Још 57 задруга добило пола милијарде динара!

МИНИСТАРСТВО ЗА БРИГУ О СЕЛУ     

Министарство за бригу о селу, одобрило је 500 милиона дианра бесповртног новца за још  57  задруга. Новац је намењен унапређењу пословања задруга у овој години на читавој територији Републике Србије. 

Бесповратни новац овај пут је добило 18 старих задруга за које је издвојено до 15 милиона по задрузи и 39 нових задруга, којима је био намењен износ до 7,5 милиона динара. Тако ће своје пословање унапредити 15 ратарских, 21 воћарска, шест  сточарских, четири  повртарске, четири виноградарске, четири  пчеларске, једна задруга која се бави производњом лековитог биља. Новина овогодишњег конкурса је да су добиле добиле и једна туристичка и једна социјална задруга. Посебно радује чињеница да су две задруге са Косова и Метохије, једна из села Станишор, а друга из Лапљег села испуниле услове конкурса и добиле средства за набавку механизације у ратарству. За Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга издвојено је ове године 500 милиона динара.

Пре овог конкурса бесповратну помоћ од 1,7 милијарди динара добиле су 152 задруге. Тако је од покретања акцијe ,,500 задруга у 500 села“, средином 2017. године до сада укупно додељено 2,2 милијарде динaра. Ту помоћ добило је 209 старих и нових задруга у Србији.

На седници комисије одобрена су и средства за куповину још 115 сеоских кућа са окућницом на територији читаве Републике Србије. Предњаче брачни и ванбрачни парови, њих 89, а заједно са самохраним родитељима, они ће нови живот почети са своје 125 деце.

Најнижи износ данас додељен је 420.000 динара породици са четворо деце у општини Сечањ, за некретнину у селу Јарковац, а по најскупљим непокретностима од 1,2 милиона динара издвајају се села општина Жагубица, Кула, Бач, Нови Бечеј, Инђија…

Рок за подношење пријава на Конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021.годину истиче данас, 1. новембра.

Са данашњим даном стигло је 800 пријава, а до сада је одобрен новац за куповину 352 сеоске куће с окућницом.

                                                                                                   Б.Гулан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *