NAJVEĆI EVROPSKI VINSKI ČASOPIS: Srbija vinogradarska zemlja u usponu

Čuveni austrijski magazin povećen vinu, hrani i putovanjima ,,Falštaf“, označio je Srbiju kao vinogradsrsku zemlju u usponu čija vinska kultura seže daleko u prošlost, ocenivši da naša zemlja danas u svim vinogradsrskim reigonikma im,a moderno opremljen vinarije koej pšroizvode širok spektar kvalitetnih vina.

Sadašnja površina pod vinovom lozom u Srbiji iznosi 20.113 hektara, podeljena je u 77 vinogradarskih regiona i podzona. U 2021. godini bilo je 430 registrovanih proizvođača vina.

Srbija danas u svim, vinogradsrkim reigonima ima moderno opremljene vinarije koje proizvode širok spektr kvaltietnih vina, a pored autohtonih sorti grožđa, sve  više se vodi računa o potražnji vrhunskih svetskih svetwski grožđa. Na novim sajmovima vina . poptuib sajma viona Otvoreni Balkan, gosti i ljubitelji vina iz zemlje i sveta, sada mogu da steknu dobar uvid ui nivo razvoja srpkog vinarstva i da dobiju informacije iz prve ruke od vinogradara.

Peter Moser, glavni i odgoovnri urednik austrijskgo časopisa o vinima, u autorskom tesktu, povodom predstojećeg međunarodnog sajma vina ,,Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu, ukazuje da Srbija ima priliku da najbolje iz svojih vinskih podruma predstavi ,,na pozorinici koaj puno obećava“.

Vinska kultura Srbije ima duboke korene u istoriji pored uticaja Tračana i Grka, upravo su Rimljanbi koristili ovdašnju klimu i zemljište za vinogradsrstvo Posle dužeg perioda tokom kojeg je bilo zabranjeno proizvoditi vino van cent5ralngo dela Rimskog carstva, u trećeem veku nove ere ponovo je počela proizvdonja na sadašnjij teritoriji Srbije, napre u regionu Fruške gore u današnjoj Vovjdoini, koja se tada zala ,,Sirmijum“. Bitno je ukazati i na značajne istorijske trenutke za razvoj vinogradsrstva na tlu Srbije, odrismkgo cara Probusa, rođengo na prostoru današnej Sremske Mitroivce, za koej se dodaje da ga poštuju ljubitelji vina i vinoigradari u mnogim delvoiam Evrope, zatim Konstantina Velikog, preko značaja manastirskih imanja Srpske prvaslovane crkve koja su imala svoju proizvodnu vina, posebno oko mamastira Manasije, Ravanice, Gračlanice… U časopsiu se pominje i otpro Srba turskoj zabrni da obrđuju vinograde, pa sve do velike industrijske proizvodnje vina u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U poslednje tri decenije drevna vinska kutkura Srbije ponovo je u sponu. Zemlaj ima veoam različite teroire i klimatske zone, što znači da seod veliklgo broja sort i stilova mogu  proizvesti vina nevorovatnog kvaliteta. Posebno se navode kao izuzetno kvalitetna suva bela vina od rizlinga prouvedengo na Fruškoj gori, do šardonea, mirisne tajmajnike, smederevke, krstača, prokupca.

Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Sajmu će od lidera regiona prisustvovati predsednici Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, kao i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, rekla je ranije da je „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ jedan je od prvih zajedničkih koraka u konkretizaciji ideja i strategije „Otvorenog Balkana“.

Na budućem sajmu. Na jedinstven način ukrstiće se vinski putevi Balkana i okupiti najbolji proizvođače vina u regionu. Sa željom da na sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ učestvuje što veći broj vinarija, te da gostima bude prijatno i zanimljivo, osmišljen je smo bogat program koji uključuje degustaciju vina, sajamsko takmičenje „Vinski trofej Otvorenog Balkana“, stručni skupovi različitih formata, masterklasove, razgovori o potencijalima vinske industrije na Balkanu, mogućnostima za pojačano učešće na svetskim tržištima, kao i B2B susrete na kojima će izlagačima biti pružena prilika da prošire svoje poslovanje.

Kao prestonica najboljih vina tokom trajanja Sajma, Beograd će okupiti najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere i trgovce vinom, kao i izlagače iz najpoznatijih svetskih vinarija. Sajam će biti kako izložbenog, tako i prodajnog karaktera, a posetiocima će biti omogućeno da kupe odabrana vina i porazgovaraju sa vlasnicima vinarija. Najavljeno je da će manifestacija okupiti izlagače iz regiona, ali i iz celog sveta. Sajam će biti održan od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu.

Austrijski magazin ,,Falštaf“ koji najavljuej skoro sajama vina u Begoradu je najznačajniji evropski časopis posevećen vinu, hrani i putovanjima, sa  tiražom većim od 100.000 primeraka, koji izlazi od 80- ih godina prošlog veka i distribuira se u 41 državi sveta. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *