Home » Zaposlenost, nezaposlenost, zarade, fond zarada » Fond plata i penzija i promet u trgovini na malo, VII 2011

Fond plata i penzija i promet u trgovini na malo, VII 2011

U julu je u Srbiji bilo zaposleno 1.755 hiljada lica i njihov fond zarada (pri prosečnoj plati od 39.127 dinara) izneo je 68,7 milijardi dinara.

Penzionera je bilo, ne računajući vojne, 1.630 hiljada i pri prosečnoj penziji od 21.505 dinara isplaćeno je 35,1 milijardi dinara.

Ukupan fond plata i penzija izneo je 103,7 milijardi dinara i nominalno je povećan za 9,6%, dok je realno smanjen za 2,2%, u odnosu na juli prošle godine.

Prema podacima iz saopštenja o prometu u trgovini na malo u julu je u tekućim cenama promet smanjen za 9,8%, a u stalnim cenama za 19,5%, u odnosu na juli prošle godine.

Mišljenja smo da je ovoliko odstupanje između realnog fonda zarada i penzija i prometa u trgovini na malo posledica uzorka koji koristi RZS, a ne realnih kretanja.

Ukupan dug sektora stanovništvo u julu je izneo 5.788,8 miliona evra i da bi se otplatio u celini bilo bi neophodno 8,6 mesečnih neto zarada iz jula ove godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>