Domaće direktne investicije (3): Homoljski med iz Žagubice

Preuzeto sa opštinskog portala:

http://zagubica.org.rs/index.php/2012-11-01-19-37-30/h-lj-d.html

 

Пре Неколико година на идеју пчелара и Општине Жагубица отпочет је поступак ЗАШТИТЕ географске ознаке порекла Хомољског меда, који је био ископан али који је данас крунисан ПРВОМ заштитом географске ознаке порекла меда у Србији.
Консултујући струку и науку, уз помоћ и ангажовање општине Жагубица урађено је следеће:
– обезбеђена је донација АДФ-а у пчеларској опреми (700 КОШНИЦА) за развој пчеларства на територији општине Жагубица,
– регистровано је општинско-удружење пчелара „Хомоље“ Жагубица у циљу обједињавања свих пчелара општине Жагубица
основана је пчеларска задруга „Хомољемед“ Жагубица са циљем да се пчеларима Хомоља обезбеди репроматеријал и пласирају пчеларски производи на тржиште под једним именом са уједначеним квалитетом и по повољнијој цени. Пчеларску задругу је основало 84 пчелара општине Жагубица

општина Жагубица је обезбедила простор за рад и функционисање задруге

– Урађен је пројекат за обезбеђивање средстава за заштиту географске ознаке порекла Хомољског меда са којим је конкурисано на неколико места.

Сагледавајући озбиљност, одлучност и далекосежност пчеларства, Општина Жагубица доноси одлуку да сама финансира, преко Општинског Удружења пчелара“Хомоље“ Жагубица, поступак ЗАШТИТЕ Хомољског меда. Трагајући за сарадницима у поступку ЗАШТИТЕ, успостављен је контакт са Пољопривреним факултетом из Београда и проф. Мића Младеновић је са својим сарадницима Слађаном Рашићем и Ненадом Нешићем урадио Елаборат о технoлогији производње Хомољског меда.

25. септембра 2008. године на дан Општине Жагубица, у присуству представника Министарства пољопривреде Ненада Терзића, председника СПОС-а Родољуба Живадиновића, представника Пољопривредног факултета у Београду проф. Миће Младеновића са сарадницима и господина Зорана Драгојевића испред Завода за интелектуалну својину, промовисана је Заштита географске ознаке порекла Хомољског меда и уручено Решење о Установљењу имена порекла Хомољског меда општини Жагубица.

Ово је оно чиме се поносимо јер смо први у Србији и сматрамо да смо на добром путу да пчелари Хомоља могу да од свог рада обезбеде себи и својим породицама пристојан живот.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *