Festival kobasice i domaće rakije u Belom Blatu 16.2.2020.

FESTIVAL KOBASICE I DOMAĆE RAKIJE

Kobasice u Belom Blatu

Očekuje se da će 16. februara ovogodišnji, Sedmi festival kobasica i domaće rakije, posetiti rekordan broj gostiju – više od 10.000, a da će se nadmetati oko 60 takmičarskih ekipa uz “pratnju” velikog broja izlagača

Tradicionalna gastronomska turistička manifestacija “7. FESTIVAL KOBASICE I DOMAĆE RAKIJE, održaće se u nedelju, 16. februara ove godine u Belom Blatu kod Zrenjanina, a u Banatu.

Belo Blato je bajkovito selo sa nešto više od 1.300 žitelja okruženo vodom: Tise, Starog Begeja u srcu poznate “Carske bare” i u blizini najvećeg ribnjaka u Evropi – “Ečka”, a samo 27 kilometara od Zrenjanina u Srednjem Banatu. U Belom Blatu se govori, srpski, slovački, mađarski, bugarski, tj. – vojvođanski… Tu će biti I kobasice pos vim ukusima.

Organizatori i promoteri ove manifestacije na PRESS konferenciji u prostorijama Turističke organizacije Vojvodine u Novom Sadu bili su: Marica Kosanović iz Turističke organizacije Zrenjanina, Darko Sladaček iz Organizacionog odbora Manifestacije, Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine i Dragan Vukotić, doajen organizovanja brojnih i poznatih turističkih manifestacija Vojvodine.

Po rečima organizatora očekuje se da će 16. februara ovogodišnji, Sedmi festival kobasica i domaće rakije, posetiti rekordan broj gostiju – više od 10.000, a da će se nadmetati oko 60 takmičarskih ekipa uz “pratnju” velikog broja izlagača. Domaćini će, po tradiciji dobrih domaćina, gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, sarmu, kiseli kupus, domaću rakiju, vino i raznovrsne domaće kolače. Centralni događaj manifestacije je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica i takmičenje za najbolju domaću rakiju. Osim toga, organizovaće se prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša i meda, kao i alata i pribora za svinjokolje, starih zanata i slično.

Gostoprimstvo počinje od 8,30 do 11,00 sati sa “Banatskim dokučkom” u Sali Doma kulture, potom je od 11,15 do 12,00 sati kulturno-umetnički program “Banatska bajka”. Bogat kulturno-umetnički i muzički program odvijaće se na centralnoj bini i u velikom parti šatoru posebno uređenom za ovu priliku… U 13,00 sati se završava takmičenje “najbolja sveža kobasica” predajom uzoraka. Od 13,00 do 15,00 sati je “Banatski ručak”, posle 15,00 sati je proglašenje najbolje sveže kobasice. Naravno, najbolji će,po tradiciji, dobiti vredne nagrade, a Festival se završava nastupom grupe “Belami” do 18,00 sati.

Organizatori su podsetili da se prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica podnose preko linka binmarketing.rs/beloblatskakobasica a više informacija o takmičenju se dobijaju telefon: 063 /17 97 639. Kotizacija za takmičenje iznosi 4.000 dinara po ekipi.

Organizator manifestacije obezbeđuje: poklon paket i uređeno takmičarsko mesto,• posudu za meso, • 10 m creva za nadevanje, • pet kilograma svežeg svinjskog mesa, a obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Organizatori Manifestacije su “Udruženje kuvara amatera Belo Blato”, Mesna zajednica Belo Blato, Turistička organizacija Zrenjanina, marketing i promocija Agencija BIN Marketing, a pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.

B. G.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *