KRIZA STOČARSTVA SRBIJE: Stižu računi od pogrešnih odluka na naplatu

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u PKS kaže da na kraju 2021. godine rezultati pokazuju da je za 10 meseci 2021. godine izvezeno samo само 17.300 tona svinjskog mesa. Tražimo odgovore na ptianje zašto nam junetina više nije konkurentna u EU?

Prosečno učešće biljne proizvodnje za sva gazdinstva, u ukupnoj vrednosti proizvodnje u 2021. godini, iznosilo je 60,5 odsto, dok je učešće stočarske proizvodnje bilo na nivou od 29 odsto, rečeno je na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.

Ostvarena proizvodnja živinskog mesa bila je na nivou od skoro 115.000 tona, što je za 0,8 odsto više nego 2020. godine, lani i 17, 6 odsto više u odnosu na petogodišnji prosek. U prvih deset meseci 2021. iz Srbije je izvezeno 17.300 tona proizvoda svinjskog mesa, u vrednosti od 50,8 miliona evra, dok je u u istom periodu u našu zemlju uvezena količina od 22.900 tona ovih proizvoda, u vrednosti od 64 miliona evra.

Kada su u pitanju mleko i mlečni proizvodi, u prvih deset meseci izvoz je iznosio 65.700 tona, što je za 2.200 tona mleka i mlečnih proizvoda više, nego što je Srbija izvezla u istom periodu prošle godine. Na sednica Odbora Udruženja, održana je u Privrednoj komori Srbije i na njoj su predstavljeni rezultati stočarstva u zemlji za 2021. godinu. Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda u PKS, Nenad Budimović, ocenio je da je „ova godina bila puna izazova i veoma dinamična kada je u pitanju očuvanje i nastavak proizvodnje u stočarstvu“.

On je u izjavi za javnost naveo da je „proizvodnja mesa, meda, živinskog mesa, jaja, ribe, kao i veterinarskih lekova i veterinarske zaštite odgovoran posao i istakao da su svi, koji su u ovom proizvodnom lancu, uspeli da amortizuju udarac tokom pandemije i spreče nestašicu ovih proizvoda“.

Budimović kaže rezultati на крају 2021. godine  pokazuju da je „došlo na naplatu“ sve ono u šta se ulagalo da se sistem tokom pandemije održi. Rezultati manjeg izvoza i rasta uvoza, kao i smanjivanje stočnog fonda, sad pokazuju greške u ovoj privrednoj grani koje su činjene proteklih godina, pa je nestajao stočni fond.

– Pojava afričke kuge svinja na globalnom nivou u Nemačkoj, Kini, Estoniji i Poljskoj izazvala je promene svetskih razmera. Jedan veliki uvoznik, kao što je Kina, prestao je da uvozi meso iz EU zbog pojave kuge i izazvao je hiperprodukciju u prozvodnji svinjskog mesa i pad cena – objasnio je on i dodao da su se tada mnogi odlučili za uvoz kvalitetne i povoljnije sirovine.

Naveo je da je u Srbiji zabeležen pad cena tovljenika početkom 2021.godine, kao i da su, potom, farmeri odustali od ciklusa proizvodnje, a da je odmah nakon toga porasla cena, jer mesa nije bilo dovoljno.

Što se tiče govedarstava, Budimović kaže da je „tokom ove godine dobra proizvodnja u ovoj oblasti i da je cena za farmere bila povoljna“.

– Bikovi se kreću negde na nivou od oko 2,5 evra žive mere ali ova vrsta mesa se slabo koristi u Srbiji i u odnosu na njega prednost imaju živinsko i svinjsko meso, tako da, što se tiče govedine, mi smo na nekom nivou od pet kilograma na godišnjem nivou po glavi stanovnika – kazao je on.

Dodao je da, što se tiče junećeg mesa, Srbija više nije konkurentna na evropskom tržištu, jer je EU uvela posebnu vrstu carinske zaštite kada se meso uvozi iz Srbije. Poručio je da se na to mora delovati i naglasio da je PKS pokrenula inicijativu za pregovore u Briselu kako bi se ukazalo na tu nepravilnost. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *