POGLEDI: Evropu čeka teška kriza sa đubrivima?

Cene đubriva na svetskom tržištu i dalje padaju, pa ruše i evropske. Ali u regionu cena prirodnog gasa dramatično raste. I ne samo to, ona postaje deficitarna roba. Rumunski proizvođač đubriva Azomures obustavio je proizvodnju amonijaka zbog naglog rasta cena prirodnog gasa uzrokovanog problemima u lancima snabdevanja evropskog tržišta. 

Istovremeno je, navodi Fertilizerdaily, došlo do pada cena azotnih đubriva na tržištu Evropske unije, zbog čega je njihova proizvodnja u Azomuresu neisplativa.  Inače ova fabrika proizvodi amonijum i kalcijum-amonijum nitrat, ureu, NPK i drugo, što čini 10 odsto potrošnje prirodnog gasa u Rumuniji.

Čeka nas teška kriza

Ovaj je primer pravi prikaz stanja s đubrivima u Evropi. Cene im na svetskom tržištu padaju, a u Evropi se sprema teška kriza, nagoveštava Olaf Zinke za Agrarheute. Podseća da, kada su poslednji put troškovi gasa bili ovako visoki, veliki prozvođači poput Yare, BASF-a i sličnih, redukovali su proizvodnju i istovremeno povećali cene. 

A, uskoro stiže i jesenja setva (Situacija je sada ipak nešto drugačija). Na svetskom tržištu one i dalje padaju, pa ruše i evropske. Ali u regionu cena prirodnog gasa, najvažnijeg činioca za proizvodnju ove robe, dramatično raste. I ne samo to, on postaje deficitarna roba zbog ograničavanja isporuke iz Rusije.  Od ovog energenta zavise mnoge druge industrije, uključujući prehrambenu kao i samo stanovništvo. Zbog toga će snabdevanje hemijske industrije i proizvođača đubriva verovatno biti racionalnija. Sve bi ovo moglo dovesti do još većih troškova za poljoprivrednike i što je najgore – nestašice. 

Kakve su cene? 

Urea je u junu u SAD-u, u uvoznim lukama koštala 495 američkih dolara po toni (467 evra po toni) što je čak 45 odsto manje nego krajem marta kada je tona koštala oko 900 dolara. Ali i tamo beleže rast jer im je gas skuplji pa je cena za utovar u julu 535 američkih dolara po toni.

U nemačkim se uvoznim lukama trguje za oko 635 evra po toni amonijum nitrata, što je za 60 evra manje nego pre četiri nedelje i čak 330 evra manje od cene sredinom marta. Slično je i u Francuskoj.  Kada je reč o urei, ona je u Nemačkoj ove nedelje koštala 765 evra po toni, što je 100 evra manje nego u maju i čak 520 evra u odnosu na mart. U Francuskoj ona trenutno iznosi 720 evra po toni. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *