PKV: „INVESTICIONI POTENCIJALI REPUBLIKE SRPSKE”

                     Pomoć razvoju s obe strane Drine

U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija „ Investicioni potencijali Republike Srpske “ na kojoj su učestvovali predsednica Republike Srpske Želјka Cvijanović,predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i šef predstavništva Republike Srpske u republici Srbiji Mlađen Cicović i drugi. Posle predstavlјanja investicionih potencijala u Beogradu konferencija je održana i u Novom Sadu, uz učešće zainteresovanih privrednika kako i predstavnika institucija – Vlade, predsednika opština , članova Privrednih komora Republike Srpske.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je  naša zajednička namera  da pomognemo razvoj manjih lokalnih samouprava sa obe strane Drine, jer želimo da se spreče migracije ka većim gradovima i da lјudi ostanu u svojim sredinama.  Konferencija je upravo imala za cilј da privrednicima predstavi infrastrukturne projekte i potencijale i da doprinese rastu investicija i ukupne ekonomije“, naveo je predsednik Mirović.

Vojvodina se, prema njegovim rečima, prema Republici Srpskoj uvek odnosila srcem, snagom i sa punom podrškom.

„Naš odnos prema Republici Srpskoj pun je solidarnosti, razumevanja i zajedništva u najvećem obimu“, kazao je Mirović.

Predsednica Republike Srpske Želјka Cvijanović ocenila je da će susreti u Srbiji doprineti unapređenju odnosa, i još jačoj i čvršćoj integraciji Republike Srpske i Srbije. Ona je zahvalila Pokrajinskoj vladi na tome što je, kako je navela, uvek pružala snažnu podršku Srpskoj. „Srbija je najveći spolјnotrgovinski partner Republici Srpskoj i postoji veliki prostor i za mnoge druge trgovinske i investicione mogućnosti, pri čemu je Podrinje strateški važno za razvoj privrede i za budućnost Srbije i Srpske“, kazala je Cvijanovićeva.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Privredna komora Vojvodine mesto okuplјanja privrednika i da je privredni značaj koji naša tržišta imaju za naše privrede ogroman. Spolјnotrgovinska razmena Srbije sa Republikom Srpskom za prvih sedam meseci ove godine iznosila je nešto više od 450 miliona evra. Od toga je Srbija ostvarila izvoz u vrednosti od 282 miliona evra, a uvoz iz Srpske je realizovan u vrednosti od 173 miliona evra.

Šef predstavništva Republike Srpske u Republici Srbiji Mlađen Cicović istakao je značaj ovog skupa kako bi upravo privrednici mogli da se uopznaju sa mogućnostima investiranja u Republiku Srpsku.

Privrednici iz AP Vojvodine razgovarali su sa predstavnicima  institucija Republike Srpske o mogućnostima ulaganja, investiranjem u poslovnim  slobodnim zonama, konkretnim merama i podsticajima Vlade Republike Srpске.

                                                                                                                    B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *