KAKO LJUBO MILOŠ LIKVIDIRA

U krvničkom ubijanju Srba istaknuo se iznad svih ostalih upravnik logora Ljubo Miloš. On je sam svojom rukom što pobio iz revolvera što iz kratkog puškomitraljeza ili zaklao nožem čitave grupe Srba u isti mah pored brojnih pojedinaca. Broj po njemu pobijenih Srba penje se na više stotina.

Jedan zatočenik očevidac, čije ime ne mogu spomenuti, pričao mi je o Milošu ovaj slučaj.

U logor je bila stigla jedna grupa od 12 Srba, sve mladi ljudi. Kako je Ljubo Miloš slučajno prolazio pored kancelarije logora i spazio je ovu grupu tek stiglih zatočenika i videći ih gde stoje u vrsti jedan pored drugog, prišao im je i upitao: „Jeste li Vlasi?“oni su svi primerkom ćutali, stojeći uspravno, skrštenih ruku na prsima. Prišao je tada prvome od njih u vrsti i upita ga: Govori jesi li Vlah? Kad mu ovaj nije ništa odgovorio trgnuo je mahinalno iz džepa revolver i sprašio metak u grudi ovome prvom zatočeniku. Prišao je tada drugome, trećemu i ostalima i kao sa prvim svršio je sa svima ostalima. Nijedne reči oni mu nisu odgovorili i kao od šale Miloš ih je „likvidirao“.

Iz drugih partija zatočenika on je po dolasku i pri izdvajanju u logoru sam likvidirao čitave desetine zatočenika u pojedinim partijama, nekada pištoljem, a nekada malim ustaškim nožem.

Prilikom begstva sedmorice od onih 40 dovedenih Srba zatočenika Bosanaca koji su u Jasenovac poslani iz Zagreba gde ih je preki sud oslobodio, posle klanja i ubijanja koje je izvršio sam Ljubo Miloš među ovom 40-taricom, okrenuo se nekolicini iz ove grupe izdvojenih i rekao kn „majku vam vlašku što se i vi svi ne bunite da vas jednom sve likvidiram“.

On je bio glavni likvidator i one 27-torice Srba iz Pakraca, koje je ubio i zaklao za Božić, što mu nije ništa smetalo.

On je svojom rukom ubio sudiju Ilića iz Pakraca. Ponovilo se to više puta a ravni su mu bili u tome i braća Matkovići, ustaški funkcioneri i najveći krvoloci u jasenovačkom logoru.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *