Робна размена Еквадора

Вести о убиствима политичара у Еквадору (линк) мотивисале су ме да проверим детаљно робну размену ове латиноамеричке земље, тек да видим има ли неких специфичности, посебности ова држава у односу на друге земље.

Еквадор има уравнотежену робну размену са иностранством и она је нагло повећана у 2022, услед скока цена примарних производа, као што ће бити смањена у 2023. услед њиховог пада.

У приложеној табели налази се 20 производа чији је збирни удео у извозу Еквадора износио 88%.

Сирова нафта и шкампи и козице заједно учествују са 52,6% у укупној вредности извоза, а банане на трећем месту учествују са 9,6%.

Вредност извоза банана није битно повећана у претходне три године, док је дошло до значајног раста вредности сирове нафте и шкампа и козица, па је могуће да су ове последње почеле да добијају и друге намене приликом извоза.

У претходним годинама из Еквадора је нагло повећана и вредност извоза бакра, са 31,6 милиона долара у 2019. на 1.294 милиона у 2022, као и злата (са 194 на 903 милиона долара).

Еквадор извози и неке ретке врсте тропског воћа, као и поврће и цвеће, кафу, палмино уље, какао, дуван, свашта још.

СТО и УНКТАД

Нама су овде за око запале банане.

Вредност извоза банана из Еквадора стабилно расте и повећана је скоро за 50% од 2013. до 2022, са 2,2 на 3,4 милијарди долара.

Интересантно је да се Словенија (20.), Хрватска (21.), Бугарска (25.) и Албанија (29.) налазе међу 30 најважнијих тржишта по вредности, и вероватно је да ту утицај има и то што су, макар прве две, дистрибутивни центри за околна тржишта (Меркатор, Конзум…).

Још је интересантније да је Црна Гора на 43. месту са 3,9 милиона долара што је 53,8 пута већа вредност од званично регистроване за Србију! Из Црне Горе се, званично, не дистрибуирају банане у Србију а њени становници троше исту вредност као Румунија која има преко 30 пута више становника! Толико о бананама из Еквадора. Рекосмо да има и другог воћа, али и поврћа, морских плодова…

Исто

Увоз је, као и код већине земаља у свету, много разуђенији од извоза, па смо овде излистали 15 производа који су учествовали са две петине у укупној вредности.

Лекови, аутомобили, мобилни телефони и рачунари би могли да се користе за поређење материјалног благостања између земаља јер су они при врху листе код свих средње развијених земаља. Еквадор је велики увозник пшенице и разних прехрамбених производа.

Исто

Препорука за читање:

https://dialogochino.net/en/extractive-industries/377246-ecuadors-oil-referendum-polarises-indigenous-groups/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *