Ko pije radenska tri srca…

Живи здраво. Мислим да тако некако гласе стихови Боре Чорбе.

Извоз минералне воде из Србије вреди 12,2 милиона евра и већи је за 1,7% него у 2006. години, а знао је да вреди и по 15 милиона евра у 2007. и 2008. години.  Налази се на 148. месту међу најважнијим извозним производима из Србије и део је стабилне извозне понуде која нити има успона, нити падова.

Светски извоз минералне воде вреди 2,5 милијарде евра, и није битно увећан у претходним годинама. Због високог степена интегрисаности тржишта (улога Меркатора и Агрокора) земље у региону су високо котиране: Словенија је на 22. месту у свету (12,9 милиона евра), Србија на 23, Хрватска на 26. (10,3 милиона евра), БиХ на 56. (1,7 милиона евра), Црна Гора на 78 (245 хиљада евра) и Македонија на 83 (206 хиљада евра).

Скоро половина извоза минералне воде из Србије пласира се у Црну Гору, а готово 90% када се њој додају Босна и Херцеговина и Македонија. Слично је и код увоза: скоро половина увоза је из Хрватске, док се из БЈР укупно увезе 96 % укупне вредности.

И сад да се врнем на наслов: јесу здраве ове подалпске воде, те их пијемо у вредности од 881 хиљада евра, али није лепо то да из Србије у Словенији није продато вода ни за један евро. Размена са Хрватском указује да упркос чињеници да баш и немамо чисти зрак (срећом да се ваздухом не тргује јер би и ту били у дефициту), а оно имамо изворских вода за понудити. Не морају баш Књаза да пију, али има код нас пуно здравих вода.

Извоз минералне воде тежак је 62 хиљаде тона годишње уз јединичну цену од око 200 евра по тони.

 

Jedan komentar

  1. Meni je indikativno u ovoj tabeli to što su sve zemlje bivše Jugoslavije povećale izvoz mineralne vode jedino Srbija stoji na istom nivou kao 2006(Hrvatska je čak duplirala izvoz)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *