sistema bio bi u potpunosti plod domaće pameti.

Kako je moguće da niko ne želi sprečiti krađe struje iznad prosečnih 5% tehničkih gubitaka. Zašto do sada niko iz EPS-a nije reagovao? Zašto Vlada Srbije nije reagovala, zatražila da vidi mogućnosti Sistema?

Nemamo odgovor na prethodna pitanja, zašto, zaključite sami!

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *