Kreće pomoć za privredu!

Privreda već od ponedelјka može da koristi olakšice
Pravni okvir i odluke za sprovođenje ekonomskih mera radi ublažavanja negativnih efekata pandemije COVID 19. od velikog su značaja za privredu, jer će već od ponedelјka omogućiti preduzećima da koriste ovu pomoć i podršku, prevaziđu krizu i krenu u dalјi razvoj, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na konferenciji za novinare na kojoj je govorio i ministar finansija Siniša Mali

Čadež je naveo da su prema podacima Privredne komore Srbije od početka krize, odnosno 9. marta, zaklјučno sa 6. aprilom ove godine, u blokadi bila 954 privredna subjekta, koji  „nisu uspeli da se izvuku“. Najviše je blokiranih preduzetnika, zatim ostalih privrednih društava, a ukupan iznos blokada je 688,3 miliona dinara. „Za njih od ponedelјka počinje nova nada i od tada mogu da računaju kako da se povrate“, rekao je predsednik Privredne komore Srbije i zamolio sve privredne subjekte da “dobro razmisle kada povlače nečiju menicu, kada žele ili ne žele da produže isplatu nekih dugovanja i da budu maksimalno solidrani u ovim vremenima, kako ne bi dolazili u još teže situacije”.

On je naveo i da je u 1.038 kompanija delimično obustavlјen rad ili su firme smanjile intenzitet rada, odnosno da je 30 odsto njih u potpunosti obustavilo rad.Te firme okvirno zapošlјavaju  111. 928 radnika. Svojim predlozima i inicijativama, privreda je učestvovala ne samo u kreiranju mera ekonomske politike već i u donošenju okvira za implamentaciju. “Ovo je rezultat najave kakave će mere biti”, ukazao je Čadež.
„U poslednjih desetak dana, 5.265 radnika,  vraćeno je na posao, kroz ponovno pokretanje proizvodnje i uvođenje smena, a čak su i neke kompanije zaposlile 120 novih radnika zbog povećanog obima posla“, naveo je predsednik PKS, ističući da to pokazuje da su kompanije uvidele da će država svojim merama pomoći i podržati njihov opstanak nakon krize sa korona virusom.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da, prema usvojenim uredbama, svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste ove pogodnosti pod uslovom da od 15. marta 2020. godine, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto. Ministar je podsetio da je vrednost paketa podrške ukupno 608,3 milijarde dinara.

Precizirao je da je usvojena Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19, kao i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

“Implementacija ekonomskih mera koje su propisane ovim uredbama počinje već u ponedelјak. To znači da će svi zainteresovani već od tog dana moći da se prijave za korišćenje mera, i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju”, rekao je Mali.

Da bi privrednici ostvarili pomoć države potrebno da urade dve stvari – da u poreskoj prijavi koju podnose svakog meseca kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine i da na portalu Poreske uprave potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati.

U ponedelјak će, rekao je ministar, biti objavlјen i poziv Fonda za razvoj za pomoć privrednicima u održavanju likvidnosti. Država će izdvojiti 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj, najavio je ministar.

Mali je rekao da je osnovni cilј je da se obezbedi podrška preduzećima za nabavku obrtnih sredstava i podrška za održavanje tekuće likvidnosti radi izmirivanja obaveza nastalih prema poslovnim partnerima, zaposlenima i državi.

Ministar  očekuje da u prvih 10 dana maja bude uplaćen prvi minimalac svakom zaposlenom u privatnom sektoru za koji se poslodavac prijavi da bude deo ovog programa.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik polјoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Isplata ide u tri rate – maj, jun i jul.

Veliko pravno lice ima pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, a u obavezi su da otvore namenski račun, preko koga će ići ta isplata.

Ministar finansija je rekao da je pojednostavlјen postupak izdavanja dužničkih hartija od vrednosti na teritoriji Srbije za vreme vanrednog stanja, a pripremlјeni su propisi koji olakšavaju i pojeftinjuju izdavanje korporativnih obveznica.

B.G

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *