ЈАХОРИНА: ЕКОНОМСКИ ФОРУМ Најављен долазак страних инвеститора

Чврсте везе Републике Србије и Републике Српске потврђене и на овогодишњем Јахорина економском форуму  2022. Године Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић  учествовао је на Јахорина економском  форуму 2022. који је одржан  од 25.  до 27 априла на Јахорини

Као учесник панела „ Инвестиције и подстицаји у функцији одрживог развоја “ председник Привредне коморе Војводине је разговарао са колегама о инвестирању конкретно у Републику Србију и пренео искуства наше земље.  Република Србија је у последње четири године привукла 14 милијарди евра  страних директних инвестиција, а само у 2021 години  милијарде евра, чиме је премашен рекорд из 2019. године истакао је председник ПКВ Бошко Вучуревић.  Страни инвеститори долазе у нашу земљу због уређених законских регулатива, пореске политике, географског положаја, квалитетне инфраструктуре и стручне радне снаге.

Председник Привредне коморе Војводине навео је као добар пример сарадње страних инвеститора са нашим факултетима и Нови Сад као ИТ центар , где се неретко одмах по завршетку студија млади стручњаци запошљавају у страним компанијама .

На панелу су говорили и проф др Борис Пашалић, министар пољопривреде РС, Перо Ћорић, председник Привредне коморе РС, Зоран Тепић, Рибњак Јањ, Марио Блажић, Целекс и Златко Поповић, ИРБ РС.

Укупна спољнотрговинска размена АП Војводине и Босне и Херцеговине у 2021. години износила је 890, 5 милиона евра , што је за 42  одсто више од размене остварене у 2020. години. За прва два месеца ове, 2022. године остварена је размена у вредности од 144, 5 милиона евра и већа је   за 48  одсто  у односу на размену остварену у истом периоду прошле године.

На отварању форума говорио је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић  који је истакао нарочито добру сарадњу са АП Војводином осврћући се на остваривање пословних сусрета и конкретне резултате.

Форум је затворен панелом „Регионална сарадња и економски развој“ на којем су учествовали Жељка Цвијановић, председница РС, Радован Вишковић, председник Владе РС и Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

Овогодишњи Јахорина економски форум одржао се пети пут, а главна тема форума била је – Глобални економски изазови и прилике. Одржано је 15 панела са преко 70 учесника. (Б.Г.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *