U NOVOM SADU OTVOREN 90. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM

Sajam odavno prevazišao svoj izložbeni karakter

Piše: Branislav Gulan

U Novom Sadu je svečano otvoren 90. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem nastupa više od 1.100 izlagača iz 27 zemalja, uz 14 kolektivnih izložbi. Zemlja partner je Italija. Na otvaranju upriličenom u auli Master centra, direktor sajma Slobodan Cvetković rekao je da se ova 90. međunarodna izložba poljoprivrede održava u godini kada Novosadski sajam obeležava jedan vek postojanja. U ime zemlje partnera ovogodišnjeg sajma govorio je ministar poljoprivrede Italije, Frančesko Lolobriđida, koji je izrazio nadu da će ovaj poljoprivredni sajam dati mnogo pozitivnih poruka,pre svega, u oblastima inovacija, istraživanja i proizvodnje veoma kvalitetnih proizvoda.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kazala je da je poljoprivreda u prva tri prioriteta vlade Republike Srbije i na sve načine pokušavaju „da razumnim i mirnim dijalogom“ reše probleme iz ove oblasti. Ministarka na otvaranju Međunarodnog poljoprivrednog sajma, iyme]u ostalog je rekla: Probleme sa poljoprivrednicima pokušavamo da rešimo mirno, kroz razgovore Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila j, na otvaranju Međunarodnog poljoprivrednog sajma, da je ta grana privrede među prioritetima Vlade Srbije, a trenutne probleme sa poljoprivrednicima pokušava da reši mirno, kroz razgovore. Tanasković je rekla da domaćini iz Srbije proizvode visoko kvalitetnu hranu koja zaslužuje da se nađe na tržištima sveta i zbog toga je jedan od zadataka vlade da pronalazi nove kupce.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će i ove godine biti pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, Izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskih piva, javila je radio-televizija Vojvodine. Ove godine zbog opasnosti od afričke kuge, na izložbi nema svinja. Na sajmu su tradicionalno prisutni i Pokrajinska vlada i sekretarijati, pa je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam predstavio žensko preduzetništvo i stare zanate, male preduzetnike i nosioce oznake „Najbolje iz Vojvodine“, koji prezentuju svoje proizvode i usluge.

Foto: Moj Novi Sad

Zvižduci za pokušaj prevare vlasti!

Otvaranje ovogodišnjeg sajma bilo je u senci protesta i blokada poljoprivrednika.  Nezadovoljni  paori su pred glavnim ulazom na Novosadski sajam parkirali svoje traktore, a tokom otvaranja  duvali su u pištaljke pred ulaznim vratima dok je ministarka Tanasković govorila. Zvižduci poljoprivrednika, dobacivanje „Ua“ i trubljenje parkiranih traktora dočekalo je ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković danas na otvaranju jubilarnog 90. Sajma poljoprivrede u Novom Sadu. To je poruka učesnika traktorskih blokada, kojima poljoprivrednici izražavaju revolt odnosom države prema agraru kao i dosadašnjim radom resorne ministarke. Poljoprivrednici, članovi Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, koji već peti dan prostestuju zbog izostanka državne pomoći poljoprivrednim proizvođačima, revoltirani su potezima resornog ministarstva i Vlade Srbije. „Zviždimo jer je odnos prema nama sraman, ni prošlogodišnja obećanja nisu sva ispunjena, niti sve subvencije isplaćene, posebno nisu za suncokret. Više nas neće prevariti“, kažu iz Inicijative, koja okuplja sedam udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Šumadije. Kako kažu, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije prethodnih dana prvo su odbili sve njihove zahteve a potom pokušali, da ih prevare dovođenjem nekih drugih udruženja poljoprivrednika sa kojima su postigli „navodni dogovor“.

Izlagači iz 26 zemalja!

Jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam počeo je 20. maja i trajaće do 26. maja u Novom Sadu. Ove godine nastupe 1.100 izlagača iz 26 zemalja. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre nekoliko godina i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo će aktivnosti predstaviti na štandu u Hali „Master“.  

Posetioci će imati priliku da vide različite vrste rasa konja, goveda, koza, ovaca, kao i neke autohtone vrste i one koje do sada nisu izlagane na ovakvim sajmovima, rekla je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede.  Jedan od događaja koji će biti upriličeni tokom sajma je izložba poljoprivredne mehanizacije u kojoj učestvuju članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, one koje to nisu, ali i izlagači iz inostranstva. Darodavci u Poklon-igri za posetioce sa kupljenim ulaznicama su ove godine pripremili pet poklona, a ujedno izlažu mehanizaciju, mašine i opremu. 

Najavljeno je prisustvo zemalja-Grčke, Rumunije, Belorusije, Bugarske, Severne Makedonije, Belgije, Turske, Rusije, Italije, Kine, Danske, BiH, Česke, Španije, Mađarske, Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Angole, Poljske, Holandije, Crne Gore, Francuske i Indonezije. Internacionalni karakter potvrđuje i 14 najavljenih kolektivnih izložbi iz Italije, Španije, Kine, BiH, Česke, Mađarske, Indonezije, Holandije, Poljske, Crne Gore, Angole, Rumunije, Belorusije, Rusije…

Najskuplji traktor na sajmu je traktor Case IH Steiger 500, po ceni od 462.000 evra bez PDV-a.   Specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 kompanije, ima osnovnu cenu od 670.000 evra i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn čija je vrednost oko 700.000 evra.  Imaćemo takmičenje u preponskom jahanju, a kao i prošle godine biće održana Fijakerijada, Dan stočara, Dan voćara, a najavljujem i jednu humanitarnu akciju koja će biti održana u saradnji sa NURDOR-om i Kompanijom Stamevski, a realizovana na Poljoprivrednom sajmu, gde će u akciji ‘Human i Sladak’ sav prikupljeni novčani iznos ići NURDOR-u za izgradnju šeste roditeljske kuće„, rekao je direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković. Istakao je da je ovogodišnja zemlja partner Italija i da je ovo njen treći nastup na Poljoprivrednom sajmu.

 „Italija je na prostoru od preko 500 kvadratnih metara nastupila sa najvažnijim preduzećima iz oblasti agrara. Organizovali smo i kulturni program koji će trajati tokom čitavog Poljoprivrednog sajma, a u tome nam je pomogao Italijanski institut za kulturu. Orkestar ‘Taranta’ je nastupio na svečanom otvaranju, a predviđen je i koncert ove grupe  u Novom Sadu. Takođe, biće organizovana i dva seminara iz oblasti ekonomsko-naučne saradnje. Zahvaljujući Muzeju Vojvodine u Hali šest pripremljena je izložba ‘’Pšenica – od njive do trpeze’’ na kojoj će, biti prikazano 90 eksponata, koja će posetioce odvesti na njive u Vojvodini i pokazati istoriju uzgoja pšenice i saznati kako se nekada davno obrađivala zemlja. Takođe, biće organizovana i humanitarna akcija ‘Human i sladak’ za koju su zaslužne Kompanija ‘Stamevski’ i Udruženje NURDOR. Reč je o torti od 70 metara koju će donirati ova kompanija, a posetioci će za konzumaciju dati dobrovoljni prilog koji je namenjen izgradnji šeste roditeljske kuće NURDOR-a“, rekao je Cvetković. Najskuplji traktor na Poljoprivrednom sajmu, kako je najavio generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, biće traktor Case IH Steiger 500, koji košta 462.000 evra+PDV. Izložen je i specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 čija je osnovna cena 670.000 evra+PDV, i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn na Sajmu čija je vrednost oko 700.000 evra+PDV. Na Poljoprivrednom sajmu veliku pažnju privlači izložba poljoprivredne mehanizacije, nacionalna izložba stoke, kao i poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Ove godine pripremljeno je pet poklona: traktor Belarus 820, rasipač HMS-A 1.000, traktor Džon Dir 5045D, prskalicu Badilli od 600 litara i sejalicu Ozduman. Među najinteresantnijim segmentima Poljoprivrednog sajma su izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama, a darodavci su ove godine pripremili vredne poklone. Porodični dan je predviđen 25. maja, kada će za jednu kupljenu ulaznicu od 700 dinara cela porodica moći da poseti manifestaciju.

Na najvećem agrarnom događaju u ovom delu Evrope, predstavlja 1.100 izlagača iz 26 zemalja sveta. Sajam će obeležiti dva jubileja. U godini kada organizuje devedeseti poljoprivredni sajam, domaćin Novosadski sajam obeležava i vek postojanja. Ove godine Zemlja partner sajma je Italija, treći put. Italija će na sajmu predstaviti i 21 kompaniju, i to na oko 500 kvadrata.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, Izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskih piva.

Kako je rekla državni sekretar u ovom Ministarstvu Dušanka Golubović, pokazan je veliki broj različitih vrsta, konja, goveda, ovaca i koza, posetioci  mogu da vide uobičajene, ali i neke nove vrste kao i da se upoznaju sa genetskim potencijalima i uslovima u kojima se oni gaje, a izložba je prodajnog karaktera.

Organizatori kažu da su još jednom podigli lestvicu, odnosno, da je poljoprivredni sajam odavno prevazišao svoj izložbeni karakter i postao mesto odakle se pokreću važne teme. Cvetković je najavio da će  biti održano takmičenje u preponskom jahanju, a kao i prošle godine biće održani Dan stočara i Dan voćara.

                                   Fotografije: Moj Novi Sad i Novosadski sajam

Prvog dana sajma najveću pažnju je privukao izloženi bik Jablan iz Mačve. Na komentar da je ovogodišnji pobednik bik Jablan (1.110 kilograma) malo „kalirao” u odnosu na prošlogodišnjeg Velišu (1.700 kilograma), vlasnik Radenko Jeremić objašnjava da je Jablan star tek dve godine. On već godinama sa svog imanja na Salašu Crnobarskom u opštini Bogatić dovodi šampionska grla na Novosadski sajam u kategoriji najtežeg bika i njegov štand dobro je poznat svim posetiocima Sajma.

Vlada prvo pričala sama sa sobom!

Posle petodnevnog protesta i blokade puteva od strane poljoprivrednika širom Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Vladi Srbije predložio dodatna budžetska izdvajanja za poljoprivrednike. On je potvrdio da se istog dana, prilikom otvaanaj preduzeća NIBEK u Novom Sadu, sastao sa predstavnicima poljoprivrednika. „Govorili su o teškoj poziciji poljoprivrednika i tražili pomoć“, rekao je Vučić. On je dodao da je njegov predlog Vladi da ubuduće premija za litar mleka umesto 15 bude 19 dinara. On je rekao i da je zahtev poljoprivrednika da to bude 20 dinara. Vučić je rekao da je Vladi predložio i povećanje subvencija po grlu, odnosno sa 30.000 na 40.000 dinara, koliko su tražili i poljoprivrednici. „Ovo su ne sumnjajte izvanredne vesti za obične poljoprivrednike“, rekao je Vučić, javila je Slobodna Evropa. Posle petodnevnih protesta na ulicama i blokade puteva, vlada je pogazila svoje tvrdnje da ulica neće rešavati probleme. Ovaj put se to dogodilo, da selajci nisu bili na ulici, problem za sad ane bi bili rešebni. Evo konačnih dogovora za sada Vlade i jedinstvenih zahteva poljoprivrednika iz Srbije.

Poljoprivredna udruženja prihvatila su ponudu Vlade Srbije i od 19 časova 20. maja 2023. godine blokade su za sada završene rekao je za javnost Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata. „Udruženja su se većinskom odlukom dogovorila da prihvate tu ponudu Vlade Srbije“, rekao je Kleut. On je istakao da bi od 20. maja 2023. godine, od 19 časova blokade poljoprivrednika, za sada, trebalo da budu zvanično završene. Kleut je otkrio i detalje dogovora poljoprivrednika i Vlade Srbije.

Što se tiče ratarstva, on je naveo da su se dogovorili da se ove godine izvrši doplata subvencija po hektaru obradive zemlje, odnosno da se podignu na 18.000 dinara po hektaru u odnosu na ranijih 9.000 dinara. „Dogovorili smo da se ove godine plati samo pola naknade za odvodnjavanje, a da se od sledeće godine ta obaveza naplate odvodnjavanja poljoprivrednicima ukine“, rekao je Kleut. On je istakao za javnost i da je dogovoreno da se od 1. januara 2024. godine u agrarni budžet Srbije uvrsti „plavi dizel“, odnosno regresirano gorivo za poljoprivrednike. Inače, da blokada neće biti potvrdio je za medije i predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ iz Požarevca Nedeljko Savić. On je posebno naglasio da je ovo veliki useh jer su se svi poljoprivrdncii ujedinili sa istim zahtevom, i ratasi,  stočari, povrtari, voćari…

Kako su mediji preneli, 20. maja 2023. gpodine posle podne poljoprivrednici su u Pančevu deblokirali puteve ka Beogradu, a završena je i blokada puteva u Kraljevu, osim u Adranima na Ibarskoj magistrali na putu Čačak–Kraljevo, gde je blokada bila ostala do 20 sati. Mediji su naveli i da je nešto posle 15 časova istog dana završena i blokada u Mrčajevcima. Podsetimo, predstavnici poljoprivrednika istog dana su u Vladi Srbije razgovarali više od pet sati sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finansija Sinišom Malim.

Zahtevi i prvi dogovor

Inače, poljoprivredni proizvođači tražili su na blokadama da najniža otkupna cena mleka bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine, odnosno ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Oni su tražili i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, a da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima za države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Tražili su i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om, 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture. Zahtev poljoprivrednika bio je i regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

Pre postignutog dogovora poljoprivrednici su tražili subvencije po hektaru od 300 evra, što je dogovoreno prilikom drugihj pregovora u znatno manjem iznosu, ali za sada.  U drugom krugu pregovfora prihvaćeni su uglavnom i svi drugi zahtevi. Zagarantovanu cena mleka od 75 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), dizel po ceni u koju se ne uračunava akciza i PDV, subvencije po kravi, umesto 30.000 dinara, 40.000 dinara. Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na, kako je rečeno, berzama u Budimpešti i Parizu. Na listi zahteva bilo je i da se uvede zaštitna taksa na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora.

Dakle, tek posle petodnevne blokade puteva, ulica, mostova, vlast je počela da ispunjava zahteve poljoprivrednika. Da nisu izašli na ulice i bili uporni sa zahtevima, ove probleme za sada ne bi rešili. Naglasili su ukoliko vlast ne ispuni dogovoreno eto ih opet na ulici. I ovog puta se pokazalo da je vlast bila gluva sve dok proizvođači hrane nisu na ulici počeli da traže pravdu. Jer, tek kad su širom Srbije poljoprivrednici traktorima blokirali, pre svega,  puteve, nezadovoljni otkupnom cenom poljoprivrednih proizvoda i uskraćenim benefitima od strane države, oglasio se i predsednik države. Na ulice su u mirnu vožnju izašli stočari iz Starčeva, Bavaništa, Kisača, Bogatića, pa sve do Požarevca, Novog Sada, Subotice, Rače i drugih gradova.

Sve je usledilo nakon propalih prvih pregovora u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, a po odbijanju poziva na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Naime, iako poljoprivrednici prvog dana protesta nisu u potpunosti blokirali protok saobraćaja, najavili su da, ako im do 18. maja 2023. godine, ne budu ispunjeni zahtevi – kreću u masovnu blokadu Beograda. Kako je za javnost izjavio Dejan Trajković, poljoprivrednik iz okoline Kovina, u narednim danima bila je u planu radikalizacija protesta. ”Prvi dan smo odlučili da traktorima stojimo kraj puteva, a za naredne dane smo se dogovarali. Bio je dogovor, ako Vlada ne bude zainteresovana za poljoprivrednike, i izostane reakcija, uslediće radikalizacija protesta. Tako smo krenuli i nije bilo prestajanja“, kaže Trajković. Kako napominje Goran Filipović, jedan od poljoprivrednika koji je učestvovao u protestima u Novom Sadu, zahtevi predati Ministarstvu poljoprivrede stajali su deset dana ”na stolu“, a ništa se na tom polju ne rešavalo. ”Dva puta su propali pregovori sa Vladom, ništa nismo dogovorili. Najvažniji zahtev nije postojao – svih osam su bili najvažniji. Ne zna se koji je urgentniji od kojeg. Ipak, tad je na provm mestu bio dizel, koji čekali nekoliko godina“, kaže Filipović. Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, dodao je da je protestantima bila namera da na putevima bez prekida ostanu do rešenja svih problema. “Ako predsednik ili premijerka ne potpišu naše zahteve, bili spremni smo da krenemo traktorima i do Beograda, zajedno sa ostalim udruženjima iz čitave Srbije”, upozoravao je Matković. Tokom prvog dana incidenti nisu zabeleženi, a na pojedinim mestima bili su prisutni lokalni policajci, dok su, po rečima poljoprivrednika Milana Miloševiċa iz Viševca, vršili pritisak na organizatore da odustanu od protesta javljeno. To nisu bili razgovori ni pregovori sa Vladom. Moram da kažem, ističe Goran Filipović, da je Vlada pričala sama sa sobom, ali da su na kraju ipak morali i sa seljacima.

Tako su proizvođali hrane posle propalih prvih pregovora sa Vladom Srbije, su odlučili da će izaći na ulice i to poljoprivrednici u Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Čenti, Kovinu i Bogatiću. Učešće u protestima tada najavila je i Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednika Stig, Naše mleko iz Mačve, Baski paori, Poljoprivrednici Bavanište i drugi poljoprivredni proizvođači. Rezultat za sada nije izostao.

Šta je usvojila Vlada Srbije?

Prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na kondenzovano (evaporisano) mleko u iznosu od 300 dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Biće povećane i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara.

Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823!

Premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara.

Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.

Vlada je usvojila i izmenu Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, prema kojoj je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta.

 

Šta je rekao Vučić i ko je pregovarao sa njim?

Pre sednice vlade, na sastanku sa Vučićem bili su predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga koje je predvodio Goran Vasić i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije koje je predstavljao Milija Palamarević.

Dok su oni bili na sastanku sa predsednikom države, Dejan Trajković, predstavnik poljoprivrednika na blokadi u Pančevu, rekao je za Televiziju N1 da sa Vučićem „nisu ovlašćeni pregovarači, već su to njihovi pioni i sateliti“. „Pozivamo vladu da ne šibicari. Neka se uzmu u pamet i rešavaju problem i zahteve koje smo dali i da ne maltretiraju ni nas, ni građane.„To što su pozvali neke da bi izneli nešto u javnost, ti ljudi ne predstavljaju nikoga“, naglasio je Trajković.

Poljoprivrednici i stočari koji su bili kod predsednika kažu da su oni još u februaru 2023. godine  tražili razgovor sa Vučićem i da su „to dve odvojene priče koje su se igrom slučaja sada spojile“. „Što se tiče kolega koji protestuju i blokiraju puteve, mi podržavamo svaku borbu“, dodao je Palamarević.

Miroslav Matković iz „Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice“ je već četvrti dan na ulicama Subotice i za BBC je rekao da se deo tih zahteva poklapa sa njihovim, ali da su poljoprivrednici koji su razgovarali sa zvaničnicima vlasti članovi udruženja mimo njihovih. „Nas konkretno niko nije zvao, oni su predali te zahteve mimo nas. „Nadam se da će i nama ispuniti zahteve, da možemo da se vratimo njivama, kućama, salašima, jer smatramo da možemo i želimo da živimo bolje“, dodaje on.

Ukoliko im se zahtevi ne ispune do 26. maja 2023. godine, krenuće traktorima ka Beogradu i dodaje:  Posle sastanka sa predstavnicima dela poljoprivrednika, Vučić je rekao da će među prvim državnim merama biti povećanje prelevmana za tvrde sireve na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara! Prema saopštenju iz Predsedništva, Vučić je dodao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku. „Ukupan iznos povećanja je 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara“, istakao je Vučić i dodao da će ta mera važiti za sva grla mlečnih krava. (B. Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *