IP 60: Čarape i helanke od sintetičkih vlakana

Србија, тј. предузећа лоцирана у њој, одлично стоји у већини женских интимних одевних предмета, али смо, по девизи „да се Турци не досете“ морали да их свесно одложимо и удаљимо једне од других. Након ИП53 грудњака следе хеланке а онда ћемо након још десетак производа навести и вредност извоза и ранг Србије код гаћа и нећемо даље ићи у интиму. Зашто Србије нема код упоредивих мушких производа, не знамо, и не би да будемо увредљиви по мушки род у времену родне равноправности.

Извоз ових синтетичких производа стагнира, јер је укупна вредност незнатно повећана: са 1.239 милиона евра у 2008г на 1.299 милиона евра у 2015г. Највећи светски извозници у 2015г били су Италија (326), Кина (277), Србија (110), праћена Хрватском (69) и Турском (54 милиона евра). Хрватска се озбиљно приближила Србији јер је од 2008г повећала извоз 6 пута, док је Србија повећала извоз само за 42%. Извоз из Србије (због пада тражње у Русији) опада од 2013г, док из Хрватске расте.

Пошто је производа и извоз синтетичких чарапа и хеланки из Србије „угрожен“ конкуренцијом из Хрватске, овде смо излистали извозна тржишта за обе земље. Из Србије ови производи највише иду у Русију (51 милион евра), Италију (33) и Немачку (20), док из Хрватске иду у Италију (23), Шпанију (19) и Француску (7).

И тако, све су ово подаци на које треба да будемо поносни, јер је мало производа код којих се можемо подичити трећим или бољим местом у свету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *