Promena ranga razvijenosti opština mereno platama po stanovniku, 2008-2012

Priložena tabela prikazuje opštine i gradove rangirane prema promeni u rangu razvijenosti u .2012 u odnosu na 2008. godinu. Osnovnu motivaciju za njeno stvaranje predstavlja nagli skok opštine Rača koja je sada na 3. mestu, nakon Novog Sada i Beograda, dok je pre krize bila jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji. Njen skok posledica je lociranja proizvodnje u njoj usled državnih subvencija za zapošljavanje, blizine auto puta, ugledanja na druge investitore koji su u njoj započeli proizvodnju.

Novi Sad je zadržao prvo a Beograd drugo mesto prema razvijenosti tako da su oni na sredini tabele uz Požarevac (koji je zadržao 4. mesto), Zrenjanin (20), Požegu (66), Ljuboviju (66) i Opovo (144).

Pančevo je pred krizu bilo treće po razvijenosti i palo je na deveto mesto.

Nakon Rače, najveći skok ranga imali su Batočina, Vlasotince, Sjenica, Blace, Medveđa, Brus i Kladovo. Sve ove opštine su pretekle više od 30 opština mereno platama po stanovniku.

Više od 30 mesta su pali Ljig, Bujanovac, Mali Zvornik, Smederevska Palanka, Arilje, Kovačica, Vrnjačka Banja, Bač, Aleksinac, Sečanj i Merošina.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *