Евростат: 66% жена у ЕУ старости 50-69 година је ишло на мамографију

У 2019, две трећине (66%) жена старости од 50 до 69 година у ЕУ (линк) је ишло на мамографију (испитивање груди икс зрацима), у претходне две године према Европској здравственој анкети (European Health Interview Survey (EHIS)).

На нивоу чланица највећи удео жена које су ишле на мамографију имале су Шведска (95%), Финска (92%), Данска (82%), Португалија (81%), Луксембург и Холандија (обе по 78%), док су најмањи удео имале Румунија (9%), Бугарска (36%), Естонија (44%) и Летонија (49%).

Србија има највећу стопу смртности жена од рака дојки у Европи (без података за БиХ, Црну Гору и Албанију) и само Румунија има мању учесталост провера здравственог стања жена мамографом.

Стопа смртности жена од карцинома дојке је велика у свим земљама у Европи па не постоји негативна корелација да што су чешће провере да је и мања смртност. То, међутим, не значи да у Србији треба да остане овако ниска (16% у узрасту од 25 до 69 година) стопа здравствених провера. Напротив, треба да се најмање удвоструче провере како би се достигао европски просек. Разлози за релативно високу стопу смртности жена од ове болести у земљама са много већим проверама могу да буду и знатно веће дужина живота жена и други фактори који немају везе са овим редовно потребним проверама.

Евростат, различита саопштења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *