58. MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I PREHRANE AGRA U GORNJOJ RADGONI (SLOVENIJA): Korona zatvorila kapije

Zbog bolesti ,,korona19’’ ove godine neće biti održan tradicionalni 58. Međunarodni sajam poljoropivrede i prehrane u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Po odluci rukovodstva sajma deo ovogodišnje priredbe AGRA ipak će biti uživo održan od 25. do 37. septembra ove 2020. godine. Biće održano i stalno internetsko prikazivanje od 7. septembra 2020. do 7. marta 2021. godine. Na taj naćin će biti održana i zadržana misija i vizija ove priredbe. Već je zakazan i Sajam za narednu godinu koji će početi 21. avgusta 2021. godine. 

Da podsetimo samo da Sajam ima dugu tradiciju i da je to najveća sajamska priredba ove vrste u ovom delu Evrope. Tradicionalno uvek se održavao krajem avgusta. Poslednjih godina na njemu je najviša dostignuća u proizvodnji hrane u svetu prikazivalo 1.800 izlgača iz 60 zemalja.  Sajam je  u poslednjoj deceniji prosečno godišnje razgledalo i oko  132.000 posetilaca.

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskog sajma o (ne) održavanju ovogodišnjeg 58. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, između ostalog ističe, da i pored toga što nema tradiconalne priredbe i susreta sa posetiocima, pronađen je način da se ostane u kontaktu s privrednicima i prijateljima sajma. Tako je i ove godine pronađen recept za opstanak i uspešan razvoj, putem stalnog internet prikaza Sajma.

,,Najviše žalimo zbog otkazivanja sajma AGRA koji u svojoj misiji vodi brigu ne samo o poljoprivredi i ruralnim područjima, već i najavljuje razvojne pravce slovenske poljoprivrede i gospodarstva za buduće razdoblje. Naravno prikahzuje i najviša dostignuća ove obalsti u svetu. Na Pomurskom sajmu tražili smo i prikazali rešenja kako barem delomično zameniti tradicionalne sajamske manifestacije, te smo zaključili da je to moguće jedino uz organizovanje modela „MREŽNA – ONLINE AGRA“. ONLINE AGRA će svojim najvernijim izlagačima i posetiocima pružiti pregled svih novosti kao i nove trendove u području poljoprivrede i prehrane. Deo ovogodišnjeg sajma AGRA ipak će biti u živo i to u vremenu od 25. do 27. septembra 2020. godine, kada organizujemo Festivalska sajamska događanja’’, kaže Erjavec.

U tim danima na sajmu u Gornjoj Radgoni otvorićemo poljoprivredne vrtove, tržnicu prehrambenih proizvoda seljačkih domaćinstava, avanturističku priču, a uveče će proraditi bioskpo koji će prikazivati agrarne teme. Na dan 25. septembra 2020. Godine, austrijska Štajerska organizuje svoj dan sa svim tradicionalnim sadržajima. Uz veliko poštovanje svih učesnika i partnera Pomurskog sajma i uz posebnu pažnju za očuvanje zdravlja, želimo svima da i pored teških vremena, zajedno zadržimo optimizam i viziju razvoja za budućnost, kaže Miran Mate, direktor odnosa s javnošću Pomurskog sajma. Dakle, sajam će se ipak održati, ali putem interneta. I putem internetskog održavanja sajma, dodeljivaće se i priznanja za kvalitet koje je već dodelila AGRA 2020. Radujemo se novim oblicima druženja, iako će se to uglavnom odvijati na mreži interneta. Uvereni smo da će to dovesti do čvrstog stiska ruke 21. avgusta 2021. godine, kada ćemo ponovo uspostaviti još više istinskih poslovnih i prijateljskih veza na tom pravom,  59. Međunarodnom poljoprivrednom i prehrambenom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni.

                                                                                                              B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *