Uvoz Češke iz Srbije

Stabilno makroekonomsko okruženje, obilniji finansijski izvori za finansiranje proizvodnje i izvoza, povoljna investiciona klima,
promena proizvodne i izvozne strukture, kao i kvalifikovaniji i znatno profesionalniji menadžment, predstavljaju neke od osnovnih preduslova za povećanje izvozne konkurentnosti. Obrazovanje zaposlenih kroz rad značajna je
pretpostavka za brzo reagovanje u primeni novih tehnoloških procesa i procedura. Primenom novih tehnologija, usklađivanjem sertifikata kvaliteta i proizvodnih procesa sa međunarodnim procedurama i regulativom, te usvajanjem novih znanja i inovacija znatno se može uticati na poboljšanje izvozne konkurentnosti ali i bolje pozicioniranje na inostranim tržištima.

Ukupna vrednost izvoza Srbije u Češku 2010. godine iznosila je 101,7 miliona evra. Dve godine kasnije ona je za oko 30% veća, dok u 2013. samo za prvih šest meseci vrednost izvoza već iznosi 119,5 miliona. Rast vrednosti pojedinih kategorija proizvoda navodi na pomisao da će ukupna vrednost izvoza u tekućoj godini biti veća od 200 miliona evra.

Recimo, bakar je u 2012. izvezen u Češku u vrednosti od 50,2 miliona evra, u prvoj polovini ove godine oko 58,3 miliona. Vrednost izvoza u kategorijama plastike i nameštaja u 2012. godini iznosila je oko 10 odnosno 4,7 miliona, dok u prva dva kvartala 2013. godine iznosi 9,9 odnosno 7,3 miliona evra, respektivno.Ovu pozitivnu korelaciju proizvoda sa vodećim učešćem u izvozu najviše narušava gvožđe i čelik, uz pad sa 24,6 miliona koliko je iznosio u 2010. na svega  4,8 miliona evra u 2012. godini. U prvoj polovini ove godine izvezeno je u vrednosti nešto manje od 400 hiljada.

Ipak, stiče se utisak da pozitivni trendovi u velikoj meri nadvladavaju ekstremna negativna kretanja pojedinih kategorija proizvoda. Izgleda se Srbija i Češka, kada hoće, o svemu brzo dogovore.

Istini za volju, Srbija ostvaruje deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Češkom od oko 170 miliona evra u 2012. godini, ali cilj ove kratke analize je bilo sagledavanje bar malo pozitivnih stvari u moru minusa koji nas okružuju u gotovo svim segmentima privrede i društva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *