MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU SRBIJE : Selima su se dogodili Miholјski susreti

„Miholјski susreti su probudili sela Srbije i vratili osmeh na lica lјudi. U 1300 sela 87 opština sa čak 150.000 učesnika i posetilaca postaju manifestacija bez premca. Ovo je tek druga godina a narod ih već smatra tradicionalnim. Koga narod prihvati i potvrdi, taj će trajati“, izjavio je ministar za brigu o selu (MBS) i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić otvorivši manifestaciju „Miholјski susreti sela“ u selu Oparić opštine Rekovac.

Manifestacija „Miholјski susreti sela“ je program koji Ministarstvo za brigu o selu sprovodi u oblasti negovanja tradicije na selu, u cilјu obogaćenja društvenog i sportskog života, negovanja tradicije i kulturno – istorijskog nasleđa seoskih sredina. Rekovac je jedna od 87 opština koja je dobila sredstva za ove namene po Javnom konkursu i svojim selјanima danas je upriličila bogat takmičarski, kulturno-umetnički i izložbeni program, Javlјa služba za odnose s javnošću MBS.

Organizovana je izložba slika, domaće radinosti i domaćih proizvoda vrednih domaćica ovog kraja, a najmlađi su mogli da se upoznaju sa nekim od starih zanata. Posebno zanimlјivo bilo je takmičenje u brzom pletenju, gde je za deset minuta jedan ispleteni red više bio odlučujuć za pobedu. Mladi su se takmičili u krunjenju kukuruza, pikadu, narodnom višeboju i malom fudbalu. Osnovci su se oprobali u kvizu znanja, a stariji meštani u šahu. U popodnevnim časovima organizovan je kulturno-umetnički program i proglašenje pobednika u svim disciplinama.

„Ovi susreti nam mnogo znače, čuvamo tradiciju, prenosimo stare zanate i naša umeća na unuke i družimo se. Ranije je svako selo imalo ovakve susrete, tu su se lјudi sretali, rađale se nove lјubavi, kupovala i prodavala roba… Pravo je vreme da prekinemo otuđenost i da se vratimo pravim vrednostima“ rekla je Dragica Marković iz Rekovca. „Srećan sam što učestvujem u ovim susretima. Naše selo je iz godine u godinu lepše, mi imamo sve u selu, ne nedostaje nam ništa. Ostaću u svom selu, ne razmišlјam da odem bilo gde“ izjavio je stariji osnovac Luka Nikolić iz sela Vukmanovac, takmičar u današnjem kvizu znanja.

Skupština opštine Rekovac je na sednici 17. oktobra 2022. godine donela odluku o dodelјivanju nagrade ministru Milanu Krkobabiću i Ministarstvu za brigu o selu za veliku podršku opštini Rekovac kroz programe za pobolјšanje uslova života i rada na selu i priznanje je ovom prilikom svečano uručeno ministru.  „Zahvalni smo ministru Krkobabiću i Vladi Republike Srbije, jer naša sela kroz ove programe zaista osećaju bolјitak“ izjavio je predsednik Opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević.

Opština Rekovac dobila je bespovratna sredstva Ministarstva za brigu o selu za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, za nabavku minibusa za prevoz seoskog stanovništva i sredstva za organizaciju ove manifestacije. Ovog vikenda Miholјski susreti sela organizuju se i u selima opština Velika Plana i Požarevac sa takođe bogatim programom, piše u Saopštenju Službe za odnose s javnošću Ministarstva za brigu o selu (MBS).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *