PKS: Otvoreni Balkan i KIF guraju region napred

Regionalne inicijative kao što su Otvoreni Balkan i Komorski investicioni forum (KIF ZB 6) najbolji su način za jačanje ekonomske saradnje i rast zapadnobalkanskih ekonomija, poboljšanje  poslovne klime, privlačenje stranih investicija i povećanje zaposlenosti, ali i efikasan odgovor na velike izazove sa kojima se suočava globalna privreda, izjavo je u Ohridu u S. Makedoniji, Marko Čadež, predsednikk Privredne komore Srbije (PKS), gde je obišao kompaniju Kostal Makedonija.

,,Upravo je ova kompanioja, njeni proizvodi  – visoko kompleksni električni delovi za autoindustirju u celom svetu i dobavljači iz celog regiona, najbolja  potvrda šta zbnači regionalna ekonomska saradnja“, rekao je Čadež. Ističe da  je važno uklanjanej svih prepreka između ekonomija u regionu, jer tda kompanije mogu mnogo viuše da rade, proizvode i zapošljavaju više ljudi.

,,To je ono što čini suštinu  ekonomske saraddnje na Zapadnom Balkanu., Da li se ona zvala Otvoreni Balkan ilio druigačije nama iz privrede nije bitno. Za nas si ekonomske inicijative vezane za ceo region, za svih šest ekonhomija i važno je da to političari prepoznaju. Vidimo da je kroz iniciojativu Otvoreni Balkan mniogo toga već urađeno kada je u pitanju bolja komuniklacija, logistika, prelaz preko granica“, navodi predsednik PKS i predsednik UO KIF ZB 6.

Podseća da u kompaniji Kostal Makedonija radi 160 inženjera, da traže nove visokokvalifikvoane kadrove, dok bi međusobno priznavanje kvalifikacija i jedinstvena zajednička radna dozvola u regionu, što se realiazuje kroz Otvoreni Balkan, omogućila zapošljavanje novih inženjera.

Branko Azeski, predsednik Privredne komore Severne Makedonije rekao je da je politička podrška na najvišem nivou važna za ekonomske integracije na Zapadnom Balkan. Dodao je da KIF podržava EU kroz različite projetke i progfame podrške ali i srednjim preduzećima.

Viktor Mizo, direktor kompanije Kostal Makedonija rekao je da firma zapošljava 960 radnika, glavni proizvdoi su mehatronički moduli, automatski menjači, elektronske kontrolne jedinice, prekidači, interni punjači za elelektirčpne automobile, a izvoze na tržište EU, Velike Britanije, SAD, Meksima, Kine… Ukupna vrednsto izvoza Kostal Makeodnjija u 2022. godini premašila je 75 miliona evra, ostvaren je kroz proizvodnju auto delova za najpoznatije brendvoe i automobilske inmdustrije – Porše, Audi, Folksvagen, BMB, Mercedes, Jagua, Land Rover, Tesla, Seat, Škoda…

U okviru kompanmije održana je i sednica Upravnog odbora Komorskog investicionog  foruma zapadnog Balkana (KIF ZB 6) na kojoj su razmatrane važne teme usmerene na jačanje regionalne saradnje.

Ova regionaln komora, okuplja šest privrednih komora Zapadnog Balkana i predstavlja oko 350.000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća, sa ciljem da obezbedi zajednički glas poslovnoj zajednici, ojača  i unapredi kontakte među privrednicima, promovišući region kao jednu investicionu destinaciju.

Marko Čadež, predsednik Upravngo odbora i šredstavnici KIF ZB 6  razgovarali su na Ohridu i sa premijerom Severne Makeodnije Dimitrom Kovačevskim. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *