Srbija (nakon Malte) ima najbrži porast izvoza u svetu

Избори су прошли па оваква информација не може да представља предизборно спиновање великим успесима владе без које нам нема будућности, а која, као и свака пре ње, све чини да би нам било боље. Ово су чињенице проистекле из сортирања података са базе СТО о месечним вредностима извоза.

У односу на прво тромесечје 2008 године, пред избијање светске кризе, међу 66 земаља за које СТО прикупља месечне податке, од Србије je релативно већи пораст извоза ималo само 6 земaљa, и то: Вијетнам, Парагвај, Кина, Гватемала, Швајцарска и Индија. Србија је имала раст доларске вредности извоза за 36%, док је укупна светска вредност извоза смањена за 3,2%. Већина европских земаља има мању вредност извоза него у првом тромесечју 2008. године.

У првом тромесечју 2016. године, у односу на исти период 2015 године, доларска вредност светског извоза смањена је за 7,6%, а 11 од 66 земаља је успело да оствари пораст извоза. Међу њима је Србија (+9%), након Малте (+10,3%) на другом месту, а из Источне Европе ту су још и Чешка, Хрватска, Румунија и Словенија.

Увоз је повећало само 8 земаља, а међу њима су Румунија, Чешка, Хрватска, Србија и Мађарска.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *